Συγκινούν τα τελευταία λόγια του Λόρδου Βύρωνα για την Ελλάδα

Πολιτισμός
Συγκινούν τα τελευταία λόγια του Λόρδου Βύρωνα για την Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα, 22 Ιανουαρίου: Δύο σπουδαίες προσωπικότητες γεννώνται

Βίος και πολιτεία του Λόρδου Βύρωνα

Σαν σήμερα, στις 22 Ιανουαρίου του 1788, έρχεται στη ζωή, στο Λονδίνο, ένας από τους σπουδαιότερους φιλέλληνες. Ο λόγος για τον ποιητή και μέγα εκπρόσωπο του κινήματος του Ρομαντισμού, Τζορτζ Γκόρντον Μπάιρον, γνωστό ευρέως στην Ελλάδα ως Λόρδο Βύρωνα. Ο Μπάιρον ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1809, σε ηλικία μόλις 21 ετών, και μαγεύτηκε από το φυσικό κάλλος και το μυθικό παρελθόν της χώρας μας. Το 1823 έγινε μέλος του “Φιλελληνικού Κομιτάτου”, ενός συλλόγου από Άγγλους φιλελεύθερους και φιλέλληνες, που είχε ως σκοπό την ουσιαστική συμπαράσταση των εξεγερμένων Ελλήνων.

«Αποφάσισα να πάω στην Ελλάδα. Είναι το μοναδικό μέρος όπου δοκίμασα πραγματική ευχαρίστηση. Αν είμαι ποιητής το χρωστώ στον αέρα της Ελλάδας», αναφέρεται σε επιστολή που απέστειλε σε κάποιον φίλο του. Ο Μπάιρον έφτασε στην Ελλάδα για δεύτερη φορά τον Αύγουστο του 1823, προκειμένου να δώσει όλες του τις δυνάμεις στην Επανάσταση. Τον Γενάρη του 1824 μεταβαίνει στο Μεσολόγγι και η ελληνική κυβέρνηση τον αναγνωρίζει ως αρχιστράτηγο.

Ο οργανισμός του καταπονήθηκε από τις επίπονες προσπάθειές του για την οργάνωση του στρατού, αλλά και τη συμφιλίωση των διαιρεμένων σε στρατόπεδα Ελλήνων. Στις 9 Απριλίου πέφτει στο κρεβάτι με δυνατό πυρετό. Ανήμερα Δευτέρας του Πάσχα, στις 19 Απριλίου του 1824, αφήνει την τελευταία του πνοή. Ήταν μόλις 36 ετών. «Της έδωσα τον καιρό, την υγεία μου, την περιουσία μου, και τώρα της δίνω τη ζωή μου. Τι μπορούσα να κάνω περισσότερο;» ήταν τα τελευταία λόγια του Μπάιρον, τα οποία αναφέρονται στην Ελλάδα...

Η γέννηση και η ζωή του Αντόνιο Γκράμσι

Σαν σήμερα, στις 22 Ιανουαρίου του 1891, γεννιέται ο σπουδαίος φιλόσοφος και πολιτικός επιστήμονας Αντόνιο Γκράμσι. Ο Γκράμσι γεννήθηκε στη Σαρδηνία και ήταν ο τέταρτος γιος μιας οικογένειας με επτά αγόρια. Σπούδασε με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο, όπου μυήθηκε στις σοσιαλιστικές ιδέες. Το 1913 γίνεται μέλος του ιταλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και πολύ σύντομα αναδεικνύεται σε καθοδηγητικό στέλεχός του. Το 1920 ο Γκράμσι καθοδηγεί τη μεγάλη απεργία των εργατών του Τορίνο και διατυπώνει το πολιτικό μανιφέστο για την ανανέωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ένα χρόνο μετά, στις 21 Ιανουαρίου του 1921, ιδρύει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας. Η άνοδος των φασιστών του Μπενίτο Μουσολίνι έφερε εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα, με αποτέλεσμα οι ηγέτες του - μεταξύ των οποίων και ο Γκράμσι - να συλληφθούν.

Ο Γκράμσι καταδικάζεται σε 20ετή κάθειρξη και τα επόμενα χρόνια αφοσιώνεται στο συγγραφικό του έργο μέσα από τη φυλακή. Ωστόσο, η εύθραυστη υγεία του δεν τον άφησε να το ολοκληρώσει: Ο Αντόνιο Γκράμσι άφησε την τελευταία του πνοή στις 27 Απριλίου του 1937.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News