Πολιτισμός

Θεατρική Παράσταση

«Το γιασεμί, η ροδιά και η χαρουπιά» με νέα πρωταγωνίστρια

Κυριακή, 23 Δεκεμβρίου 2018, 6:00 μμ, Materia Prima, Χανιόπορτα

Σε νέα ώρα και με νέα ηθοποιό συνεχίζει η θεατρική παράσταση

Με νέα πρωταγωνίστρια αλλά και αλλαγή ώρας συνεχίζεται η παράσταση «Το γιασεμί, η ροδιά και η χαρουπιά».

Η Μικαέλα Κεφαλογιάννη είναι η νέα ηθοποιός για το θεατρικό το οποίο ανεβαίνει κάθε Κυριακή στις 6 το απόγευμα μέχρι και τις 23 Δεκεμβρίου.

Οι παραστάσεις συνεχίζονται με ενθουσιασμό στο artspace Materia Prima, στη Χανιόπορτα, αλλάζοντας, ωστόσο, την ώρα προσέλευσης του φιλοθεάμονος κοινού. Από εδώ και στο εξής μεταφέρονται στις 6 το απόγευμα. Με αφορμή το νέο απογευματινό ραντεβού με τους μικρούς και μεγάλους μας φίλους, υποδεχόμαστε -με ιδιαίτερη χαρά!- την ηθοποιό και χορεύτρια Μικαέλα Κεφαλογιάννη, σταθερό μέλος της Ομάδας προΤΑΣΗ, από το 2015.

Υπόθεση

«Το γιασεμί, η ροδιά και η χαρουπιά», στοιχεία της ανόθευτης φύσης, συνδιαλέγονται με τη λαϊκή μας παράδοση, τα ήθη και τις συνήθειες μιας άλλης εποχής, επικεντρώνοντας την ενέργειά τους στην επικράτηση του καλού έναντι του σκοτεινού και του χθόνιου με γεωγραφικό προσδιορισμό τη Μικρά Ασία και δη την ευρύτερη περιοχή της Αλικαρνασσού∙ ιδιαίτερο τόπο καταγωγής του λεκτικού υλικού.

Οι πρόσφυγες του 1922, με την εγκατάστασή τους στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο σημείο που ονομάστηκε Νέα Αλικαρνασσός, μετέφεραν στις καρδιές τους και διέδωσαν μέσω της προφορικής αφήγησης τις δοκιμασίες της Καλής Κόρης ως την κατάκτηση της ευτυχίας με την καρτερία και τα αγαθά συναισθήματα που διατήρησε άσβεστα ως την τελική δικαίωση. Μια άλλη Σταχτοπούτα που παρά τις μεθοδευμένες κινήσεις του κακού, η άδολη καρδιά της θα βρει απάγκιο στην αγκαλιά του πριγκιπόπουλου από το γειτονικό βασίλειο στα παράλια της Ιωνίας.

Ένας αβίαστος παραλληλισμός με τα δεινά και τις περιπέτειες των ίδιων των Μικρασιατών -από τον φρικτό ξεριζωμό μέχρι την εγκατάσταση στη νέα πατρίδα, τη συμπόρευση με τους Κρήτες, την πρόοδο και τη βαθιά πίστη σε ένα καλύτερο αύριο.

Μια χειροποίητη παράσταση συνόλου που συνδυάζει το θέατρο του δημιουργού με το θέατρο σκιών, την πρωτότυπη μουσική με τον ανατολίτικο ήχο –γραμμένη ειδικά για τη θεατρική εκδοχή του λαϊκού παραμυθιού, τα περίτεχνα κοστούμια που εντυπωσιάζουν με την αισθητική τους και τις εμπνευσμένες φιγούρες που μαγεύουν το βλέμμα, επιτρέποντας στη φαντασία του παιδιού να ενεργοποιηθεί και να ξαναβρεί –έστω πρόσκαιρα-τη θέση που της αρμόζει στη φρενήρη εποχή των εικόνων με την ψηφιακή τεχνολογία.   

Η εν λόγω παράσταση έκανε πρεμιέρα στα τέλη Αυγούστου, στο θεματικό φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου «Κρήτη, μια ιστορία, 5+1 πολιτισμοί» αποσπώντας θερμό χειροκρότημα και ενθουσιώδη σχόλια.

Το παραμύθι «Το γιασεμί, η ροδιά και η χαρουπιά» ανεβαίνει για πρώτη φορά από επαγγελματικό θίασο.

Κάθε Κυριακή στις 6 μ.μ.

Materia Prima, οδός Στρατηγού Βάσου 8 & λεωφόρος Πλαστήρα, πλησίον Χανιόπορτας – Ηράκλειο Κρήτης

Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ (κανονικό), 7 ευρώ (μειωμένο)

Διάρκεια παράστασης (χωρίς διάλειμμα): 45 λεπτά

Πληροφορίες - κρατήσεις: 699 7166 210

 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία - θεατρική προσαρμογή - αφήγηση: Δημήτρης Φοινίτσης

Πρωτότυπη μουσική: Κωστής Μακάκης

Φιγούρες θεάτρου σκιών: Αντώνης Κοσμαδάκης

Προσωπεία - κοστούμια: Άννα Μαχαιριανάκη

Επιμέλεια κίνησης: Μικαέλα Κεφαλογιάννη

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρία Καλιακάκη, Μικαέλα Κεφαλογιάννη, Αλεξάνδρα Τζουανάκη

Ηχογραφημένη πρωτότυπη μουσική από τους οργανοπαίκτες: Κωστή Μακάκη (βιολί), Βαγγέλη Συλιγάρδο (κιθάρα), Μανώλη Τζανάκη (ούτι)

Σχόλια