Οι μεγάλοι Κρήτες αγιογράφοι στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης

Πολιτισμός
Οι μεγάλοι Κρήτες αγιογράφοι στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έξι από τους μεγαλύτερους Κρητικούς αγιογράφους όλων των εποχών εικονίζονται σε έργο που εκτίθεται προσωρινά στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης “Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών”.

Πρόκειται για σύγχρονο πίνακα μεγάλων διαστάσεων (2,20 x 1,60) που φιλοτέχνησε ο γνωστός αγιογράφος και συντηρητής έργων Τέχνης κ. Παναγιώτης Μόσχος. Οι έξι σπουδαίοι αγιογράφοι εικονίζονται όρθιοι, με τα βλέμματα στραμμένα προς τον θεατή και τα σύνεργα της δουλειάς τους στα χέρια.

Ο Θεοφάνης Στρελίτζας κρατάει μια εικόνα του Παντοκράτορα, ο Ανδρέας Ρίτζος και ο Μιχαήλ Δαμασκηνός από μια εικόνα της Βρεφοκρατούσας Θεοτόκου, ο Άγγελος Ακοτάντος μια εικόνα του Αγίου Φανουρίου (είναι γνωστό, άλλωστε, ότι εκείνος καθιέρωσε τον εικονογραφικό τύπο τού εν λόγω αγίου), ο Γεώργιος Κλώντζας ένα φάκελο με προσχέδια, και ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος τα πινέλα του.

Πίσω τους εμφανίζονται σε δεύτερο πλάνο αγιογραφικά εργαστήρια με ημιτελείς πολυπρόσωπες συνθέσεις (“Η κοίμηση της Θεοτόκου” του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου και η “Προσκύνηση των Μάγων” του Μιχαήλ Δαμασκηνού) και σχέδια τοιχογραφιών. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20 Ιανουαρίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News