Πολιτισμός

Ομιλία

Στον τόπο μας για μία σπουδαία ομιλία η Dr. Jane Goodall

Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018, 6:30 μμ, Αίθουσα Πειραματικού Θεάτρου, Πολιτιστικό Κέντρο

Μαθητές από σχολεία θα έχουν την ευκαιρία να την συναντήσουν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Η πρωτευοντολόγος, ηθολόγος και Πρέσβειρα Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών, Dr. Jane Goodall έρχεται στο Ηράκλειο σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης για μία μοναδική ομιλία.

Η ομιλία με τίτλο «Λόγοι για να ελπίζουμε, ένα απόγευμα με τη Dr. Jane Goodall» θα λάβει χώρα την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018 στις 18:30, στην αίθουσα Πειραματικού Θεάτρου στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου.

H ομιλία της με τίτλο «Λόγοι για να ελπίζουμε, ένα απόγευμα με τη Dr. Jane Goodall» θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση και απευθύνεται στο ευρύ κοινό: επιστήμονες, εκπαιδευτικούς, φοιτητές, εφήβους και ενήλικες που επιθυμούν να την συναντήσουν και να εμπνευστούν από το έργο της.

Νωρίτερα το απόγευμα η Jane Goodall θα επισκεφθεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης προκειμένου να συναντήσει ομάδες από σχολεία της Κρήτης που συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Roots and Shoots.  Τέσσερα σχολεία, το Δημοτικό Σχολείο Μυρτιάς, το 13ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου, το 11ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, το Γενικό Λύκειο Αρχανών, καθώς και μία ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στην Dr. Goodall τις ιδέες και την εξέλιξη της δράσης τους και να συζητήσουν μαζί της.

Η Jane Goodall αναγνωρίζεται ως μια από τις σημαντικότερες γυναίκες επιστήμονες της εποχής μας, καθώς έχει προσφέρει πολλά με τη δράση της στη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Ήδη, από το 1960, η πρωτοπόρος μελέτη της Goodall στην Τανζανία πάνω στη συμπεριφορά των χιμπαντζήδων τάραξε τα νερά της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας. Ήταν η πρώτη που απέδειξε πως ο άνθρωπος δεν ήταν το μοναδικό είδος που μπορούσε να δημιουργεί και να χρησιμοποιεί εργαλεία και πως τα ζώα έχουν συναισθήματα και προσωπικότητα. Χάρη στην επιστημονική της έρευνα άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το ανθρώπινο είδος και τα ζώα. Το 1977 ίδρυσε το φημισμένο πλέον ινστιτούτο ερευνών που φέρει το όνομά της. Το Ινστιτούτο Jane Goodall συνεχίζει τις επιστημονικές της μελέτες και παράλληλα καινοτομεί στον τομέα της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των τοπικών πληθυσμών στις αφρικανικές χώρες. Η Dr. Goodall έχει γράψει δεκάδες βιβλία, τόσο για παιδιά όσο και για ενηλίκους, και έχει συνεισφέρει στη δημιουργία αρκετών ντοκιμαντέρ, πολλά από τα οποία κυκλοφόρησαν μέσω του National Geographic. Έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις και θέσεις κατά τη διάρκεια της καριέρας της, οι σημαντικότερες εκ των οποίων είναι: Πρέσβειρα Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών και Dame της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

To 1991 δημιούργησε το πρόγραμμα Roots & Shoots (Ρίζες και Βλαστοί) μέσω του οποίου νέοι από όλο τον κόσμο ενθαρρύνονται να γίνουν «ηγέτες αλλαγής» με στόχο ένα καλύτερο μέλλον για το περιβάλλον, τα ζώα και τον άνθρωπο. Περισσότερες από 150.000 ομάδες παιδιών και νέων δραστηριοποιούνται σήμερα σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα ιδρύθηκε το 2017 το επίσημο γραφείο της Jane Goodall με την επωνυμία, Jane Goodall’s Roots & Shoots Greece, και λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική οργάνωση. Μέσω του ελληνικού γραφείου πραγματοποιούνται σεμινάρια για εκπαιδευτικούς σχετικά με τη βιωματική μάθηση, δίνονται υποτροφίες σε παιδιά και νέους που έχουν σκεφτεί εργασίες Roots & Shoots στην Ελλάδα και πραγματοποιούνται δράσεις υπέρ του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και των ζώων.

Πληροφορίες

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Jane Goodall’s R & S Greece και την Περιφέρεια Κρήτης. Τελείται υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Είσοδος ελεύθερη, με διανομή δελτίων προτεραιότητας που αρχίζει στις 5:30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου

Θα υπάρχουν βιβλία της Dr. Goodall προς πώληση με δυνατότητα υπογραφής από την ίδια μετά το τέλος της ομιλίας.

Σχόλια