Πολιτισμός

Ομιλία

Ο Κρητικός Πόλεμος στο επίκεντρο ομιλίας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου 2019, 6:00 μμ, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Ηράκλειο

Ο φοβερότερος πόλεμος στην παγκόσμια ιστορία

Κύκλος 8 διαλέξεων με γενικό τίτλο «Ξενάγηση στο Κρητικό Παρελθόν» οργανώνεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Η τρίτη ομιλία με τίτλο «Κρητικός Πόλεμος, 1645-1669» έχει προγραμματιστεί να δοθεί από την κα. Αθηνά Κυριακάκη – Σφακάκη, ξεναγό και συγγραφέα βιβλίων αρχαιολογικού και ιστορικού περιεχομένου, την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου στις 18:00.

Πρόκειται για το τρομερότερο συμβάν του ελληνισμού μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως, τον Κρητικό πόλεμο και τη μεγαλύτερη πολιορκία που έχει καταγράψει η παγκόσμια ιστορία, την πολιορκία του Χάνδακα από τους Τούρκους.

Η επιχείρηση κατάληψης της Κρήτης από τους Τούρκους υπήρξε η μακρόχρονη και αιματηρότατη πάλη, ουσιαστικά δύο κόσμων και δύο πολιτισμών• της Χριστιανικής Βενετίας και της Ισλαμικής Αυτοκρατορίας.

Το 1645 οι Τούρκοι με πρόφαση πειρατική επιδρομή αποβιβάσθηκαν στα Χανιά και χρειάστηκαν δύο χρόνια να φθάσουν μέχρι την Σητεία. Για είκοσι δυο ακόμη χρόνια πολιορκούσαν το Ηράκλειο, η μεγαλύτερη πολιορκία που έχει καταγράψει η παγκόσμια ιστορία.

Με την κατάληψη της πόλης, 24 Σεπτεμβρίου 1669, έπεσε και ο τελευταίος προμαχώνας της Χριστιανικής Ανατολής. Η κατάκτηση της Κρήτης από τους Τούρκους έθεσε τέλος στην Κρητική Αναγέννηση. Ο κρητικός λαός και ο κρητικός πολιτισμός περιέπεσαν σε βαθύ σκότος. Με τα γεγονότα και για τα γεγονότα του «Κρητικού πολέμου» ασχολήθηκαν πολλοί, όπως ο Μαρίνος Τζάνε Μπουνιαλής.

Οι ομιλίες πραγματοποιούνται στην Αίθουσα Πολυμέσων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Συνοδεύονται με προβολές εικόνων και συζήτηση με το κοινό.

Εθελοντική επιμέλεια παρουσιάσεων: Αθηνά Κυριακάκη – Σφακάκη, Ξεναγός – Συγγραφέας

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια