Πολιτισμός

«Το κιβώτιο» έρχεται στα Χανιά

“Το κιβώτιο” είναι το μοναδικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου και έχει χαρακτηριστεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας

Μετά από πολλές κατάμεστες παραστάσεις ανά την Ελλάδα, “Το κιβώτιο” του Άρη Αλεξάνδου έρχεται στα Χανιά το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Νοεμβρίου, στο Βενιζέλειο Ωδείο, με ώρα έναρξης παραστάσεων στις 9 το βράδυ.

“Το κιβώτιο” είναι το μοναδικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου και έχει χαρακτηριστεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Στα τέλη του ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου, μια ομάδα ανταρτών αναλαμβάνει μετά από σχετική εντολή του Γενικού Αρχηγείου να μεταφέρει, περνώντας μέσα από εχθρικό έδαφος, ένα κιβώτιο αγνώστου περιεχομένου, με παραλήπτες τη διοίκηση μιας ανταρτοκρατούμενης πόλης.

Στη διάρκεια της αποστολής, η ομάδα αρχίζει να χάνει τα μέλη της σταδιακά, μέχρι που τελικά σώζεται ένας μόνο αντάρτης, ο οποίος τελικά κατορθώνει να παραδώσει το κιβώτιο. Όταν όμως φτάνει στον προορισμό του, διαπιστώνεται πως είναι άδειο και ο αντάρτης φυλακίζεται από τους άλλους συντρόφους του ως δολιοφθορέας.

Σε μια συγκλονιστική προσπάθεια να αποδείξει την αθωότητά του, αρχίζει να συντάσσει αναφορές στον ανακριτή, όπου δε διστάζει να εξηγεί και να ερμηνεύει το νόημα της παράδοξης αποστολής τους.
Αυτές οι αναφορές αποτελούν το μυθιστόρημα του Αλεξάνδρου. Ο συντάκτης των αναφορών δε γνωρίζει τίποτα για την ταυτότητα του ανακριτή, ούτε για τους δεσμώτες του, ούτε αν ο ανακριτής διαβάζει τα όσα του γράφει. Το μυθιστόρημα ερμηνεύτηκε από αλληγορία για τον Εμφύλιο και ως καταγγελία των κάθε είδους εξουσιών και ιερατείων, αλλά και ως ένα σχόλιο στον δυτικό πολιτισμό.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Ο Άρης Αλεξάνδρου (ψευδώνυμο του Αριστοτέλη Βασιλειάδη) γεννήθηκε στην Πετρούπολη της Ρωσίας το 1922 από Έλληνα πατέρα και Ρωσίδα μητέρα. Λίγα χρόνια μετά τη γέννησή του (το 1928), η οικογένεια μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη και μετά στην Αθηνά.

Άρχισε να μεταφράζει και να γράφει σε νεαρή ηλικία. Οι πολιτικές του περιπέτειες (εξορίστηκε στην Ελ Ντάμπα της Λιβύης, στον Μούδρο της Λήμνου, στη Μακρόνησο και φυλακίστηκε για τα αριστερά πολιτικά του φρονήματα), που συνοδεύονταν από αντίστοιχες ιδεολογικές, καθώς διαφωνούσε με τους συντρόφους του, δεν έκαμψαν τη μεταφραστική του παραγωγή, ούτε και την ποιητική του δημιουργικότητα.

Από το 1967 έζησε αυτοεξόριστος, μαζί με τη σύζυγό του Καίτη Δρόσου, στο Παρίσι, όπου και τέλειωσε τη συγγραφή του μυθιστορήματος “Το κιβώτιο”. Πέθανε στο Παρίσι το 1978.
Τα ποιητικά έργα του είναι: “Ακόμα τούτη η άνοιξη” (1946), “Άγονος Γραμμή” (1952), “Ευθύτης Οδών” (1959), “Ποιήματα” (1941-1971, 1972). Ασχολήθηκε επίσης με τη μετάφραση από τα Αγγλικά, τα Ρωσικά, τα Γαλλικά, τα Ιταλικά και τα Γερμανικά.

Το μοναδικό του μυθιστόρημα, “Το κιβώτιο”, μεταφράστηκε στα Γαλλικά και στα Αγγλικά και αποτέλεσε θέμα πολλών πανεπιστημιακών εργασιών.

Συντελεστές

Η σκηνοθεσία και η δραματουργική επεξεργασία είναι του Φώτη Μακρή και της Κλεοπάτρας Τολόγκου, η σκηνογραφία του Διονύση Μανουσάκη, και η μουσική του Γιώργου Νινιού. Πρωταγωνιστεί ο Φώτης Μακρής.

Τιμές εισιτηρίων: 13 ευρώ γενική είσοδος, προπώληση (11 ευρώ): Βενιζέλειο Ωδείο και viva.gr.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια