Ο ερημίτης Άγιος της Εκκλησίας επέστρεψε στον τόπο του μετά από 960 έτη

Κρήτη
Ο ερημίτης Άγιος της Εκκλησίας επέστρεψε στον τόπο του μετά από 960 έτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Άγιος Κοσμάς ανήκει στην κατηγορία των ασκητών που αφιερώθηκαν στον θεό με βαθιά άσκηση - Οι πνευματικοί του αγώνες έγιναν πολύ γνωστοί, όπως συνάγεται από τον βίο του έζησε με θεϊκή φλόγα και ασκήθηκε με μεγάλο πόθο ψυχής

Ο αρχαιότερος γνωστός Ερημίτης Άγιος της Κρήτης είναι ο Άγιος Κοσμάς ο Ομολογητής, ο οποίος κοιμήθηκε το έτος 658 μ.Χ. Η βιογραφία του μας είναι γνωστή από την παλαίτυπη σειρά «Acta Sanctorum», καθώς και από άλλες πηγές.

Όπως αναφέρει η παραπάνω πηγή ο Κρητικός Νότος δεν ήταν τόσο φημισμένος τα χρόνια εκείνα για τον πλούτο, όσο για το πλήθος των ανθρώπων που ασκούνταν στην πίστη του Χριστού.

Ο Άγιος Κοσμάς ανήκει στην κατηγορία των ασκητών που αφιερώθηκαν στον θεό με βαθιά άσκηση και τέλεια αποταγή εκ του κόσμου, μέσα σε σπήλαιο που βρισκόταν στα νότια παράλια της Κρήτης. Οι πνευματικοί του αγώνες έγιναν πολύ γνωστοί, όπως συνάγεται από τον βίο του έζησε με θεϊκή φλόγα και ασκήθηκε με μεγάλο πόθο ψυχής, αντιμαχόμενος το κοσμικό φρόνημα.

Ο εν λόγω Άγιος στο Σπήλαιο όπου αθλήθηκε πνευματικά αποκτώντας μεγάλες αρετές, στο ίδιο σπήλαιο ενταφιάσθηκε με αφάνεια. Οι γειτονικοί κάτοικοι της ερημιάς μέσα στην οποία έζησε δημιούργησαν λατρεία γι’ αυτόν και επειδή ήταν δύσκολη η πρόσβαση στον τόπο του σπηλαίου του, μετέφεραν το σκήνωμά του σε πόλη, στολίζοντάς το με ιδιαίτερο τρόπο.

Παρατήρησαν όμως ότι όσο χρονικό διάστημα περίπου για τρία χρόνια και έξι μήνες, το σώμα του Αγίου Κοσμά του Ερημίτη, βρισκόταν στην πόλη αυτή, μακριά από τον τόπο της άσκησής του, επικράτησαν ξηρασίας, χάθηκαν τεράστιες σοδειές σιτηρών και σταμάτησε ο ουρανός να δίδει βροχή.

Την κατάσταση αυτή οι άνθρωποι την αιτιολόγησαν εξαιτίας της μεταφοράς του λειψάνου του ερημίτη στον κόσμο, γι’ αυτό και αποφάσισαν να επιστρέψουν το λείψανό του στο σπήλαιο της άσκησής του.

Τότε σταμάτησε η ξηρασία, έπεσε άφθονη βροχή και η γη χόρτασε από νερό. Στο σπήλαιο αυτό το σώμα του Αγίου έμεινε μέσα σε ταφικό μνημείο, τιμώμενο από όλους με περισσή ευλάβεια.

Όταν έκλεψαν το σώμα του

Το έτος 1058, Βενετσιάνοι έμποροι ήρθαν με πλοίο στα νότια παράλια της Κρήτης, πέρασαν τα δύσβατα μέρη που οδηγούσαν στον τόπο της σπηλιάς που ήταν θαμμένος ο Άγιος το 658, έκλεψαν το σώμα του και το μετέφεραν στη Βενετία, στο γνωστό Νησί του Αγίου Γεωργίου του Μείζονος.

Σχετικές πληροφορίες υπάρχουν στο βιβλίο «DELLE INSCRIZIONI VENEZIANE». Το άφθαρτο σκήνωμα του Αγίου παρέμεινε στη Βενετία, στον παραπάνω αναφερόμενο Ναό, μέσα σε μία λάρνακα.

Πριν από περίπου 20 χρόνια, το Μοναστήρι της Παναγίας του Κουδουμά, της Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας, ανακαίνισε ένα από τα σπήλαια της Ιεράς Μονής, αφιέρωσε Ιερό Ναό στο όνομά του, και κάθε χρόνο γιορτάζει τη μνήμη του, που είναι στις 2 Σεπτεμβρίου στο συγκεκριμένο σπήλαιο.

Στο διάβα του χρόνου, η Ιερά Μονή Κουδουμά ήρθε, κατά την εκκλησιαστική τάξη, σε επαφή με το παραπάνω Μοναστήρι στη Βενετία, παρακαλώντας να δοθεί τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Αγίου.

Η αποσφράγιση του Ιερού Λειψάνου

Μετά από επισκέψεις των πατέρων της Ιεράς Μονής Κουδουμά μαζί με ειδικούς ερευνητές και μετά από μία μακρά ιστορία συνεννοήσεων, στην τελευταία επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Ιεράς Μονής του Κουδουμά στη Βενετία, αφού προηγήθηκαν μελέτες εγκρίσεις των Ιταλικών Αρχαιολογικών Υπηρεσιών, με άδεια του ρωμαιοκαθολικού Πατριαρχείου Βενετίας στις 16 Οκτωβρίου 2018, έγινε η τελευταία φάση της αποσφράγισης του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Κοσμά του Ερημίτη.

Τελικά, δόθηκε στην Ιερά Μονή Κουδουμά από τους Ρωμαιοκαθολικούς μοναχούς της Μονής Αγίου Γεωργίου του Μείζονος της Βενετίας και το Ρωμαιοκαθολικό Πατριαρχείο Βενετίας, ικανό μέρος από τα ιερά λείψανα του Αγίου Κοσμά του Ερημίτη μέρος από το ύφασμα που κάλυπτε τον Άγιο, τέσσερα μεγάλα τμήματα από τη ζωγραφική επιφάνεια της εικονομαχικής λάρνακας του 8ου αιώνα που κάλυπτε τον Άγιο καθώς και οι αρχαίες κλειδαριές της, για να φιλοξενηθούν για πάντα στο Μοναστήρι του Κουδουμά. Η λάρνακα ξανακλείσθηκε και σφραγίσθηκε με βουλοκέρι.

Στις 17 Οκτωβρίου 2018 η αποστολή της Ιεράς Μονής Κουδουμά αναχώρησε με πλοίο από τη Βενετία, τα εν λόγω ιερά λείψανα έφτασαν στην Ιερά Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας, στις 20 Οκτωβρίου 2018 και από εκεί κατέφτασαν στο Μοναστήρι του Κουδουμά όπου έγινε η υποδοχή τους και ακολούθησε ιερά αγρυπνία.

Σπουδαίο γεγονός η επιστροφή του Τιμίου Λειψάνου στη Μεγαλόνησο

Η Εκκλησία Κρήτης χαιρετίζει με βαθιά πνευματική αγαλλίαση, την έλευση του Αγίου Κοσμά του Ερημίτη στον τόπο της ασκήσεώς του, τη Μεγαλόνησο Κρήτη. Η επανακομιδή τμήματος του Ιερού Λειψάνου Του στον Τόπο μας, αποτελεί από πλευράς αρχαιότητας, το δεύτερο σπουδαιότερο γεγονός επιστροφής Τιμίου Λειψάνου στη Μεγαλόνησο Κρήτη, μετά την επανακομιδή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Τίτου, Πρώτου Επισκόπου της Αποστολικής Εκκλησίας Κρήτης.

Η Ιερά Σύνοδος θα αποστείλει τα κατάλληλα ευχαριστήρια γράμματα στο Ρωμαιοκαθολικό Πατριάρχη Βενετίας και στη Ρωμαιοκαθολική Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου του Μείζονος Βενετίας.

Για να τιμηθεί κατάλληλα το σπουδαίο αυτό Ιστορικό γεγονός και να πληροφορηθεί ο ευσεβής λαός του Θεού, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε τα παρακάτω:

  1. Το Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018 στην Ιερά Μονή Κουδουμά να τελεστεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο.
  2. Την Κυριακή 12 Μαΐου 2019, κατά την οποία εορτάζεται η επέτειος της επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Τίτου, τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Κοσμά του Ερημίτη να μεταφερθούν στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Τίτου Ηρακλείου, όπου θα τελεστεί Συνοδική Θεία Λειτουργία.

Η Τιμία Κάρα του Αγίου Αποστόλου Τίτου και τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Κοσμά θα λιτανευθούν από κοινού, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, κατά την καθιερωμένη λιτάνευση, στην πόλη του Ηρακλείου.

  1. Τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2019 Συνοδική Αντιπροσωπεία να μεταφέρει τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Κοσμά από τον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Τίτου Ηρακλείου, στην Ιερά Μονή Κουδουμά, όπου θα τοποθετηθούν σε κατάλληλο χώρο.
  2. Να γίνουν ειδικές εκδόσεις σχετικά με τον βίο του Αγίου Κοσμά, προκειμένου να γνωστοποιηθεί στο λαό του Θεού, η ασκητική πολιτεία και η μαρτυρία του αρχαιότερου γνωστού Ερημίτη και Ομολογητή της Μεγαλονήσου.
  3. Να οργανωθεί τριήμερο εκδηλώσεων με σχετική επιστημονική Ημερίδα, εντός του μηνός Μαΐου 2019, στο οποίο θα κληθούν από τη Βενετία άνθρωποι που σχετίζονται με τα παραπάνω, οι οποίοι θα τιμηθούν από την Εκκλησία της Κρήτης.
  4. Να καθιερωθεί, κατ’ έτος η Τρίτη Κυριακή μηνός Μαΐου, ως η ημέρα της εορτής της επανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Κοσμά του Ερημίτη στην Ιερά Μονή του Κουδουμά.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News