Πολιτισμός

Έκθεση Φωτογραφίας

Παλιοί και νέοι φωτογράφοι εκθέτουν την ιστορία της Κρήτης

Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2018, 7:00 μμ, Πολύκεντρο Νεολαίας Ηρακλείου

Ημέρες Φωτογραφίας: Ένα πλουσιότατο φωτογραφικό αρχείο

Παρουσίαση του έργου παλαιότερων και σύγχρονων φωτογράφων παρουσιάζονται στις "Ημέρες Φωτογραφίας" στο Πολύκεντρο Νεολαίας

Με ένα πλουσιότατο φωτογραφικό αρχείο - αυτό του Μηνά Χουστουλάκη, ξεκινά στις 30 Νοεμβρίου, στο Πολύκεντρο Νεολαίας (Ανδρόγεω 2 στις 19.00), η παρουσίαση του έργου παλαιότερων και σύγχρονων φωτογράφων της Κρήτης.

Στην πρώτη αυτή παρουσίαση, η Επιμελήτρια των Εθνογραφικών Συλλογών της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, κα Αγγελική Μπαλτατζή,  θα μιλήσει για το περιεχόμενο και την ιστορική αξία του αρχείου και θα «αναγνώσει» επιλεγμένες φωτογραφίες του «Αρχείου Μηνά  Χουστουλάκη»,  που χρονολογούνται από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τη δεκαετία του 1980. Για τη ζωή και το έργο του δημιουργού θα παρουσιάσει συνοπτικά η κα Μαρία Χουστουλάκη.

Στο «Φωτογραφικό Αρχείο Μηνά Χουστουλάκη», που φυλάσσεται στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης-, αποτυπώνονται, μέσα από  χιλιάδες φιλμ και εκατοντάδες τυπώματα, στιγμές  από τη ζωή -κυρίως- στο Ηράκλειο, προσωπικότητες που πρωταγωνίστησαν στην πολιτική, θρησκευτική και κοινωνική ζωή, δημοφιλείς καλλιτέχνες που περιόδευσαν στα θέατρα της πόλης, τοπία, το έμψυχο δυναμικό της πόλης μέσα από οικογενειακά και ατομικά πορτρέτα.

Στο αρχείο περιλαμβάνονται, επίσης, φωτογραφίες σημαντικών φωτογράφων της Κρήτης των τελών του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού αι., όπως των  Ραχμιζαδέ Μπεχαεντίν και Χαμζά Ρουστέμ, Γεώργιου Μαραγιάννη, Εμμανουήλ Ανδρουλάκη, αλλά   και νεώτερων φωτογράφων όπως των Ν. Λαμπρινίδη, Γώγου Χουστουλάκη (αδελφού του Μηνά) κ.ά.

Υπενθυμίζουμε ότι η εκδήλωση είναι η πρώτη μιας σειράς με τίτλο «Ημέρες φωτογραφίας», που στοχεύει στο να αναδείξει το έργο σύγχρονων κυρίως Κρητών φωτογράφων, αλλά και εκείνο σημαντικών καλλιτεχνών που κατέγραψαν το ιστορικό παρελθόν του τόπου, με τον φωτογραφικό τους φακό. Την επιμέλεια της σειράς, εκ μέρους  της Ομάδας Πολιτισμού, έχει η κα Ελένη Φαραγκουλιτάκη.

Η επόμενη προγραμματισμένη παρουσίαση αφορά στο έργο του γνωστού σύγχρονου καλλιτέχνη Μανώλη Παπαδάκη και θα πραγματοποιηθεί στις 14 Δεκεμβρίου στο Πολύκεντρο Νεολαίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια