Πολιτισμός

Εκδηλώσεις

«Ψυχική νόσος και Τέχνη» αφιερωμένη στο έτος Χαλεπά

Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2018, 7:00 μμ, Εμπορικό Επιμελητήριο Ηρακλείου

Εκδήλωση για ιστορικούς καλλιτέχνες που έχουν κοινά σημεία αναφοράς, στο Ηράκλειο

Αφιερωμένη στο έτος Χαλεπά είναι η εκδήλωση που διοργανώνει το Μουσείο Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο καθηγητής Μάνος Στεφανίδης και το θέμα πάνω στο οποίο θα βασιστεί είναι η «Ψυχική νόσος και Τέχνη».

Ο γνωστός ιστορικός τέχνης θα συνδέσει τρεις εμβληματικές προσωπικότητες της Τέχνης που αν και δε συναντήθηκαν ποτέ, οι ζωές τους έχουν πολλά κοινά σημεία αναφοράς. Ο ομιλητής θα εξερευνήσει αυτήν ακριβώς τη σχέση μεταξύ της έκτροπης συμπεριφοράς και της δυναμικής της καλλιτεχνικής έκφρασης, ιδωμένη υπό το πρίσμα δύο μεγάλων δημιουργών, του Ολλανδού Βίνσεντ Βαν Γκογκ και του δικού μας Γιαννούλη Χαλεπά.

Επιπρόσθετα, θα τη συσχετίσει με τη ζωή και το έργο του ζωγράφου Διαμαντή Διαμαντόπουλου, έκθεση έργων του οποίου διοργανώνει το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης αυτή την περίοδο με τίτλο «ΤΕΡΑΤΟΛΟΓΙΕΣ. Από την Ιστορία του Ανθρώπου».

Τι συνδέει τον Βαν Γκογκ, τον Χαλεπά και τον Διαμαντόπουλο; Ασφαλώς η μανιοκατάθλιψη που, εκτός από τον εντονότατο ψυχικό πόνο που επιφέρει, κάποτε καθιστά τον ασθενή επικίνδυνο και για τον εαυτό του. Ίσως και άλλες ψυχοπαθολογικές διαταραχές που διαμορφώνουν κυρίαρχες πλευρές της προσωπικότητάς τους. Περισσότερο όμως τους συνδέει η σφοδρή επιθυμία να υπερβούν τη νόσο μέσα από τη μεγάλη δημιουργία.

Ασθένεια μαζί και ίαση λοιπόν η Τέχνη. Άμυνα, καταφυγή, δικαίωση. Ο απόλυτος Μύθος που εξυψώνει τους ίδιους τους δημιουργούς σε μύθους της εποχής τους.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου και ώρα 19:00 στο Εμπορικό Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Σχόλια