«Γιατί υπάρχω;» - Εξαιρετικό ανάγνωσμα ενδοσκόπησης από την Ελένη Διδασκάλου

Πολιτισμός
«Γιατί υπάρχω;» - Εξαιρετικό ανάγνωσμα ενδοσκόπησης από την Ελένη Διδασκάλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ύμνος στη μετριοπάθεια

«Γιατί υπάρχω;». Ένα βιβλίο που συνδυάζει τη σύγχρονη επιστήμη της ψυχολογίας με την πνευματικότητα που αποπνέει η πίστη στο Θεό αποτελεί το ιδανικό ανάγνωσμα.

Η συγγραφέας Ελένη Διδασκάλου μέσα από το βιβλίο, που αποτελεί απάνθισμα λογοτεχνικών και φιλοσοφικών κειμένων, μας καλεί στη βαθύτερη κατανόηση του «έσω» μας.

«Η μετριοπάθεια εμπεριέχει φως και δύναμη. Προδίδει μια ιδιαίτερη ποιότητα ψυχής. Μιας ψυχής που έχει εργαστεί πολύ κατά το παρελθόν, ώστε να τη διακρίνει σήμερα αυτό το μεγαλείο της ταπείνωσης», αναφέρεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου το οποίο είναι προορισμένο να μας συνοδεύει σε κάθε μας αναγνωστική περιπλάνηση.

Πώς αποκτούμε συνείδηση ορθών κατευθύνσεων, συνείδηση ευαίσθητη; Με ποιο τρόπο ξεκινάει ο καθένας από τον εαυτό του να χαλάει από μέσα του τον παλαιό κόσμο και να χτίζει τον καινούριο;

Η κα. Διδασκάλου εργάστηκε σκληρά επί 30 χρόνια ασχολούμενη με την πνευματική ατραπό. Παρακολούθησε μαθήματα ψυχολογίας, μεταφυσικής και φιλοσοφίας της θρησκείας και μαθήτευσε στη Θεοσοφική Σχολή Αθηνών.

Η συγγραφέας Ελένη Διδασκάλου καταφέρνει, μέσα από τα προσωπικά της κείμενα αλλά και την εντρύφηση που διαφαίνεται μέσα από το «Γιατί υπάρχω;», να μας οδηγήσει αβίαστα στο συμπέρασμα ότι η προσπάθεια μετράει αλλά ο καλύτερος εαυτός μας βρίσκεται μόνο μία απόφαση μακριά.

Εξάλλου, με τον θεολογικό λόγο του «αγαπάτε αλλήλους» και «Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων, αγάπην δε μη έχω, γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον» δεν διαφωνεί σχεδόν κανένας είτε πιστεύει στην ύπαρξη του Θεού είτε όχι.

Ωστόσο η θεωρία από την πράξη απέχουν μερικά έτη φωτός και η πραγμάτωση των ως άνω λόγων με την οποία συμφωνούν μέχρι και οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ο Νίκος Καζαντζάκης αλλά και η ψυχολογία απαιτεί πολλή προσωπική εργασία με τον «έσω» μας κόσμο. Σε αυτή την ανηφορική και δύσκολη πορεία μάς βοηθά το βιβλίο «Γιατί υπάρχω;» της Ελένης Διδασκάλου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News