Πολιτισμός

Υποβαθμίστηκε πολιτικά η Επιτροπή του Πολιτιστικού

Απέχουν διαμαρτυρόμενες οι παρατάξεις Κουράκη, Λυγερού και η “Άμεση Δημοκρατία”

Μπορεί η δημοτική Αρχή Ηρακλείου να ετοιμάζεται να κόψει πανηγυρικά κορδέλες εντός των επόμενων μηνών στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου, όμως τα εγκαίνια θα γίνουν με μια πολιτική “μαύρη κηλίδα”.

Η κηλίδα δεν είναι άλλη από την υποβάθμιση-απαξίωση (από πολιτικής σκοπιάς) της διαπαραταξιακής Επιτροπής Παρακολούθησης. Επιτροπής από την οποία, στο πλαίσιο της προ ημερών μόλις αντικατάστασης των μελών που είχαν παραιτηθεί τον Σεπτέμβριο (!), αποχώρησαν και απέχουν σύσσωμες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης (εξαιρουμένης μονάχα της “Λαϊκής Συσπείρωσης”), ως κίνηση ουσιαστικά διαμαρτυρίας απέναντι στους χειρισμούς της δημοτικής Αρχής και την εν γένει αντιμετώπιση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Πολιτιστικού Κέντρου από τη Λότζια...

Η αντίστροφη μέτρηση είχε σημάνει, θυμίζουμε, τον περασμένο Σεπτέμβριο με τους χειρισμούς της πλειοψηφούσας διοίκησης της ΔΕΠΤΑΗ σε σχέση με τον πολυσυζητημένο ανακεφαλαιωτικό πίνακα εργασιών που εγκρίθηκε προς τον ανάδοχο εργολάβο της β’ φάσης του έργου.

Η διοίκηση της ΔΕΠΤΑΗ προώθησε τότε την έγκριση του ανακεφαλαιωτικού πίνακα εργασιών, που επέφερε ταυτόχρονα και νέα παράταση προς τον εργολάβο, χωρίς να αποταθεί στην Επιτροπή Παρακολούθησης.

Ακολούθησε, στα τέλη Σεπτεμβρίου, μια θυελλώδης συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, που έκλεισε τότε με άκρως επεισοδιακό τρόπο: με την παραίτηση μελών της ανεξάρτητης διαπαραταξιακής Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου του Πολιτιστικού, σε ένδειξη διαμαρτυρίας από τη μια για τους αίολους και ριψοκίνδυνους - όπως τους χαρακτήρισαν - χειρισμούς εκ μέρους της διοίκησης της ΔΕΠΤΑΗ, με αποκορύφωμα τον επίμαχο ανακεφαλαιωτικό πίνακα και, από την άλλη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα λεγόμενα από δημοτικούς συμβούλους στο επίμαχο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΗ Γιώργος Τσαγκαράκης, που ούτε λίγο-ούτε πολύ κατηγόρησε την Επιτροπή Παρακολούθησης ότι δεν έχει επισκεφτεί και επιθεωρήσει το Πολιτιστικό!

Η πρωτοφανής επίθεση του προέδρου της ΔΗΚΕΗ προκάλεσε τη μήνη των (ούτως ή άλλως απαυδισμένων από τη στάση της Λότζιας απέναντί τους) μελών της Επιτροπής.

«Ντροπή, κύριε δήμαρχε, να γίνεται τέτοιο “άδειασμα” της Επιτροπής που έχει οριστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. Παραιτούμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Συμβούλιο ο κ. Ασσαριωτάκης, εκπρόσωπος της παράταξης Λυγερού στην Επιτροπή Παρακολούθησης.

Για συστηματική αγνόηση της Επιτροπής έκανε λόγο η πρόεδρός της Χαρά Τριαματάκη, η οποία δήλωσε την παραίτησή της.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Παρακολούθησης τάχθηκε εμφατικά κατά της έγκρισης του ανακεφαλαιωτικού πίνακα εργασιών που εισηγήθηκε ο πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ Μηνάς Καπετανάκης.

Με αξιοσημείωτη έως πρωτοφανή καθυστέρηση, η αντικατάσταση των παραιτηθέντων μελών της Επιτροπής Παρακολούθησης (της προέδρου Χαράς Τριαματάκη και των μελών Μαρίας Ξυλούρη, Ζαχαρία Ασσαριωτάκη και Κώστα Ξυλούρη) ήρθε ως θέμα μόλις πριν από λίγες ημέρες στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στη συνεδρίαση επισφραγίστηκε η ανάδειξη του Νίκου Λεβεντάκη ως νέου προέδρου της Επιτροπής Παρακολούθησης, ενώ κυριάρχησε η πολιτική διαμαρτυρία από τις παρατάξεις των “Ανοιχτών Οριζόντων” με επικεφαλής τον Γιάννη Κουράκη, “Ενεργών Πολιτών” με επικεφαλής τον Ηλία Λυγερό και “Άμεσης Δημοκρατίας” με επικεφαλής τον Λεωνίδα Ζαμπετάκη, που επέλεξαν να απέχουν από την Επιτροπή!

Ειδικότερα, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός πρότεινε ως πρόεδρο στην Επιτροπή Παρακολούθησης του ΠΣΚΗ τον κ. Νικόλαο Λεβεντάκη και ζήτησε από τους επικεφαλής των παρατάξεων να ορίσουν νέα μέλη στην Επιτροπή Παρακολούθησης. Αμέσως μετά πήρε τον λόγο ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο, Ενεργοί Πολίτες”, Ηλίας Λυγερός, ο οποίος ανέφερε ότι η παράταξή του ζητά τη δημόσια ανάκληση των συκοφαντικών κατηγοριών για τα μέλη της προηγούμενης Επιτροπής Παρακολούθησης. «Εάν δε γίνει αυτό, οι “Ενεργοί Πολίτες” δεν ορίζουν εκπρόσωπο στην Επιτροπή Παρακολούθησης», τόνισε σε υψηλούς τόνους ο κ. Λυγερός.

Ακολούθως πήρε τον λόγο ο επικεφαλής της παράταξης “Άμεση Δημοκρατία” κ. Λεωνίδας Ζαμπετάκης, ο οποίος ανέφερε ότι η παράταξή του απέχει από την Επιτροπή διότι δεν είναι γνώστες του αντικειμένου. Κατόπιν ο επικεφαλής της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση”, κ. Μιχαήλ Κασαπάκης, πρότεινε ως τακτικό μέλος στην Επιτροπή τον κ. Γεώργιο Σκεπάρνη, με αναπληρωματικό μέλος την κ. Μαρία Κοκοσάλη-Σαλούστρου.

Τα μέλη της παράταξης “Ανοιχτοί Ορίζοντες” δήλωσαν ότι ψηφίζουν λευκό και απέχουν από την Επιτροπή Παρακολούθησης.

Μετά από όλα αυτά, το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου «ενέκρινε κατά πλειοψηφία την παραίτηση των μελών της Επιτροπής Παρακολούθησης ΠΣΚΗ κ.κ. Χαράς Τριαματάκη-Κωνιωτάκη, Μαρίας Ξυλούρη-Ξημέρη, Ζαχαρία Ασσαριωτάκη και Κώστα Ξυλούρη».

Με την ίδια απόφαση, «σε αντικατάσταση των κ.κ. Χαράς Τριαματάκη-Κωνιωτάκη και Κώστα Ξυλούρη, ορίζονται ο κ. Νικόλαος Λεβεντάκης ως πρόεδρος-τακτικό μέλος και ο κ. Γεώργιος Σκεπάρνης από την παράταξη “Λαϊκή Συσπείρωση” ως τακτικό μέλος, με αναπληρωματικό μέλος την κ. Μαρία Κοκοσάλη-Σαλούστρου».

Βεβαίως, εκεί που έφτασε το πράγμα, με ευθύνη της δημοτικής Αρχής, ουσιαστικά ένα σημαντικό ανεξάρτητο όργανο, που συστάθηκε για να εποπτεύει το μεγάλο, πολύπλοκο έργο του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου, έχασε τον πολιτικό του ρόλο και τον διαπαραταξιακό του χαρακτήρα. Και αυτό αναμφίβολα είναι μια εξέλιξη που δεν περιποιεί πολιτική, αυτοδιοικητική τιμή!

 

 

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια