Πολιτισμός

Άνοιξη και βλέπουμε... για το Πολιτιστικό Κέντρο

Με οριακή απαρτία η ΔΕΠΤΑΗ έδωσε νέα παράταση στον εργολάβο για τη β’ φάση του έργου

Συνεδριάζοντας με οριακή απαρτία και πλειοψηφία (6 παρόντες-5 απόντες από το 11μελές Συμβούλιο), απουσία των μελών του Δ.Σ που εκπροσωπούν τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, όπως ο Αλέξανδρος Λαζαρίδης από την παράταξη Κουράκη και ο Ζαχαρίας Ασσαριωτάκης από την παράταξη Λυγερού, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΠΤΑΗ έδωσε νέα παράταση στον ανάδοχο εργολάβο της β' φάσης για τις 28 Φεβρουαρίου, σε μια εξέλιξη που έρχεται να επιβεβαιώσει τα όσα “προφητικά” είχαμε επισημάνει προ καιρού εδώ από τη “Νέα Κρήτη”. Πώς δηλαδή, εγκρίνοντας τον επίμαχο ανακεφαλαιωτικό πίνακα που αποτέλεσε πεδίο έντονης αντιπαράθεσης, με παραιτήσεις μάλιστα μελών της Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου, η ΔΕΠΤΑΗ προεξόφλησε ουσιαστικά και νέα παράταση της εργολαβίας πέραν της παράτασης που “έτρεχε” ήδη τότε για τις 4 Νοεμβρίου.

Με αυτά και με αυτά, τα όσα πανηγυρικά είχαν προ μηνών υποσχεθεί και προαναγγείλει οι διοικούντες της ΔΕΠΤΑΗ και του Δήμου περί ολοκλήρωσης του Πολιτιστικού Κέντρου και εγκαινίασης της μεγάλης αίθουσας πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων πήγαν οριστικά στράφι. Μάλιστα, μετά τη νέα καθυστέρηση, δεν είναι λίγοι εκείνοι που, σκεπτόμενοι λιγάκι πιο “πονηρά” και προεκλογικά, αρχίζουν και αναρωτιούνται το εξής: Μήπως τελικά η ολοκλήρωση του οραματικού έργου τύχει να συμπέσει με την επίσημη προεκλογική περίοδο των επικείμενων δημοτικών εκλογών του Μαΐου;

Μήπως φτάσουμε σε προεκλογική δημοτική φιέστα με εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου;

Θυμίζουμε ότι, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις και επισημάνσεις, η διοίκηση της ΔΕΠΤΑΗ, “πατώντας” στην πλειοψηφία της, πέρασε στα τέλη του Σεπτεμβρίου από το Δ.Σ. τον επίμαχο Ανακεφαλαιωτικό Πίνακα Εργασιών (ΑΠΕ) για τη β’ φάση του Πολιτιστικού, που είχε ανάψει μεγάλες πολιτικές... “φωτιές”, καθώς δε συνάδει με την εγκεκριμένη μελέτη, προβλέπει νέα παράταση του έργου και επιφέρει συνάμα οικονομική αναθεώρηση ύψους χιλιάδων ευρώ.

Η απόφαση υπέρ του ΑΠΕ πέρασε κατά πλειοψηφία από το Δ.Σ. της ΔΕΠΤΑΗ. Καταψήφισαν 3 μέλη του Δ.Σ., και συγκεκριμένα οι Αλέκος Λαζαρίδης (εκπρόσωπος της παράταξης των “Ανοιχτών Οριζόντων”), ο Ζαχαρίας Ασσαριωτάκης (εκπρόσωπος της παράταξης των “Ενεργών Πολιτών”) και η Χαρά Τριαματάκη (παραιτηθείσα πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης).

Ο εργολάβος της β' φάσης του έργου για το Πολιτιστικό Κέντρο ζήτησε και πήρε νέα παράταση, πέραν της τρέχουσας παράτασης που έληξε στις 4 Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Παρακολούθησης τάχθηκε εμφατικά κατά της έγκρισης του Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών που εισηγήθηκε ο πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ Μηνάς Καπετανάκης και απέρριψε κατά πλειοψηφία τη σχετική εισήγηση.

Τότε λοιπόν, μετά την έγκριση του επίμαχο Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα, είχαμε χτυπήσει “καμπανάκι” εδώ από τη “Νέα Κρήτη” για προδιαγεγραμμένες νέες παρατάσεις και καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της β' φάσης του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου.

«Το έργο δεν τελειώνει ούτε και με τη δεύτερη παράταση που δόθηκε πριν από ένα περίπου χρόνο και λήγει στις 4/11/2018.

Σύμφωνα μάλιστα και με την πρόοδο των εργασιών, αλλά και τις νέες δεσμεύσεις του προέδρου της ΔΕΠΤΑΗ και του δημάρχου, που (μεταξύ μας) δεν είναι και πολύ πειστικές, μας λένε τώρα πως το έργο θα τελειώσει τον Ιανουάριο του 2019... Με την ίδια βεβαιότητα που μέχρι προχθές μας έλεγαν ότι τελειώνει στις 4 Νοεμβρίου, έχοντας προβλέψει και μια παράσταση στο ΠΣΚΗ, που φυσικά δεν μπορούσε να γίνει.

Εμείς λέμε ότι το έργο δε θα τελειώσει ούτε τότε. Η πρόβλεψή μας είναι πως το έργο θα πλησιάζει σε ολοκλήρωση τον Μάιο 2019, μαζί με τις δημοτικές εκλογές και υπό προϋποθέσεις», αναφέραμε χαρακτηριστικά σε σχετική ανάλυσή μας εδώ στη “Νέα Κρήτη”.

Και να λοιπόν που τα όσα είχαμε προφητέψει επιβεβαιώνονται στην πράξη. Ο εργολάβος της β' φάσης ζήτησε νέα παράταση, πέραν της τρέχουσας παράτασης που έληξε στις 4 Νοεμβρίου.

Το Δ.Σ. της ΔΕΠΤΑΗ την ενέκρινε, ορίζοντας ως νέα ημερομηνία αποπεράτωσης του αντικειμένου των εργασιών την 28η Φεβρουαρίου. Το αίτημα και η έγκριση της νέας παράτασης “πατά” πάνω ακριβώς στον επίμαχο Ανακεφαλαιωτικό Πίνακα για τις τελευταίες εργασίες στο ΠΣΚΗ, που εγκρίθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου από το Δ.Σ. της ΔΕΠΤΑΗ.

 

Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου

Η απόφαση της νέας παράτασης

Στην απόφαση με την οποία εγκρίθηκε νέα παράταση προς τον ανάδοχο από το Δ.Σ. της ΔΕΠΤΑΗ αναφέρεται: «Σας ενημερώνουμε ότι η συνολική προθεσμία περαίωσης του έργου “Ολοκλήρωση Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου Κρήτης”, μετά την παράταση που δόθηκε με την απόφαση 2 του Πρακτικού 214/03.10.2017 του Δ.Σ. της ΔΕΠΤΑΗ Α.Ε. ΟΤΑ, λήγει στις 04/11/2018. Ο ανάδοχος, με το άνω σχετικό έγγραφο, υπέβαλε αίτημα της δεύτερης παράτασης με αναθεώρηση κατά εκατόν δεκαέξι (116) ημερολογιακές ημέρες, δηλαδή μέχρι την 28η/02/2019, καθώς και το δεύτερο αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα εργασιών.

Στη συνημμένη έκθεση τεκμηρίωσης του αναδόχου προβάλλεται ως βασικός λόγος του αιτήματος η ανάθεση νέων εργασιών που περιγράφονται στον εγκεκριμένο 1ο Ανακεφαλαιωτικό Πίνακα Εργασιών. Επιπλέον, αναγράφεται αναλυτικά κατά τον ανάδοχο η συνολική τεκμηρίωση του αιτήματος. Με δεδομένο ότι, μετά και την έγκριση του 1ου ΑΠΕ και της επιπλέον εργασίας που περιλαμβάνει, το έργο τεχνικά δεν μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι την 04η/11/2018, εισηγούμαστε την αποδοχή του αιτήματος και τη χορήγηση παράτασης με αναθεώρηση, σύμφωνα με τη διάταξη του εδαφίου α’ της παρ. 8 του άρθρου 48 του Ν. 3669/2008, της προθεσμίας περαίωσης του έργου κατά εκατόν δεκαέξι (116) ημερολογιακές ημέρες, δηλαδή μέχρι την 28η/02/2019, καθώς και την έγκριση των επιμέρους εργασιών ως αναλύονται στο προτεινόμενο δεύτερο αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα».

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια