default-image

Οι Κρητικοί Νεότουρκοι στο επίκεντρο διάλεξης

Πολιτισμός
Οι Κρητικοί Νεότουρκοι στο επίκεντρο διάλεξης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ομιλία
Τρίτη,18 Δεκ 2018, 20:30
Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών
Από τον καθηγητή Χανίογλου

Διάλεξη του M. Şükrü Hanioğlu, καθηγητή του Πανεπιστημίου Πρίνστον, με θέμα «Οι Κρητικοί Νεότουρκοι: η Επιτροπή  για την Ένωση και την Πρόοδο και οι οργανώσεις της στην Κρήτη» πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών στο Ρέθυμνο.

Η ενδιαφέρουσα ομιλία έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου, στις 20.30. Ο δρ Hanioğlu είναι καθηγητής Οθωμανικής και Τουρκικής ιστορίας στο τμήμα Μεσανατολικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Princeton στις ΗΠΑ, και έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες από τη δεκαετία του 1980 κ.ε. σχετικά με την ιστορία της ύστερης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των πρώτων χρόνων της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Έχει γράψει σημαντικές μελέτες για τους κύκλους των Νεότουρκων, ενώ είναι συγγραφέας δύο σημαντικών πρόσφατων βιβλίων, μιας Σύντομης Ιστορίας της ύστερης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και μιας βιογραφίας του Κεμάλ Ατατούρκ. Η διάλεξή του θα δοθεί στην αγγλική γλώσσα.

Η διάλεξη με επίκεντρο την Κρήτη

Στη διάλεξή του ο καθηγητής Χανίογλου θα εξετάσει τις δραστηριότητες των αντιπάλων της αυταρχικής πολιτικής του σουλτάνου Αμπντουλχαμίτ Β΄ στην Κρήτη, εστιάζοντας στη δράση τους ανάμεσα στο 1906 και στην επανάσταση των Νεότουρκων το 1908. Μέλη της μορφωμένης  μουσουλμανικής ελίτ της Κρήτης ήταν εξαιρετικά δεκτικοί στην προπαγάνδα των Νεότουρκων, με αποτέλεσμα το νησί να γίνει ένα από τα κέντρα της αντι-Χαμιτικής δράσης και δημοσίευσης αντιπολιτευτικού υλικού.

Στην ανακοίνωση θα παρουσιαστούν λεπτομερώς οι δραστηριότητες του τμήματος Χανίων της Επιτροπής Ένωσης και Προόδου, η οποία πραγματοποίησε την Επανάσταση των Νεότουρκων το 1908, καθώς και των συμπαθούντων τους Νεότουρκους στο Ηράκλειο.

Επίσης θα αναλυθεί η δημοσίευση της εφημερίδας Φωνή της Κρήτης (Sada-yı Girid) και θα επιχειρηθεί να τοποθετηθούν οι αντι-χαμιτικές δραστηριότητες της Κρήτης στα ευρύτερα συμφραζόμενα του νεοτουρκικού κινήματος στις πρώην Οθωμανικές επαρχίες και περιοχές που απολάμβαναν εκτεταμένη αυτονομία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News