Πολιτισμός

«Κιβωτός» γνώσης το Media Lab στα Χανιά

Ελκυστικός χώρος δημιουργικότητας στη Δημοτική Βιβλιοθήκη

Σε “κιβωτό” γνώσης για μαθητές, φοιτητές, επαγγελματίες και πολίτες έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια ένας ιδιαίτερα ελκυστικός και άνετος χώρος δημιουργικότητας και πρόσβασης στο διαδίκτυο με την ονομασία “Media Lab”, που από τον Δεκέμβριο του 2013 είναι στη διάθεση του κοινού της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων.

Πρόκειται για το Media Lab που υποστηρίζεται αποκλειστικά από το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” και το Future Library, που παρέχουν για όλους τους χρήστες της Δημοτικής Βιβλιοθήκης ποιοτικές υπηρεσίες που δίνουν έμφαση στην ανάπτυξη και έκφραση της δημιουργικότητας.

Με όχημα τις νέες τεχνολογίες, ποικίλες δράσεις αναπτύσσονται και υλοποιούνται στον χώρο αυτό, με στόχο την προώθηση της άτυπης μάθησης, της καινοτομίας και της κοινωνικής δικτύωσης. Συνεργατικοί χώροι συναντήσεων, ανάγνωσης, χαλάρωσης, πλοήγησης στο διαδίκτυο, studios όπου μπορεί κανείς να κάνει ηχογράφηση, να επεξεργαστεί και να δημιουργήσει το δικό του βίντεο, παρουσιάσεις, σεμινάρια και εκθέσεις συνθέτουν μια τελείως διαφορετική εκδοχή, αυτή της σύγχρονης Βιβλιοθήκης.

«Η συνεχής πορεία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης των Χανίων προς τη νέα εποχή κρίνεται ως μονόδρομος από μας, ώστε να συνδεθεί η φιλοσοφία του παραδοσιακού βιβλίου με την ψηφιακή εποχή κι έτσι να διευρύνεται συνεχώς το κοινό, στο οποίο απευθύνεται μια σύγχρονη βιβλιοθήκη», επισημαίνει με δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αρμόδια αντιδήμαρχος Ελπίδα Τσιτσιρίδη.

Ο χώρος αυτός και συνολικά η Δημοτική Βιβλιοθήκη έχει “αγκαλιαστεί” από το κοινό της πόλης, όπως δείχνουν και τα επίσημα στοιχεία της τελευταίας πενταετίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Δεκέμβριο του 2013 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018 πραγματοποιήθηκαν στον χώρο 257 εκδηλώσεις, όπως ειδικά σεμινάρια και παρουσιάσεις βιβλίων.

Παράλληλα έγιναν 231 επισκέψεις τμημάτων σχολείων, με τους μαθητές να συμμετέχουν σε προγράμματα φιλαναγνωσίας και ξεναγήσεων.

Το μουσικό στούντιο που λειτουργεί στη Βιβλιοθήκη χρησιμοποίησαν για ηχογραφήσεις 1.969 άτομα, 2.186 άτομα πραγματοποίησαν δημιουργικές συναντήσεις και 18.008 πολίτες χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διαδραστικής συνεργασίας. Εντυπωσιακός είναι και ο αριθμός των επισκεπτών-αναγνωστών στους χώρους της Βιβλιοθήκης, που συνολικά έφτασε τις 121.500 άτομα.

Την ίδια περίοδο εγράφησαν ως νέα μέλη 4.923 άτομα και το κοινό δανείστηκε 154.402 βιβλία, συγγράμματα και άλλα τεκμήρια. Ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης είναι σε εξέλιξη και έχει ως στόχο την επέκταση των δράσεων και συνεργασιών της με πολλούς φορείς της πόλης.

Σήμερα όλοι οι χώροι της Βιβλιοθήκης στεγάζονται εντός του δημαρχιακού Μεγάρου της πόλης, ωστόσο η μεταστέγασή της σε νεοκλασικό κτήριο που απέκτησε ο Δήμος στην οδό Τζανακάκη θα αναβαθμίσει τις παρεχόμενες στο κοινό υπηρεσίες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια