Καταγγελία: Κνωσός, Σπιναλόγκα, Νεώρια και άλλα μνημεία της Κρήτης έχουν μεταβιβασθεί στο Υπερταμείο

Κρήτη
Καταγγελία: Κνωσός, Σπιναλόγκα, Νεώρια και άλλα μνημεία της Κρήτης έχουν μεταβιβασθεί στο Υπερταμείο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλα όσα καταγγέλλει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων - Τοπικό Παράρτημα Κρήτης

Σε μία σοβαρή καταγγελία προβαίνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και ειδικότερα το Τοπικό Παράρτημα Κρήτης, αναφορικά με τα μνημεία της Κρήτης, τα οποία έχουν ήδη μεταβιβασθεί στο Υπερταμείο.

Πρόκειται για τα σημαντικότερα μνημεία της Κρήτης, όπως είναι:

  • Το Ανάκτορο της Κνωσού (καθώς και η Βίλα Αριάδνη, το Μικρό Ανάκτορο, η Βασιλική Έπαυλη, η Βίλα Διονύσου και η οικία του Άρθρουρ Έβανς)
  • Η Σπιναλόγκα
  • Τα Ενετικά Τείχη του Ηρακλείου
  • Τα Νεώρια του Ηρακλείου
  • Τα Νεώρια των Χανίων
  • Το Υστερομινωικό Νεκροταφείο των Αρμένων στο Ρέθυμνο

Παράλληλα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση - καταγγελία, στο Υπερταμείο έχουν υπαχθεί, επίσης, τα Αρχαιολογικά Μουσεία Ηρακλείου, Χανίων και Αγίου Νικολάου, καθώς και τα κτήρια των Εφορειών Αρχαιοτήτων Κρήτης.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση, τα παραπάνω μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι του νησιού «έχουν ήδη μεταβιβασθεί στο Υπερταμείο και δεν έχει προωθηθεί καμία θεσμική ρύθμιση για την εξαίρεσή τους».

Ο αντίλογος

Πάντως, το Τοπικό Παράρτημα Κρήτης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, αναφέρεται και στις δηλώσεις από πλευράς ΕΕΣΥΠ (Υπερταμείο) και του Υφυπουργού Πολιτισμού, αναφέροντας πως, ναι μεν, «η ΕΕΣΥΠ δεν διεκδικεί την κυριότητα, και ότι ο νόμος εξαιρεί αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, μουσεία και κοινόχρηστους χώρους», αλλά «σε καμία δήλωση ή διαβεβαίωση των ΥΠΟΙΚ και ΥΠΠΟΑ δεν αναφέρεται ότι η ΕΕΣΥΠ δεν πρόκειται να διεκδικήσει στο μέλλον τη διαχείριση των μνημείων και των μουσείων».

Τι ζητούν

Με την παρακάτω ανακοίνωση το Τοπικό Παράρτημα Κρήτης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων δηλώνει την αντίθεσή του στην «λεηλασία», όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται, της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και ζητά, μεταξύ άλλων, την ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης Τσακαλώτου και την ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης εξαίρεσης της μεταβίβασης κάθε δικαιώματος στο Υπερταμείο των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων της Κρήτης.

Παράλληλα, απαιτούν την άμεση κινητοποίηση και έμπρακτη εμπλοκή Δήμων, Περιφέρειας και βουλευτών της Κρήτης, επί του θέματος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση - καταγγελία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Τοπικό Παράρτημα Κρήτης

«ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΦΩΝΗ ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ

Μετά από τέσσερεις μήνες εξαπάτησης, θεσμικής απραξίας, προφορικών διαβεβαιώσεων και αβάσιμων κατηγοριών για  υπερβολική αντίδραση από πλευράς των Ελλήνων αρχαιολόγων και διασπορά «fake news», δυστυχώς οι χειρότεροι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν. Η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ (ΕΕΣΥΠ-Υπερταμείο) προχωράει σε παρέμβαση στο ΣΤΕ κατά του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και των Δημάρχων Πατρέων και Σπάρτης και υπέρ της Υπουργικής Απόφασης Τσακαλώτου, δηλαδή της μεταβίβασης μνημείων!

Μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, που καλλιέργησε δυστυχώς και η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού με δηλώσεις και υποσχέσεις που υποτιμούν τη νοημοσύνη μας, εντύπωση προκαλεί η παντελής απουσία και αδράνεια των τοπικών παραγόντων της Κρήτης που, αντί να στηρίξουν και να συμμετέχουν έμπρακτα στην προσφυγή για την διαφύλαξη των μνημείων του τόπου, αρκέστηκαν σε χλιαρές δηλώσεις, επερωτήσεις και ψηφίσματα των τριών σειρών.

Για όσους δεν το έχουν αντιληφθεί έχουν ήδη μεταβιβασθεί στο Υπερταμείο και δεν έχει προωθηθεί καμία θεσμική ρύθμιση για την εξαίρεσή τους σημαντικά μνημεία όπως: η Κνωσός (όλος ο επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος του Ανακτόρου  κ.α. σημαντικών μνημείων της Κνωσού. Ολόκληρη η έκταση της βίλας Αριάδνης, συμπεριλαμβανομένου του Μικρού Ανακτόρου, της Βασιλικής Έπαυλης, της Βίλα Διονύσου καθώς και της ιστορικής οικίας του Έβανς). Τα Ενετικά Τείχη του Ηρακλείου. Τα Νεώρια σε Ηράκλειο και Χανιά. Το Υστερομινωικό Νεκροταφείο των Αρμένων στο νομό Ρεθύμνου. Η Σπιναλόγκα. Τα Αρχαιολογικά Μουσεία Ηρακλείου, Χανίων και Αγίου Νικολάου. Τα κτήρια των Εφορειών Αρχαιοτήτων Κρήτης συμπεριλαμβανομένων γραφείων, εργαστηρίων και αποθηκών με αρχαία και πολλά άλλα ιστορικά μνημεία, κτίρια, και αρχαιολογικοί χώροι σε όλο το νησί.

Τα παραπάνω αντιπροσωπεύουν την πανάρχαια ιστορία της Κρήτης, την εθνική μνήμη και πολιτιστική μας ταυτότητα και αποτελούν μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Διατηρήθηκαν, προστατεύθηκαν και αναδείχθηκαν με μεγάλο αγώνα από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και την τοπική κοινωνία με το υστέρημα του ελληνικού λαού. Δεν ανήκουν στην εκάστοτε κυβέρνηση να τα ξεπουλάει και να τα εκχωρεί κατά βούληση.

Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις τόσο του Υπερταμείου, όσο και του Υφυπουργού Πολιτισμού που επιμένουν ότι κανένα μνημείο δεν έχει μεταβιβασθεί, ότι η ΕΕΣΥΠ δεν διεκδικεί την κυριότητα, και ότι ο νόμος εξαιρεί αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, μουσεία και κοινόχρηστους χώρους, υπενθυμίζουμε ότι στο νόμο 4389/2016 δεν υπάρχει πουθενά ο όρος «μνημείο» «μουσείο» ή «κοινόχρηστος χώρος». Υπάρχει όμως ο όρος «Διαχείριση» που αφορά τα περιουσιακά στοιχεία που εξαιρούνται από τη μεταβίβαση δηλ. τους αρχαιολογικούς χώρους (παρ. 4, 5 του άρθρου 196 του ν. 4389/2016). Φυσικά σε καμία δήλωση ή διαβεβαίωση των ΥΠΟΙΚ και ΥΠΠΟΑ δεν αναφέρεται ότι η ΕΕΣΥΠ δεν πρόκειται να διεκδικήσει στο μέλλον τη διαχείριση των μνημείων και των μουσείων.

Το Τοπικό Παράρτημα Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων δηλώνει την αντίθεσή του στην λεηλασία της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και απαιτούμε:

  1. Την ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης Τσακαλώτου (Φ.Ε.Κ. 2320/Β/19-6-2018)και την ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης εξαίρεσης της μεταβίβασης κάθε δικαιώματος (κυριότητας και διαχείρισης) όλων ανεξαιρέτως των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, αλλά και όσων αποκαλύπτονται στο μέλλον συμπληρώνοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά.
  2. Την δημοσιοποίηση του πλήρους καταλόγου αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, μουσείων και ακινήτων αρμοδιότητας ΥΠΠΟΑ που περιλαμβάνονται στην απόφαση του ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. Φ.Ε.Κ. 2317/Β/19-6-2018και μεταβιβάσθηκαν στο Υπερταμείο.
  3. Την άμεση κινητοποίηση και έμπρακτη εμπλοκή Δήμων, Περιφέρειας και βουλευτών όλων των κομμάτων και όλων ανεξαιρέτως των τοπικών παραγόντων αλλά και απλών πολιτών για την εξαίρεση με νομοθετική ρύθμιση από το Υπερταμείο και από τα νύχια των θεσμών, όλων των μνημείων, αρχαιολογικών χώρων, μουσείων, απαλλοτριωμένων ακινήτων και άλλων κτηρίων που χρησιμοποιούνται για αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς σκοπούς.»

Ολόκληρη η καταγγελία ΕΔΩ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News