Πότε «γεννήθηκε» η διάσημη Μόνα Λίζα;

Πολιτισμός
Πότε «γεννήθηκε» η διάσημη Μόνα Λίζα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι έκανε το... θαύμα του

Ήταν 3 Νοεμβρίου του 1507 όταν ο Φραντσέσκο Ντελ Τζιοκόντο, ένας πλούσιος έμπορος της Βενετίας, μισθώνει τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι προκειμένου να φιλοτεχνήσει το πορτρέτο της συζύγου του.

Ο λόγος για τη Λίζα Γκεραντίνι, η οποία αποτέλεσε τη μούσα του Ντα Βίντσι για τη δημιουργία ενός εκ των πλέον διάσημων έργων Τέχνης στην ιστορία της ανθρωπότητας: τη «Μόνα Λίζα».

Σαν σήμερα όμως, ουκ ολίγα γεγονότα πραγματοποιήθηκαν, επηρεάζονταν την παγκόσμια και την εγχώρια ιστορία.

Οθωμανική Αυτοκρατορία και Τανζιμάτ

Στις 3 Νοεμβρίου του 1839, ο σουλτάνος Μαχμούτ Β’ ξεκινά το εγχείρημα εκσυγχρονισμού της παραπαίουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που θα μείνει γνωστή ως «Τανζιμάτ». Με τον όρο «Τανζιμάτ» περιγράφεται μια σειρά μεταρρυθμίσεων σε επίπεδο διοίκησης, οικονομίας αλλά και σχέσεων της κεντρικής εξουσίας με τους υπηκόους της Αυτοκρατορίας. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές διήρκεσαν από το 1839 έως το 1876. Κύρια φιρμάνια του Τανζιμάτ ήταν το Αυτοκρατορικό Διάταγμα του Ροδώνα και το Διάταγμα της Εμπέδωσης των Μεταρρυθμίσεων (Χάτ-ι Χουμαγιούν).

Η αποχώρηση των Τούρκων από την Κρήτη

Εξάλλου, στις 3 Νοεμβρίου του 1898, μετά από 229 ολόκληρα χρόνια κατοχής, τα τουρκικά στρατεύματα αποχωρούν από την Κρήτη.

Είχαν προηγηθεί τον Αύγουστο του ίδιου έτους άγριες σφαγές του χριστιανικού πληθυσμού του Χάνδακα, εξέλιξη η οποία οδήγησε τις Μεγάλες Δυνάμεις στην απόφαση να απομακρυνθούν οι Οθωμανοί από το νησί. Μετά την αποχώρηση των Τούρκων από την Κρήτη, ο έλεγχός της πέρασε στα χέρια των διοικητών των διεθνών στρατευμάτων: Οι Βρετανοί ήλεγχαν το Ηράκλειο, οι Ρώσοι το Ρέθυμνο, οι Γάλλοι το Λασίθι και οι Ιταλοί τα Σφακιά. Τελικά στις 9 Δεκεμβρίου του 1898, ο πρίγκιπας Γεώργιος της Ελλάδας φτάνει στο λιμάνι της Σούδας, όπου ο κρητικός λαός τού επιφυλάσσει αποθεωτική υποδοχή, την ώρα που τα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία χαιρέτιζαν με κανονιοβολισμούς την ύψωση της σημαίας της Κρητικής Πολιτείας.

Βίος και πολιτεία του Βίλχελμ Ράιχ

Σαν σήμερα, στις 3 Νοεμβρίου του 1957, αφήνει την τελευταία του πνοή στις ΗΠΑ ο αυστριακός ψυχαναλυτής και ένας εκ των πιο ριζοσπαστικών προσωπικοτήτων στην ιστορία της Ψυχιατρικής. Ο λόγος για τον Βίλχελμ Ράιχ, ο οποίος σε νεαρή ηλικία υπήρξε διακεκριμένος μαθητής του μεγάλου Σίγκμουντ Φρόιντ.

Επίσης, ο Ράιχ ήταν δραστήριο μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γερμανίας από το 1928 έως το 1933.

Ωστόσο, τη δεκαετία του ’30 οι νεωτερικές του απόψεις τον έφεραν σε ρήξη τόσο με το κίνημα της ψυχανάλυσης, όσο και με τους συντρόφους του. Μετά την άνοδο των ναζί στην εξουσία, ο Ράιχ κατέφυγε στη Σκανδιναβία, ενώ από το 1940 έως το θάνατό του έζησε στις ΗΠΑ. Εκεί ανέπτυξε τη δική του θεωρία του για τη φύση, η οποία ονομάστηκε Οργονομία. Τα πιο γνωστά του έργα είναι η «Μαζική ψυχολογία του φασισμού» (1933), «Άκου ανθρωπάκο» (1948) και «Η δολοφονία του Χριστού» (1953).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News