Πολιτισμός

Ομιλία

Ο Μεγάλος Πόλεμος μέσα από τον κρητικό Τύπο

Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2018, 11:30 πμ, Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Τρεις νέοι ιστορικοί μιλούν για τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο όπως καταγράφηκε στον τοπικό Τύπο της εποχής

Τρεις νέοι ιστορικοί μιλούν στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης αναφορικά με το αφιέρωμα της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ομάδα των ιστορικών απαρτίζεται από τους Μαρία Καλογεράκη, Δημήτρη Κυπριωτάκη, Μάρκο Μαστρογιαννάκη, επιστημονικούς συνεργάτες του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης. Η ομιλία με γενικό τίτλο «Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος μέσα από τον τοπικό Τύπο της εποχής», θα γίνει το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018, στις 11:30, στο αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη του Ι.Μ.Κ.

Στο πρώτο σκέλος της ομιλίας ο Μάρκος Μαστρογιαννάκης, θα παρουσιάσει τα γεγονότα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου όπως αυτά δημοσιεύονται στον τοπικό Τύπο της εποχής, με αναφορά στις πολιτικές ζυμώσεις που προκάλεσαν στην πόλη του Ηρακλείου αλλά και στο ζήτημα των επιστρατεύσεων και των μεταβολών στην οργάνωση των τοπικών στρατιωτικών μονάδων.

Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Κυπριωτάκης, θα αναφερθεί στον τρόπο με τον οποίο ο πόλεμος επηρέασε τις βασικές δομές και λειτουργίες της τοπικής οικονομίας, δίνοντας βάρος όχι μόνο στο εξαγωγικό και εισαγωγικό εμπόριο αλλά και στη διαμόρφωση της τοπικής παραγωγής (ελλείψεις, προβλήματα, αντιπαραθέσεις).

Η ομιλία θα ολοκληρωθεί με την εισήγηση της Μαρίας Καλογεράκη, η οποία θα αναφερθεί στη δημόσια υγεία και στη νοσοκομειακή περίθαλψη στην πόλη κατά την εξεταζόμενη περίοδο.

Έμφαση θα δοθεί στις ασθένειες που απείλησαν την τοπική κοινωνία – σε συνάρτηση με τις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμόρφωσε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος – και στα μέτρα που λήφθηκαν για την αντιμετώπισή τους.

Η είσοδος στην ομιλία θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

► Προσεχής ομιλία

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 11.30

Λένα Κορμά, ιστορικός - επιστημονικό μέλος της Γαλλικής Σχολής Αθηνών:

Ένας διαφορετικός (θανάσιμος) εχθρός στο Μακεδονικό Μέτωπο: ασθένειες, ιδιαιτερότητες και πολιτική στην Στρατιά της Ανατολής, 1915-1918

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια