Η Κέρκυρα τίμησε τον πολιούχο και προστάτη της

Πολιτισμός
Η Κέρκυρα τίμησε τον πολιούχο και προστάτη της

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον πολιούχο και προστάτη της τίμησε η αρχόντισσα του Ιονίου.

Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του πολιούχου της Κέρκυρας Αγίου Σπυρίδωνος.

Πλήθος κόσμου απ’ άκρη σ’ άκρη του νησιού, αλλά και από κάθε γωνιά της Ελλάδας έσπευσαν να τιμήσουν τον Άγιο και προστάτη του νησιού, αλλά και της Μεσογείου.

Το πρωί τελέστηκε η Θεία Λατρεία στο Ιερό Προσκύνημα, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κέρκυρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.

Ο Μητροπολίτης της Κέρκυρας στο κήρυγμά του ανέλυσε τη φράση από το απολυτίκιο του Αγίου «και όφιν εις χρυσούν μετέβαλες». Ο Άγιος βοήθησε έναν πολύ φτωχό αγρότη, ο οποίος δεν είχε να ξεπληρώσει κάποιον που τον είχε δανείσει.

Ο Άγιος Σπυρίδωνας με τη βοήθεια του Θεού μετέτρεψε ένα φίδι σε χρυσό, ώστε να το χρησιμοποιήσει ο φτωχός αγρότης ως ενέχυρο. Το θαύμα αυτό δείχνει ότι με την Χάρη του Θεού μπορεί το κακό να μετατραπεί σε καλό.

Όπως είναι γνωστό ο όφις έχει συνδεθεί με τον πονηρό και την αμαρτία. Ο διάβολος πήρε την μορφή φιδιού, ώστε να εξαπατήσει τους πρωτοπλάστους.

Ακόμη ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε τρεις μορφές του κακού στον κόσμο μας. Η πρώτη είναι το φυσικό κακό, το οποίο μας επιβάλλεται από την πεπτωκυία φύση μας και συνεπάγεται την ασθένεια, την λύπη, τη φθορά και τον θάνατο.

Το ηθικό κακό

Η δεύτερη μορφή κακού στον κόσμο είναι το ηθικό κακό, που αποτελεί επιλογή μας. Ηθελημένα ο άνθρωπος που απομακρύνεται από τον Θεό πράττει αντίθετα από το Θείο θέλημα, μόνο και μόνο για να προσβάλει τον Δημιουργό του.

Και η τρίτη μορφή κακού είναι το αιώνιο, η κόλαση, ο οριστικός χωρισμός του ανθρώπου από τον Κύριο, ο πνευματικός θάνατος. Όπως αναφέρει ο Απόστολος Παύλος «Τα οψώνια της αμαρτίας θάνατος (Ρωμ. Στ’,23)».

Επιπλέον ο κ. Νεκτάριος τόνισε ότι ο Άγιος Σπυρίδων υπερέβη και νίκησε το κακό δια της ολόθερμης και καρδιακής του προσευχής, η οποία αποτελεί δύναμη εσωτερική, δια της εν Χριστώ ελευθερίας και αγάπης, όπου βίωσε την υπέρβαση της αμαρτίας και τρίτον δια της Αναστάσεως.

Ο Κύριος διατηρεί τόσους αιώνες άφθαρτο το σεπτό του Σκήνωμα, προτυπώνοντας την δική μας Ανάσταση.

Για άλλη μια φορά ο Σεβασμιώτατος έστειλε μήνυμα στους κρατούντες και σε όσους έχουν στοχοποιήσει την Εκκλησία και την πατρίδα μας, ότι δεν νοείται Ελλάδα ξεκομμένη από την Ορθοδοξία.

Καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε χρόνια πολλά και ευλογημένα σε όλους και ο Άγιος Σπυρίδων να σκεπάζει, δια των πρεσβειών του, όλο τον Ορθόδοξο κόσμο.

Να σημειωθεί ότι στο μέσον της Θείας Λειτουργίας η Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας «Ο Άγιος Σπυρίδων» παιάνισε προς τιμήν του Αγίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News