Με Τόνι Σφήνο ξεκινά το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι!

Πολιτισμός
Με Τόνι Σφήνο ξεκινά το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μεγαλύτερη γιορτή της Αποκριάς στην Κρήτη

Ο μεγαλύτερος πολιτιστικός θεσμός στη σύγχρονη Κρήτη ανοίγει την αυλαία του! Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι 2019 μάς προσκαλεί στην επίσημη τελετή έναρξης αύριο Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου, με τον Tόνι Σφήνο να δίνει το σύνθημα για... “Χορό στον χώρο και στον χρόνο!”.

Το πρώτο ραντεβού είναι με τους μικρούς φίλους στις 5:30 το απόγευμα στην Porta Guora, τη... Μεγάλη Πόρτα του Ρεθύμνου, όπου θα ευχαριστηθούν με τα παιδικά δρώμενα που έχουν επιμεληθεί οι δομές της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ρεθύμνου (ΚΕΔΗΡ).

Λίγο αργότερα, στις 6:30 το απόγευμα, τα παιδάκια που συμμετείχαν στα δρώμενα θα συνοδεύσουν και τους ενήλικες καρναβαλιστές πια, ξεκινώντας μια ιδιαίτερη... πομπή, στο Μικρό Καρναβαλάκι!

Καρναβαλική βόλτα

Οι καρναβαλιστές θα διανύσουν όλη την αγορά του Ρεθύμνου με τις γραφικές εικόνες της, θα περάσουν από την κρήνη Αλβίζε Ριμόντι, θα στρίψουν για να φτάσουν στην οδό Αρκαδίου, τον πιο εμπορικό δρόμο της πόλης με την ενετική Λότζια, και θα φτάσουν γύρω στις 7:30 το απόγευμα στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη, στην αλλοτινή Πύλη της Άμμου, στην καρδιά της παραλίας του Ρεθύμνου.

Εκεί όμως, ήδη από τις 6:30 το απόγευμα, θα έχουν ζεστάνει την ατμόσφαιρα και την κεντρική σκηνή της τελετής έναρξης σχολές χορού, που θα βάλουν τον κόσμο στο κλίμα του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2019 “Ο χορός στον χώρο και στον χρόνο”!

«Δε θα έπρεπε να σας αποκαλύψουμε και πολλά, λίγα μόνο που καταφέραμε να εκμαιεύσουμε από τους ενορχηστρωτές της βραδιάς, τους... Νίκους μας! Είναι ο Νίκος Μαρκαντώνης και ο Νίκος Μιχάλας, που αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν την ομάδα εθελοντών-καρναβαλιστών, αλλά και των εθελοντών της τελετής έναρξης που βοηθούν παντοιοτρόπως για το αποτέλεσμα που θα μας γοητεύσει, θα μας κερδίσει και θα μας ταξιδέψει μέσα από τον χορό στον χώρο και στον χρόνο με πολλές καινοτομίες!», αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές και συνεχίζουν:

«Όσο για τους διαλόγους ανάμεσα στον Βασιλιά Καρνάβαλο και τον συνομιλητή-έκπληξη, η καυστικότητα και η ερμηνεία είναι εγγυημένα από το δίδυμο Θωμά Καντιφέ-Βιβής Χατζηκωτούλα. Τα χορευτικά θα είναι εντυπωσιακά και με τεράστια συμμετοχή σχολών: με τον ΟΚΑ “Αρκάδι” και το τμήμα ενόργανης γυμναστικής, τη σχολή του διακεκριμένου Γιάννη Τσιμπίδη, την ομάδα της Κατερίνας Κυριανιτάκη από το Ατσιπόπουλο, τη σχολή χορού Bailando Fuerte, τη σχολή χορού Arabesque, τη σχολή χορού της Ελίνας Παναρετάκη με την ομάδα της, τη σχολή χορού Dance Vibes και το συγκρότημα Rock Four!

Και πόσο αδημονούμε για αυτήν την τελετή έναρξης! Να δούμε την επίσημη πρώτη των στολών των ομάδων, να φωτίσουμε τον ουρανό με χαράς πυροτεχνήματα, και να υποδεχτούμε τον άνθρωπο-persona που έχει ήδη συνεπάρει τους καρναβαλιστές στα social media του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού!».

Τριπλή διάκριση!

Την ίδια ώρα, η φετινή τελετή έναρξης του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2019 θα ταξιδέψει τους φίλους του Καρναβαλιού με τον χορό στον χώρο και στον χρόνο και για μια ευτυχή συγκυρία και τεράστια επιτυχία του Ρεθύμνου, που απέσπασε στη μακρινή Στοκχόλμη της Σουηδίας, το Χρυσό Ελληνικό Βραβείο Ταξιδιού για τον Πολιτισμό και δύο χάλκινα βραβεία ως “O καλύτερος προορισμός της πόλης και της οικογένειας”.

Το μήνυμα του δημάρχου

«Το Ρέθυμνο σας προσκαλεί στη μεγάλη γιορτή: Στο Καρναβάλι που γνωρίζετε, αγαπάτε, συμμετέχετε, στηρίζετε και αγκαλιάζετε. Στο Καρναβάλι του Ρεθύμνου, της Κρήτης, των αναμνήσεών σας, των μελλοντικών σας εμπειριών. Στη φετινή διοργάνωση, ο χορός πρωταγωνιστεί: ως έκφραση των μύχιων συναισθημάτων μας, ως αντανάκλαση των ανομολόγητων προσδοκιών μας, ως πεδίο αλληλεπίδρασης, ως ευκαιρία σμιξίματος της ύλης με το πνεύμα, ως αφορμή επικοινωνίας και δοτικότητας.

Κι όλοι εσείς, ως φορείς μιας σημαντικής κληρονομιάς και ως άξιοι συνεχιστές της, καλείστε να βαδίσετε στα βήματα του χορού όπως τα γνωρίζετε, όπως τα διδαχτήκατε από τους δικούς σας ανθρώπους για να πατάτε γερά στη γη, κι όπως η φαντασία σας προστάζει, στις τολμηρές αποδράσεις σας σε τόπους που το ανέφικτο γίνεται δυνατό.

Σας προσκαλούμε λοιπόν σε τούτη τη χωροχρονική υπέρβαση που επιχειρεί το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, για να αποκαθηλώσουμε μαζί τα σύνορα που διαχωρίζουν του ανθρώπους και, ακολουθώντας τις ασφαλείς διαδρομές του χορού, να χτίσουμε γέφυρες συμπόρευσης και συνδημιουργίας», αναφέρει στο μήνυμά του ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης.

Από την πλευρά του, ο καλλιτέχνης Στέλιος Καλογεράκης, που επιμελείται την αφίσα και όλα τα γραφικά της διοργάνωσης, ανέφερε τα εξής: «Ο χορός είναι μια από τις αρχαιότερες μορφές τέχνης, είναι μια αυτόνομη γλώσσα επικοινωνίας, κατανοητή από όλους τους πολιτισμούς. Η εποχή μας δεν είναι ιδιαίτερα φιλική στον χορό - μπορεί να τον έχει τοποθετήσει στις σχολές ως αντικείμενο εκμάθησης, αλλά έχει θέσει στο περιθώριο την πρωταρχική χρήση του χορού ως ελεύθερη έκφραση, μέσο για αυτοσχεδιασμό και κοινωνική συναναστροφή. Το Καρναβάλι είναι ίσως η μοναδική ευκαιρία για απενοχοποιημένη σωματική έκφραση και επικοινωνία μέσω της κίνησης των σωμάτων.

Το εικαστικό της θεματικής, εμπνευσμένο από τα γεωμετρικά θέματα των καρτ-ποστάλ και των πόστερ του μεσοπολέμου, προσπαθεί να αποδώσει εικονογραφικά την έννοια του χορού μέσα από την ιστορική συνέχεια, αλλά και τη βασική παράμετρο της σωματικής έκφρασης, της επικοινωνίας και της ψυχαγωγικής του διάστασης.

Ο χορός, ως ερωτικό στοιχείο, μέσα από την παράδοση, ήταν η μοναδική ευκαιρία σωματικής προσέγγισης, αλλά με την αναγκαία τήρηση των αποστάσεων. Το εικαστικό εικονογραφεί την πρώτη προσέγγιση δύο χορευτών, που, ενώ στροβιλίζονται στον ρυθμό, γίνονται σχεδόν ένα σώμα, ο χρόνος παγώνει και οι μορφές τους μοιάζουν σα να γίνονται μία μεγάλη κλεψύδρα.

Παράλληλα οι στολές τους, διακοσμημένες με παραδοσιακά κρητικά διακοσμητικά μοτίβα, και με στοιχεία της τοπικής παράδοσης και γεωγραφίας, προσδίδουν τον τοπικό χαρακτήρα, αλλά και τις πολυπολιτισμικές καταβολές, που αποτελούν βασικό δομικό στοιχείο του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού.

Το μήνυμα της εικονογράφησης είναι ότι ο χορός ενώνει τους ανθρώπους, τους τόπους, τους πολιτισμούς ως μια κοινή και διαχρονική γλώσσα επικοινωνίας».

Η επιτροπή

Την Οργανωτική Επιτροπή του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2019 αποτελούν οι Πέπη Μπιρλιράκη, Πόπη Δυνιακού-Κρυοβρυσανάκη, Έλενα Πατσαχάκη, Κώστας Μοσχάκης, Μάνος Παλαφούτης, Κατερίνα Μανετάκη, Ραφαήλ Μανουσάκης και Νίκος Μαρκαντώνης.

Το Καρναβάλι τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Greece All Time Classic) και της Περιφέρειας Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου.

Αποκλειστικοί τηλεοπτικοί χορηγοί επικοινωνίας η ΑΝΕΚ Lines και η Blue Star Ferries.

Χορηγός επικοινωνίας είναι ο Όμιλος της “ΚΡΗΤΗ TV”.

Ο international Τόνι Σφήνος

Έρχεται να αναταράξει τα νερά της διασκέδασης

«Κυρίες και κύριοι, ο πρίγκιπας του πάθους, ο εκρηκτικός τυχοδιώκτης, ο international Tonis Sfinos έρχεται στο Ρέθυμνο με ένα ανατρεπτικό σόου, για να διασκεδάσει και να εντυπωσιάσει», αναφέρουν οι διοργανωτές.

«Για την έναρξη της πιο κεφάτης και πολύχρωμης περιόδου, αύριο Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου, καταφτάνει με σκοπό να αναταράξει τα νερά της διασκέδασης και να προσφέρει κέφι, γέλιο και μοναδικές στιγμές σε όλους! Στο πιο δυναμικό Καρναβάλι της χώρας, ο Τόνι και μαζί του στη σκηνή η Lola, η Barbie και η θρυλική μπάντα του, οι “Playmates”, θα απογειώσουν, όπως πάντα, τη διάθεσή σας! Ένα ασυμβίβαστο και ατελείωτο πάρτι, που θα μείνει αξέχαστο!».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News