default-image

Δράσεις για την προστασία της γυναίκας πρόσφυγα

Πολιτισμός
Δράσεις για την προστασία της γυναίκας πρόσφυγα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ημερίδες με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Ενημερωτικές δράσεις προς επαγγελματίες, φορείς και γυναίκες πρόσφυγες με θέμα την “Προστασία της γυναίκας πρόσφυγα” διοργανώνει, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Ηρακλείου-ΚΕΘΙ για τη Βία κατά των Γυναικών και με την υποστήριξη της Αναπτυξιακής Ηρακλείου και των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) και η Υ.Α. του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες συνεργάζονται ήδη από το 2002, με κοινό στόχο να προάγουν τα δικαιώματα των γυναικών και ανήλικων κοριτσιών προσφύγων στην Ελλάδα. Το 2017 υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας, ενώ μια σειρά συντονισμένων δράσεων έχουν ξεκινήσει από τότε.

Σε μια κοινή προσπάθεια για την εκπαίδευση των επαγγελματιών που εργάζονται με πρόσφυγες στην Κρήτη, καθώς και ενημέρωσης των γυναικών-προσφύγων, θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες ημερίδες:

* Σήμερα Παρασκευή (από τις 9:30 π.μ. έως τη 1:30 μ.μ.) οι Δομές της ΓΓΙΦ για την αντιμετώπιση της βίας στο Ηράκλειο, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Ηρακλείου-ΚΕΘΙ, σε συνεργασία με τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Ηρακλείου, θα ενημερώσουν γυναίκες-πρόσφυγες σε θέματα ψυχο-κοινωνικής στήριξης, νομικής συμβουλευτικής και φιλοξενίας. Η ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί σε δύο δίωρες ομαδικές συνεδρίες, για αραβόφωνες και για φαρσόφωνες γυναίκες, αντίστοιχα. Χαιρετισμό θα απευθύνουν εκπρόσωποι της Υ.Α. του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της Αναπτυξιακής Ηρακλείου.

* Την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου, (από τις 6 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ) οι Δομές της ΓΓΙΦ για την αντιμετώπιση της βίας στο Ηράκλειο, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Ηρακλείου-ΚΕΘΙ, σε συνεργασία με τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Ηρακλείου και την Υ.Α. του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, θα ενημερώσουν ειδικότερα και αναλυτικότερα επαγγελματίες και φορείς που δραστηριοποιούνται στην προστασία των γυναικών προσφύγων στην Κρήτη, σε θέματα βίας κατά των γυναικών (βασικές αρχές, νομικό πλαίσιο) και σε παροχή προστασίας (συμβουλευτική, φιλοξενία και παραπομπές). Εξατομικευμένες προσκλήσεις θα αποσταλούν ηλεκτρονικά με επιμέλεια και των δύο φορέων.

Και οι δύο εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού (είσοδος από οδό Λοχαγού Μαρινέλη 2, Ηράκλειο Κρήτης, τηλέφωνα 2810/226.105 και 2810/226.135).

Επισημαίνεται ότι μόνο η ενημερωτική δράση στις 28 Νοεμβρίου είναι ανοιχτή για το κοινό.

Κατά τη διάρκεια των δύο εκδηλώσεων θα λειτουργεί στον χώρο των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Σπάζοντας τη σιωπή”, από ομάδα καλλιτεχνών του Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News