Στάνλεϊ Κιούμπρικ στο Ιστορικό Μουσείο

Πολιτισμός
Στάνλεϊ Κιούμπρικ στο Ιστορικό Μουσείο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Cinema
Κυριακή,20 Ιαν 2019, 11:30
Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Η ασπρόμαυρη ταινία του ευρηματικού σκηνοθέτη Stanley Kubrick “Σταυροί στο Μέτωπο” (Paths of Glory, 1957), διάρκειας 88 λεπτών (με ελληνικούς υπότιτλους), θα προβληθεί την Κυριακή, στις 11:30 το πρωί, στο αμφιθέατρο “Γιάννη Περτσελάκη” του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, στο πλαίσιο του αφιερώματος της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Την ταινία θα προλογίσει ο Νίκος Τσαγκαράκης, κριτικός-ιστορικός κινηματογράφου, διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Λίγο νωρίτερα, στις 10:30 το πρωί, ο Κωστής Μαμαλάκης, σύμβουλος του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης σε θέματα νεότερης ιστορίας, θα ξεναγήσει τους επισκέπτες του Μουσείου στην έκθεση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (επίπεδο 2Α).

Λίγα λόγια για το έργο: H ταινία, που εκτυλίσσεται στο Δυτικό Μέτωπο κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ακολουθεί την αγωνιώδη προσπάθεια του γαλλικού συντάγματος 701 να καταλάβει τη θέση των γερμανικών στρατευμάτων στο σημείο Anthill, υπό τις διαταγές του συνταγματάρχη Dax (Kirk Douglas). Παρά τις αντιρρήσεις για το μάταιο της επιχείρησης, η αποστολή “αυτοκτονίας” τίθεται σε ισχύ, οδηγώντας πολλούς από τους άντρες στον θάνατο. Την αποτυχημένη επίθεση διαδέχεται η προσπάθεια της στρατιωτικής ηγεσίας για απόδοση ευθυνών. Τρεις από τους στρατιώτες της μονάδας κατηγορούνται για δειλία και οδηγούνται στο στρατοδικείο, όπου τους υπερασπίζεται ο διοικητής τους.

Η ταινία αποτελεί ορόσημο της διεθνούς αντιπολεμικής φιλμογραφίας και βασίστηκε στην ομώνυμη - με αναφορά σε αληθινά γεγονότα - νουβέλα του συγγραφέα Humphrey Cobb, που εκδόθηκε το 1935. Τα πλάνα του φιλμ γυρίστηκαν εξ ολοκλήρου στη Βαυαρία της Γερμανίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News