Πολιτισμός

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η Ρένα Μόρφη ή αλλιώς... Σούλη Ανατολή... εξομολογείται

Συνέντευξη με μία τραγουδίστρια που καταφέρνει και γράφει στο μυαλό μας ανεξίτηλα το όνομά της

Μια εξαιρετική μορφή της σύγχρονης μουσικής σκηνής της χώρας, είναι η Ρένα Μόρφη… μπορεί να την ξέρετε κι ως Σούλη Ανατολή.

Αλέγκρα, πληθωρική στη φωνή και στη καθαρότητα της ματιάς της, παίρνει «φωτιά» πάνω στη σκηνή και πυρπολεί το κοινό της. Η Ρένα Μόρφη έρχεται στη Κρήτη {16/11 - Ηράκλειο (BOFOR), 17/11 - Ρέθυμνο (GI’S), 18/11 - Xανιά (BRAS DE FERES)}, με σκοπό όπως η ίδια λέει να .. «ξαναγαπηθούμε από την αρχή» και με αυτή την αφορμή τη συναντήσαμε και κάναμε μια συζήτηση γνωριμίας μαζί της για τη Σούλη, τις ταμπέλες, τους φαν της και όχι μόνο..

Σούλη Ανατολή ή Ρένα Μόρφη; Τι σου ταιριάζει πιο πολύ;

«Συνήθως λέω πως είμαι η Ρένα Μόρφη και το όνομα μου είναι Σούλη Ανατολή. Ουσιαστικά Σούλη Ανατολή είναι ο τίτλος του πρώτου μου δίσκου και χρησιμοποίησα αυτό το όνομα γιατί είναι το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε η γιαγιά μου όταν ασχολήθηκε με το τραγούδι τη δεκαετία του '50.».

Αλήθεια πόσο «δεκτικό» είναι το κοινό αλλά κι ο χώρος σου σε τέτοιους πειραματισμούς;

«Εντυπωσιακά δεκτικό. Αρχικά όλοι μου έλεγαν ότι είναι επικίνδυνο να "μπερδεύεις" το κοινό με ονόματα και διαφορετικές δουλειές. Εγώ δεν φοβήθηκα ποτέ γιατί ξέρω πολύ καλά ότι ο κόσμος δεν είναι χαζός, κάθε άλλο. Όταν έχεις μια καινούρια πρόταση και υπάρχει μια ιστορία και μια σημειολογία πίσω από κάθε σου κίνηση, το κοινό ενθουσιάζεται και σε ακολουθεί όσο σύνθετο κι αν φαίνεται αρχικά.».

Πόσο εύκολο είναι να τρέχεις παράλληλα τόσο δημιουργικά Project;

«Το μόνο που χρειάζεται είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις, όσο κλισέ κι αν ακούγεται. Με τους Imam Baildi έχουμε διαγράψει μια συναρπαστική πορεία ως τώρα και το ταξίδι με την προσωπική μου δουλειά ξεκίνησε αρκετά δυναμικά αλλά για δύο χρονιά κατάφερα να βρίσκομαι 100% και στα δύο σχήματα. Τώρα, μετρά από κοινή απόφαση των Imam Baildi σταματήσαμε τις ζωντανές εμφανίσεις οπότε έχω τον χρόνο να αφοσιωθώ στην καινούρια μου "σόλο" πορεία.».

Έχω την αίσθηση πως οι μουσικές των Imam είναι πιο «δυτικές» ενώ η Σούλη έχει στοιχεία πιο λαϊκά. Αν σου ζητούσα να μου δώσεις ένα τίτλο για τη μουσική που εκπροσωπείς θα μπορούσες;

«Είναι δύσκολο να βάλω μια ταμπέλα γιατί είναι αυτό ακριβώς που προσπαθώ να αποτινάξω. Αποφεύγω τις κατηγοριοποιήσεις στη ζωή μου γενικότερα ποσό μάλλον στη μουσική. Δε σου κρύβω ότι καμία φορά δυσκολεύομαι να εξηγήσω κι εγώ η ιδιά σε κάποιον τι πρόκειται να δει και να ακούσει. Το ρεπερτόριο που προτιμώ είναι απλά τραγούδια που μιλάνε στη δική μου ψυχή με την ελπίδα να μιλούν και στη δική σου.».

Τα τραγούδια σου είναι τόσο φρέσκα ωστόσο έχουν σχεδόν όλα μια… εσάνς παρελθόντος. Νοσταλγία μιας εποχής που δεν έζησες ή φόρος τιμής σε μια εποχή που θα ήθελες να ζήσεις;

«Δεν θα ήθελα να ζω σε καμία άλλη εποχή εκτός από αυτή που ζούμε τώρα. Κι αυτό γιατί δεν μπορείς να ξέρεις ποσό θα σου ταίριαζε το παρελθόν η το μέλλον, ποσό θα άντεχες σε διαφορετικές αξίες και συνήθειες. Το σίγουρο είναι ότι έχουμε ρίζες από τις οποίες τρεφόμαστε για να βγάλουμε τον δικό μας καρπό. Χαίρομαι που σήμερα έχουμε πρόσβαση σε διάφορες δεκαετίες από το παρελθόν και μπορούμε να επιλέγουμε τα στοιχεία που στα αλήθεια μας ταιριάζουν και μας εμπνέουν για να προχωρήσουμε μπροστά.».

Είσαι στο studio αυτή την εποχή;

«Ναι βρίσκομαι στο studio για τον δεύτερο δίσκο μου ο οποίος θα έχεις αρκετές εκπλήξεις ενορχηστρωτικά και ρεπερτοριακά.».

Η κουβέντα μας γίνεται με αφορμή τα live σου στη Κρήτη. Πως σου φαίνεται το κοινό εδώ;

«Με το κοινό της Κρήτης έχουμε δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς μέσα από τα live των Imam. Εγώ έτσι κι αλλιώς έχω δεσμούς με το Ηράκλειο αφού έχω συγγενείς εδώ. Αυτή τη φορά έρχομαι να σας παρουσιάσω κάτι καινούριο και πολύ διαφορετικό και έχω αληθινή λαχταρά και ανυπομονησία. Θέλω να γνωριστούμε και να ξαναγαπηθούμε από την αρχή.».

Έχω την αίσθηση πως η Σούλη Ανατολή είναι πιο «θεατράλε» περσόνα να περιμένουμε και μια «θεατρική» περιπέτεια της Ρένας το επόμενο διάστημα;

«Κάθε χρόνο μου γίνονται σχετικές προτάσεις και είναι πιθανόν όταν βρεθεί μια ιδέα που νιώθω ότι μπορώ να υποστηρίξω γιατί όχι; Είμαι ανοιχτή σε όλα τα ενδεχόμενα. Όμως πιστεύω πολύ στο πλήρωμα του χρόνου και όπως περίμενα την δική μου σωστή στιγμή να βγάλω έναν προσωπικό δίσκο έτσι θα συμβεί και για οποιοδήποτε άλλο βήμα στη ζωή μου.».

Σχόλια