Βώροι: «Ένα χωριό με ιστορία 5.000 χρόνων»

Κρήτη
Βώροι: «Ένα χωριό με ιστορία 5.000 χρόνων»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε έναν τόμο ολόκληρη η ιστορία ενός χωριού που βρίσκεται πάνω σε ένα μακραίωνο υπόβαθρο

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσαράς, σε συνεργασία με το Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Βώροι ή Βόροι: Ένα χωριό με ιστορία 5.000 χρόνων», το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου, από τις 5 έως τις 8 μ.μ., στο Κέντρο Ερευνών Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας. Η δράση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού.

Συμμετέχουν και θα παρουσιάσουν σχετικά θέματα οι αρχαιολόγοι:

* Δ. Βαλλιάνου: “Οι Βώροι: Ένα σύγχρονο χωριό πάνω σε μακραίωνο υπόβαθρο”, ή, άλλως, “Η Ιστορία των Βώρων από τους προϊστορικούς χρόνους ως σήμερα μέσα από τα αποτελέσματα διεπιστημονικών ερευνών και ανασκαφών στην περιοχή, ιδιαίτερα στην περίοδο 1978-1994”.

* Γ. Παππάς: “Ο κεραμικός κλίβανος των Βώρων” ή “Η τοπική κεραμική παραγωγή κατά τη Ρωμαϊκή Εποχή”.

* Κ. Ρούσσος και Χρ. Λοΐζου: “Οι Βώροι από τη Βυζαντινή έως και τη Νεότερη Εποχή: Τα κεραμικά ευρήματα σωστικών ανασκαφών”.

* Ο εθνολόγος Χρ. Βαλλιάνος, ιδρυτής του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας, θα παρουσιάσει το θέμα “Βώροι ή Βόροι: Φυσικό περιβάλλον, αρχιτεκτονική, ιστορία και παράδοση”.

* Μ. Βενέτικου και Δ. Βαλλιάνου: “Αλέξανδρος Βενέτικος. Ο πρώτος αρχαιοφύλακας Φαιστού”, θυμίζοντας στοιχεία για έναν ιδιαίτερο Βωριανό και τις σχέσεις του με επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου στην περίοδο 1935-1955.

* Τέλος, ο Βωριανός μουσικός Γ. Γκερεδάκης θα παρουσιάσει το θέμα “Βωριανές οικογένειες και γενεαλογικά δένδρα”.

Η βραδιά θα κλείσει με δείγματα τοπικής μουσικής από τον Γ. Γκερεδάκη και τους συνεργάτες του.

Στόχος της όλης προσπάθειας είναι η δημοσίευση όλου του υλικού που έχει συγκεντρωθεί, όλων των αποτελεσμάτων των ερευνών και μελετών που πραγματοποιήθηκαν ως τώρα, σε έναν τόμο που θα συγκεντρώσει την ιστορία ενός χωριού που βρίσκεται πάνω σε ένα μακραίωνο υπόβαθρο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News