Πολιτισμός

Ομιλία

Ελεύθερνα: Μία σπάνια «ξενάγηση» στην Κρητική ιστορία

Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2019, 6:00 μμ, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Ηράκλειο

«Ξενάγηση στο Κρητικό Παρελθόν»

Μία ενδιαφέρουσα ομιλία με θέμα «Ελεύθερνα, και στην Νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας, η αλήθεια του Ομήρου» πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου στις 18:00 για την Ελεύθερνα, μια πόλη ακμάζουσα, ανταποκρινόμενη στις περιγραφές του Ομήρου που τελικά δεν ήταν αποκυήματα ποιητικής φαντασίας, αλλά αντιγραφή μιας ποιητικής πραγματικότητας. 

Η ομιλία εντάσσεται στο πλαίσιο του κύκλου 8 ομιλιών με γενικό τίτλο «Ξενάγηση στο Κρητικό Παρελθόν» και γίνονται από την ξεναγό και συγγραφέα βιβλίων αρχαιολογικού και ιστορικού περιεχομένου κα. Αθηνά Κυριακάκη - Σφακάκη. 

Η λαμπρή περίοδος της Ελεύθερνας, όπως προκύπτει από τις ανασκαφές υπό τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Ν. Σταμπολίδη στη νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας, αρχίζει τον 9ο αιώνα π.Χ.. Τα κτερίσματα καταδεικνύουν οικονομικά και πολιτικά τοπική ισχυρή αριστοκρατία. Επιβεβαιώνεται η αλήθεια του Ομήρου και οι ενότητες των ομηρικών επών οι οποίες παλαιότερα θεωρούνταν μυθεύματα και προσθήκες των ευφάνταστων μελωδών. Επιβεβαιώνονται τα ταφικά έθιμα, η εξωστρέφεια της κοινωνίας, η «δίατα» οι πολυπληθυσμικές κρητικές πόλεις.

Σε επιγραφή του 6ου αι. π.Χ., γραφή «βουστροφιδόν», γίνεται λόγος για νέους δρομείς και αναφέρονται κανονισμοί θρησκευτικών τελετών, όπως του Δία ως «πολιόχου», των Μουσών, της Αρτέμιδος και της Δήμητρας. Η Ελεύθερνα θα ενταχθεί στο Ρωμαϊκό οδικό δίκτυο και την ίδια περίοδο διαθέτει λαξευτή δεξαμενή χωρητικότητας 4500 κ.μ. νερού και υδρευτικό δίκτυο με λαξευμένα  κανάλι. Η πόλη εγκαταλείπεται πλήρως τον 14ο αι.                                                          

Οι ομιλίες πραγματοποιούνται στην Αίθουσα Πολυμέσων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Συνοδεύονται με προβολές εικόνων και συζήτηση με το κοινό.

Εθελοντική επιμέλεια παρουσιάσεων: Αθηνά Κυριακάκη – Σφακάκη, Ξεναγός – Συγγραφέας.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια