Η πιο κατανυκτική Θεία Λατρεία των Χριστουγέννων στο Σπήλαιο της Μαραθοκεφάλας

Πολιτισμός
Η πιο κατανυκτική Θεία Λατρεία των Χριστουγέννων στο Σπήλαιο της Μαραθοκεφάλας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαραθοκεφάλα: Το σπήλαιο των Χανιών που γιορτάζουν κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα

Σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης και ευλάβειας θα τελεστεί και φέτος στο φυσικό σπήλαιο της Μαραθοκεφάλας, στο Κολυμπάρι Χανίων η αναπαράσταση της γέννησης του Χριστού, που συγκεντρώνει πιστούς από όλη την Ελλάδα.

Οι «Ιστορίες του Δρόμου» με τον Στέλιο Ζερβό ταξίδεψαν στη Κίσσαμο Χανιών και κατέγραψαν μια ωραία Χριστουγεννιάτικη ιστορία.

2 χλμ. νότια από το Κολυμπάρι, απλώνετε μια «θάλασσα» από ελαιώνες.

Μέσα στη καταπράσινη πεδιάδα με τα εσπεριδοειδή και τα ελαιόδεντρα, ξεπροβάλουν τα γραφικά πέτρινα σπίτια του χωριού Σπηλιά.

Η παράδοση αναφέρει ότι το χωριό πήρε το όνομά του από το Σπήλαιο του Αγίου Ιωάννου, που βρίσκεται στο ύψωμα της Μαραθοκεφάλας.

Οι κάτοικοι έχουν διατηρήσει και αναδείξει το παραδοσιακό στοιχείο, της αρχιτεκτονικής του τόπου τους, ενισχύοντας το περαιτέρω με πετρόχτιστα σπίτια και λιθόστρωτα δρομάκια που δίνουν ένα αληθινά ξεχωριστό χρώμα στον οικισμό.

Το ατόφιο Κρητικό χωρίο, έχει κρατήσει αναλλοίωτα πολλά παραδοσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία 4 αιώνων.

Απ’ το χωρίο ο δρόμος σε οδηγεί στο σπήλαιο της Μαραθοκεφάλας. Εδώ υπάρχει ένας χώρος πνιγμένο απ’ τα πεύκα και το πράσινο, περνώντας την σιδερένια πόρτα το μονοπάτι σε οδηγεί σ ένα πλάτωμα με θέα στο κάμπο. Εκεί είναι και το μεγάλο εντυπωσιακό άνοιγμα του σπηλαίου.

Ο Ναός του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη βρίσκεται μέσα στο σπήλαιο. Λένε ότι στη σπηλιά αυτή έζησε για λίγο, ο Άγιος Ιωάννης ο Ερημίτης.

Το σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη είναι μια παλαιά σκύτη με συνολικό μήκος περίπου 135 μέτρα. Έχει πλούσιο διάκοσμο σε πολλά σημεία με μεγάλους σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Η θρησκευτικότητα του χώρου υποδηλώνει ότι το σπήλαιο είναι αγιοβάδιστο σύμφωνα με την παράδοση. Ο Άγιος Ιωάννης ο Ερημίτης έζησε εδώ προσευχήθηκε, χτύπησε με το ραβδί του τον βράχο κι από τότε όπως λένε, αναβλύζει αγίασμα.

Η σπηλιά της Μαραθοκεφάλας για χρόνια, ήταν άγνωστη και τη χρησιμοποιούσαν οι βοσκοί από το χωριό για να σταβλίζουν τα πρόβατα τους.

Βρέθηκε ώμος ένας δραστήριος κληρικός, ο αείμνηστος παπά-Βαγγέλης Σφακιανάκης, και κατάφερε να την αναδείξει και να γίνει ευρύτερα γνωστή Με την αναπαράσταση της φάτνης που γεννήθηκε ο Χριστός και τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία την παραμονή των Χριστουγέννων που καθιερώθηκε επί των ημερών του τότε μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου, Ειρηναίου Γαλανάκη.

Την παραμονή των Χριστούγεννα μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, οι πιστοί παρακολουθούν εδώ την αναπαράσταση της γέννησης.

Μικρά ζώα πλαισιώνουν το θείο βρέφος στη φάτνη. Υπό το φως των κεριών, βυζαντινοί ψαλμοί πλημυρίζουν το σπήλαιο. Με κατάνυξη το μήνυμα της γέννησης και η ελπίδας ταξιδεύει, απ’ αυτή τη μικρή σπηλιά της Κρήτης, σε όλο τον κόσμο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News