Παράταση στην έκθεση για τον Στέλιο Αμανάκη

Πολιτισμός
Παράταση στην έκθεση για τον Στέλιο Αμανάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκθεση Φωτογραφίας
Πέμπτη,14 Φεβ 2019, 10:00
Ιστορικό Μουσείο Κρήτης
Αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου

Παρατείνεται έως τα τέλη Μαρτίου η περιοδική έκθεση “Στέλιος Αμανάκης: Πολεμώντας στο Δυτικό Μέτωπο” του Ιστορικού Μουσείο Κρήτης, μετά το μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε στις 20 Οκτωβρίου 2018 και συνδυάστηκε με ένα τρίμηνο επετειακό αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, το οποίο περιελάμβανε επιστημονικές ομιλίες και προβολές ταινιών μυθοπλασίας.

Παρουσιάζονται παράσημα, μετάλλια, έγγραφα και φωτογραφίες σχετικά με τη δράση του νεαρού Κρητικού Στέλιου Αμανάκη, στρατιώτη της Λεγεώνας των Ξένων, που υπηρέτησε στο Δυτικό Μέτωπο κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το υλικό αυτό προέρχεται από τη Συλλογή Στέλιου Αμανάκη του Δήμου Χερσονήσου, που βρίσκεται υπό καθεστώς δανεισμού στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, από δωρεές της οικογένειας Αμανάκη και από τις συλλογές της ΕΚΙΜ.

Ποιος ήταν

Λίγα λόγια για τον Στέλιο Αμανάκη: Ο Στέλιος Σταύρου Αμανάκης γεννήθηκε τον Μάιο του 1896 στο Καλό Χωριό της επαρχίας Πεδιάδος. Σε ηλικία μόλις 18 ετών έφυγε από την Κρήτη και με ενδιάμεσο σταθμό την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου κατέληξε στη Μασσαλία της Γαλλίας, όπου κατατάχθηκε στη Λεγεώνα των Ξένων τον Οκτώβριο του 1914. Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος είχε ήδη ξεσπάσει και στα επόμενα χρόνια ο Στέλιος Αμανάκης πολέμησε - και τραυματίστηκε επανειλημμένα - σε ορισμένες από τις πιο σκληρές μάχες του Δυτικού Μετώπου, στο Αρράς, το Σομ και το Βερντέν.

Μετά το τέλος του πολέμου εγκαταστάθηκε μόνιμα στην πόλη Λιλ της Βόρειας Γαλλίας και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στον χώρο της κομμωτικής. Στα δύσκολα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου συνεργάστηκε στενά με το γαλλικό αντιστασιακό κίνημα και προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες. Επιπλέον, ανέπτυξε πλούσια κοινωνική δραστηριότητα και υπήρξε δραστήριο και δυναμικό μέλος της ελληνικής παροικίας της Βόρειας Γαλλίας με αξιόλογη προσφορά.

Πέθανε τον Οκτώβριο του 1960 στη Λιλ, όπου και κηδεύτηκε με τιμές. Για την πολυσχιδή προσφορά του τιμήθηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία με πολλά μετάλλια και διακρίσεις, μεταξύ των οποίων και αυτήν του Ιππότη του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής (Ordre national de la Légion d'honneur).

Πρακτικές πληροφορίες

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Μαρτίου. Η είσοδος στην έκθεση περιλαμβάνεται στο γενικό αντίτιμο εισόδου. Στο πωλητήριο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης οι επισκέπτες μπορούν να βρουν επιλεγμένες εκδόσεις για τον απόηχο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στην ελληνική λογοτεχνία.

Τα παιδιά έως 12 ετών, οι άνεργοι και οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Πολυτεχνείου Κρήτης και του ΤΕΙ Κρήτης δικαιούνται σταθερά ελεύθερη είσοδο στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News