«Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα»: Για μία και μόνο παράσταση στο Ηράκλειο

Πολιτισμός
«Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα»: Για μία και μόνο παράσταση στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεατρική Παράσταση
Σάββατο,26 Ιαν 2019, 21:00
Πειραματική Σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου
Από τον Άκη Δήμου, με όχημα την εμβληματική νουβέλα του Ιωάννη Κονδυλάκη «Η Πρώτη Αγάπη»

Μετά τον επιτυχημένο πρώτο κύκλο, η ΘΕ.Σ.Η και οι Stravaganti NUOVI, παρουσιάζουν για μια και μόνο παράσταση το “Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα” του Άκη Δήμου, εμπνευσμένο από την Πρώτη Αγάπη, του Ιωάννη Κονδυλάκη, το Σάββατο 26 Ιανουαρίου, στις 21:00 στην πειραματική Σκηνή, του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου, σε σκηνοθεσία Σοφίας Δερμιτζάκη.

Λίγα λόγια για την παράσταση:

Σ’ ένα ορεινό χωριό της Κρήτης στις αρχές του περασμένου αιώνα. Στην ηλικία που γεννιέται η επιθυμία. Που το κορμί ξεχειλίζει, ξυπνάει κι ανακαλύπτει την έκτασή του. Ένα Αγόρι ερωτεύεται για πρώτη φορά. Όχι ένα κορίτσι, αλλά μια Γυναίκα. Ένας Άντρας και μια Μάνα κλείνουν τον κύκλο των σωμάτων που χορεύουν στην άκρη του γκρεμού. Των σωμάτων που απαγορεύεται να συναντηθούν. Με τη θάλασσα από κάτω τους να περιμένει.

Με όχημα την εμβληματική νουβέλα του Ιωάννη Κονδυλάκη, «Η Πρώτη Αγάπη», ο Άκης Δήμου, μας παραδίδει, ένα νέο, γεμάτο λυρισμό και ποιητικότατο έργο, για όλες τις σιωπές μας που γίνονται κραυγές. Ένας χορός τεσσάρων σωμάτων, που κινούνται και σαρώνονται από την Αγάπη. Την απελπισμένη, την αδύνατη Αγάπη. Εκείνη που φωλιάζει στο χείλος του γκρεμού και βυθίζεται στα βάθη και στα χάη. Ο Άκης Δήμου, συνθέτει, έναν κόσμο ονείρων και ματαιώσεων, λαχανιάσματος, φιλιών και αναφιλητών.

“...Στο σύμπαν της παράστασης υφέρπει διαρκώς μια ένταση, που άλλοτε ξεσπάει και άλλοτε απλά πάλλεται μπροστά στα μάτια μας. Όπως συμβαίνει στην αληθινή ζωή, στην οποία βέβαια τις περισσότερες φορές επιλέγουμε να εκτονώνουμε παθητικά. Τέσσερις ηθοποιοί πάνω στη σκηνή ο Στέλιος Αναστασιάδης, η Σοφία Δερμιτζάκη, η Ειρήνη Κουτσάκη, ο Θοδωρής Θεοδωρίδης ζουν σωματικά και πνευματικά όλα όσα περιγράφει ο Άκης Δήμου. Με λαχάνιασμα, με φωνές, με φιλιά, με εκρήξεις αλλά πάνω από όλα με αλήθεια, με συναίσθημα και χωρίς να νοιάζονται να τσαλακώσουν την εικόνα τους. Το ακριβώς αντίθετο με αυτό που συμβαίνει στη ζωή στις περισσότερες περιπτώσεις.

Μια παράσταση που πέραν του εξαιρετικού κειμένου και των δυνατών ερμηνειών από όλους τους ηθοποιούς αναδεικνύει και κάτι πολύ σημαντικό για το θέατρο (αλλά και για τη ζωή γενικά), τη σημασία του να ξέρεις γιατί αγαπάς αυτό που κάνεις και να μην το κάνεις γιατί πρέπει να αποδείξεις κάτι σε κάποιον.” Άρης Γάρος

“...η παράστασή  με αυτά τα δεδομένα, υπήρξε αρκούντως φροντισμένη. Σε αυτό βοήθησαν όλοι οι συντελεστές. Μου άρεσε πολύ το σκηνικό του Νίκου Καλαθάκη, τεκμηριωμένο απολύτως αφού απέδιδε πλήρως το λυρικό ρεαλισμό (χρήση του νερού και της σκόνης) που επιδέχεται το θέατρο του Άκη Δήμου. Οι ερμηνείες μέσα στα πλαίσια μιας αρρωστημένης θεατρικά ατμόσφαιρας που υπογραμμίζονταν από ήχους και ρυθμικές φωνές- που δίδαξε η Άννα Παπαγιαννάκη-Διβανή– κυρίως στα διακειμενικά αποσπάσματα που λειτουργούσαν περίπου σαν ιντερμέδια στο έργο. Ήταν από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της παράστασης.” Γιώργος Μαρκόπουλος

ΚΕΙΜΕΝΟ: Ακης Δήμου

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Σοφία Δερμιτζάκη

ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Νίκος Καλαθάκης

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΦΩΝΗΣ: Άννα Παπαγιαννάκη Διβανή

Β. ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΣ: Στέλλα Κουφάκη

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Μάνος Πολιτάκης

Γιώργης: Στέλλιος Αναστασιάδης

Βαγγελιώ: Σοφία Δερμιτζάκη

Μάνα: Ειρήνη Κουτσάκη

Άνδρας: Θοδωρής Θεοδωρίδης

Εισιτήρια: 12 ευρώ, Μειωμένο: 10 ευρώ, προπώληση Βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης:  10 ευρώ

Τηλ. επικοινωνίας: 6942291891

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News