Πολιτισμός

Cinema

Πρεμιέρα με το «Happy Day» του Παντελή Βούλγαρη

Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2018, 8:00 μμ, Πνευματικό Κέντρο Κρήτης

“Εδώ είναι Βαλκάνια!”, αφιέρωμα στον κινηματογράφο των Βαλκανίων

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Οι φίλοι των Γραμμάτων και των Τεχνών”, δίνοντας για έβδομη συνεχόμενη χρονιά το “παρών” στα κινηματογραφικά δρώμενα της πόλης των Χανίων, συνεχίζει αυτόν τον χειμώνα με ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στον βαλκανικό κινηματογράφο με τίτλο “Εδώ είναι Βαλκάνια!”, σε δύο κύκλους προβολών.

Οι προβολές θα γίνονται κάθε Κυριακή στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα του 2ου ορόφου του Πνευματικού Κέντρου Κρήτης (Ανδρέα Παπανδρέου 70, Χανιά).

Η πρώτη ταινία αυτού του αφιερώματος, που θα προβληθεί την Κυριακή 18 Νοεμβρίου, είναι το “Happy Day” (1976) του καταξιωμένου σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη.

Περίληψη: Από το μυθιστόρημα του Ανδρέα Φραγκιά (παλιού κρατούμενου στη Μακρόνησο) “Ο Λοιμός”, ένα κοινωνικοπολιτικό δράμα, με πρωταγωνιστές τα μέλη μιας ομάδας εξόριστων, τους δεσμοφύλακες, τους επίσημους επισκέπτες, αλλά και τη σχέση μεταξύ τους.

Η ταινία αναφέρεται σε πρόσωπα φανταστικά, σε βιώματα πανανθρώπινα, αναζητώντας μέσα από τη φόρμα της ποιητικής αλληγορίας και της ρυθμικής τελετουργίας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ουσία των πραγμάτων. Η μουσική του Σαββόπουλου, σπασμένη και ταραχώδης, απεικονίζει τα κομμάτια στα οποία έχει σπάσει η ψυχή των κρατουμένων.

Υπόθεση: Σε κάποιο ξερονήσι κυριαρχούν ο δυνατός αέρας, ο σκληρός ήλιος και η διαίρεση των κατοίκων του σε κρατούμενους και βασανιστές. Ο κλειστός αυτός κόσμος αποτελεί ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου οι νυχτερινές έφοδοι, οι ξυλοδαρμοί και οι περίεργες αυτοκτονίες χαρακτηρίζουν την καθημερινότητά του.

Ένας κρατούμενος, που αρνείται να υποκύψει, υποβάλλεται σε βασανιστήρια και προσπαθώντας να αποδράσει πέφτει στη θάλασσα. Όταν η βασίλισσα επισκέπτεται το νησί, οι δεσμοφύλακες ανακαλύπτουν τον δραπέτη και τον δολοφονούν χωρίς δισταγμό, αφού τον θεωρούσαν ήδη νεκρό.

Σχόλια