Πολιτισμός

Βιβλίο

Το Λεμονόσπιτο - Ένα περιβαλλοντικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους

Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2018, 7:30 μμ, Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χανίων

Το περιβαλλοντικό παραμύθι της νηπιαγωγού Δέσποινας Τζιάκη, παρουσιάζεται την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018 στις 7:30 το απόγευμα στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων (Νεώριο Μόρο).

Η παρουσίαση οργανώνεται από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς και το τμήμα Χανίων του δικτύου «Διαβάζω για τους άλλους».

 

Για το παραμύθι μιλάνε:

Β. Ιωαννίδου, Συντονίστρια Χανίων του «Δικτύου Διαβάζω για τους άλλους»

Φ. Ποντικάκης, Υπεύθυνος ΚΠΕ Βάμου

Μ. Μπαδιεριτάκη, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου

και η συγγραφέας-νηπιαγωγός Δέσποινα Τζιάκη

Στη μουσική του παραμυθιού θα μας ταξιδέψουν:

ο δάσκαλος-μουσικός Α. Κουσκουμβεκάκης και ο μουσικός Δ. Βαμβουνάκης.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Την ιστορία «Το Λεμονόσπιτο» την εμπνεύστηκε η Δέσποινα Τζιάκη από κάποιο ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση που παρουσίαζε τα λεμονόσπιτα στη Φολέγανδρο. Έτσι, δημιουργήθηκε η επιθυμία να γράψει μια ιστορία που να αναφέρεται σε λεμονόσπιτο και γενικότερα να έχει «χρώμα» ελληνικό!

Τα ονόματα των πρωταγωνιστών, η καθημερινότητά τους, οι σχέσεις τους και οι αναφορές στο έργο να είναι συνυφασμένα με την Ελλάδα, τα ήθη και τα έθιμά μας. Η συγγραφέας θεωρεί ότι αυτό θα βοηθήσει τους αναγνώστες – μικρούς και μεγάλους – να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες για τη Φολέγανδρο, να συζητήσουν για τα χριστουγεννιάτικα έθιμα της χώρας μας (διακοπές, παραδοσιακά γλυκίσματα, κάλαντα, κ.λπ.) να μάθουν για νέες ιδέες όπως οι «τροφόβεργες».

Προσπάθησε να αναδείξει αξίες όπως η φιλία, ο σεβασμός στο περιβάλλον, η φιλοξενία, η δημιουργικότητα, οι οικογενειακές και οι διαπροσωπικές σχέσεις, η οικογένεια, η συνεργασία και άλλα. Η συγκεκριμένη ιστορία είναι κατάλληλη για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Ταιριάζει για διάβασμα και για επεξεργασία πριν ή και κατά τη διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων διακοπών.

 

Βιογραφικό της Δέσποινας Τζιάκη

Η Δέσποινα Τζιάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε σ’ ένα ορεινό χωριό, στο Κακοδίκι Σελίνου του Νομού Χανίων. Σπούδασε Παιδαγωγικά στο Τμήμα Νηπιαγωγών του Α.Π.Θ., συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ε.Α.Π. και μετεκπαιδεύτηκε στο Διδασκαλείο Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου. Τα τελευταία 18 χρόνια υπηρετεί ως νηπιαγωγός σε δημόσια νηπιαγωγεία των Χανίων. Ασχολείται με το παιδικό βιβλίο και την παιδική λογοτεχνία και έχει λάβει μέρος σε διαγωνισμούς έχοντας αποσπάσει βραβεία και διακρίσεις. Έργα της έχουν εκδοθεί σε συλλογικούς τόμους παραμυθιών και σε εκπαιδευτικά βιβλία.  Έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει με επιτυχία  εκπαιδευτικά προγράμματα  και δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και φιλαναγνωσίας.

 

Εικονογράφηση: Σμαράγδη Τζιτζικαλάκη

Επιμέλεια έκδοσης: Χρήστος Τσαντής

 

Σχόλια