Αποθεώνουν τον «Καζαντζάκη» του Σμαραγδή

Πολιτισμός
Αποθεώνουν τον «Καζαντζάκη» του Σμαραγδή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα χρόνο μετά την πρώτη έξοδό της στην Ελλάδα, η ταινία “Καζαντζάκης” κάνει τον γύρο του κόσμου και όπου προβληθεί είναι γεμάτες οι αίθουσες, καταχειροκροτείται και πάντα υπάρχουν ουρές από θεατές που δεν κατάφεραν να δουν την ταινία.

Η διεθνώς βραβευμένη ταινία γνώρισε την αγάπη του ελληνικού κοινού, ήρθε πρώτη στα εισιτήρια από τις καλλιτεχνικές ταινίες, κέρδισε 4 βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Χιούστον της Αμερικής και γνώρισε την αποθέωση στην UNESCO στο Παρίσι.

Με προβολές στο Φεστιβάλ Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στο Τορόντο (EUFF), στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ινδίας στην Γκόα, στο Διεθνές Φεστιβάλ του Καΐρου, στη Νέα Υόρκη στο Museum of the Moving Image, στη Βασιλεία της Ελβετίας και στην πρωτεύουσα της Ελβετίας τη Βέρνη, η ταινία γνώρισε την αποθέωση και ουσιαστικά όπου προβάλλεται λειτουργεί πλέον σαν ένας φωτεινός πρεσβευτής του ελληνικού αισθήματος και του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, που είναι και η βαθύτερη επιθυμία του σκηνοθέτη.

Όπως γράφει ο James DeMetro, διευθυντής του Φεστιβάλ στη Νέα Υόρκη, «η προβολή της ταινίας “Καζαντζάκης” την Κυριακή στο Museum of the Moving Image ήταν ένας θρίαμβος! Θα πρέπει να είστε πολύ περήφανοι. Τα εισιτήρια, στην - κατά τη γνώμη μου - πιο όμορφη αίθουσα προβολών σε όλη τη Νέα Υόρκη πωλήθηκαν όλα.

Δυστυχώς, έπρεπε να διώξουμε περίπου 60 άτομα που περίμεναν online για τυχόν ακυρώσεις. Η ταινία πήγε πολύ καλά. Το χειροκρότημα ήταν συνεχές μετά το τέλος της ταινίας και με όσους μίλησα είχαν κάτι θετικό να πουν για την ταινία. Δεν άκουσα κανένα αρνητικό σχόλιο, ενώ συνήθως τα ακούω και αυτά. Προλόγισα την προβολή, είπα κάποια πράγματα για τις προηγούμενες ταινίες του Γιάννη και προώθησα τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του στο κοινό. Πιστέψτε με, ήταν μια από τις καλύτερες προβολές που είχαμε ποτέ».

Στο Φεστιβάλ Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στο Τορόντο παραβρέθηκε η πρωταγωνίστρια της ταινίας Μαρίνα Καλογήρου, που έζησε πρωτόγνωρες συγκινήσεις, ενώ η διοργανώτρια της προβολής στη Βασιλεία της Ελβετίας, Katherina Wahli-Savvidis, έγραψε ότι είναι δυνατή ταινία και οι θεατές έμειναν συγκινημένοι μέχρι τέλους.

Επίσης, στη Βέρνη της Ελβετίας προβλήθηκε σε μια κατάμεστη αίθουσα και με θεατές να κάθονται στα σκαλιά και τους διαδρόμους.

Ενώ ο σκηνοθέτης ετοιμάζει πυρετωδώς τη νέα του ταινία “Καποδίστριας”, κυκλοφόρησε το στοχαστικό βιβλίο του Μίμη Τσακωνιάτη “Γιάννης Σμαραγδής: Ο Αρχιτέκτονας της Ψυχής - Καλή σου νύχτα κυρ Αλέξανδρε”, πάνω στην ομώνυμη πρώτη του ταινία, που έγινε για την ΕΡΤ και ήδη γνωρίζει εκδοτική επιτυχία.

Τα βιβλία για την ταινία “Καβάφης” και “El Greco” είναι ήδη γραμμένα και έτοιμα προς έκδοση, ενώ αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται το βιβλίο για την ταινία “Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι”.

Στην ουσία, τα βιβλία αυτά μετακινούν το κινηματογραφικό έργο του Γιάννη Σμαραγδή στην περιοχή του ελληνικού αισθήματος και το εγκαθιστούν εντός του παλίμψηστου του Ελληνικού Πολιτισμού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News