Το Σικάγο τιμά τον Κρητικό Γιάννη Σμαραγδή

Πολιτισμός
Το Σικάγο τιμά τον Κρητικό Γιάννη Σμαραγδή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αφιέρωμα στον σκηνοθέτη στον κινηματογράφο "Pickwick"

Μεγάλο αφιέρωμα στον Κρητικό σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Σικάγο της Αμερικής. Από την περασμένη Παρασκευή, στις κατάμεστες αίθουσες του κινηματογράφου “Pickwick” προβάλλονται οι τρεις μεγάλες επιτυχίες του Έλληνα σκηνοθέτη “El Greco”, “Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι” και “Καζαντζάκης”.

Αφορμή για το τιμητικό αφιέρωμα στάθηκαν τα πολλά τηλεφωνήματα, αλλά και η επιθυμία κατοίκων του Σικάγο, Ελλήνων και όχι μόνο, που είδαν την ταινία “Καζαντζάκης”, εντυπωσιάστηκαν και θέλησαν να απολαύσουν όλες τις επιτυχίες του Κρητικού σκηνοθέτη.

Υπενθυμίζεται πως η ταινία “El Greco”, κορυφαίο έργο του σκηνοθέτη, είχε μια τεράστια επιτυχία εντός και εκτός Ελλάδας. Στην Ελλάδα, μάλιστα, έσπασε όλα τα ρεκόρ εισιτηρίων με 1.200.000 εισιτήρια, ρεκόρ που μέχρι τις μέρες μας δεν έχει ξεπεραστεί. Το 2012, η ταινία “El Greco” κατατάσσεται 5η σε λίστα στον διεθνή ιστότοπο IMBD, στις 10 καλύτερες ελληνικές ταινίες όλων των εποχών.

Η ταινία “Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι” προβλήθηκε με τεράστια επιτυχία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως π.χ. έγινε και στη Νέα Υόρκη. Η ταινία “εγκαινίασε” μια πολύ ξεχωριστή προβολή, που έλαβε χώρα στο Μουσείο Κινηματογράφου. Στην κατάμεστη και ολοκαίνουργια αίθουσα του Μουσείου, κατά βάση Νεοϋορκέζοι θεατές αλλά και Έλληνες ομογενείς παρακολούθησαν ενθουσιασμένοι την προσωπική ιστορία του εθνικού ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη και χειροκρότησαν από καρδιάς στο τέλος της προβολής.

Η ταινία “Καζαντζάκης” είναι η νέα, μεγάλη ταινία του Γιάννη Σμαραγδή. Όπου προβάλλεται υπάρχει μεγάλη συγκίνηση από το κοινό. Όπως έγινε και πρόσφατα, όταν προβλήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της UNESCO, στην “καρδιά” του Παρισιού. Ατμόσφαιρα μυσταγωγίας δημιούργησαν οι εκατοντάδες θεατές, που χειροκροτούσαν ακατάπαυστα επί 5 λεπτά τον σκηνοθέτη και τους συντελεστές της ταινίας.

Επίσης, να θυμίσουμε ότι ο σκηνοθέτης έχει χαρακτηριστεί από το Πανεπιστήμιο “Ιωνία” της Χίου, που τον βράβευσε, ως «θεόθεν ευπατρίδης». Ο ίδιος, έχοντας πλήρη συναίσθηση ευθύνης για την Ελλάδα, τον Ελληνισμό και τον πολιτισμό μας, εκχώρησε την ταινία “Καζαντζάκης” εντελώς δωρεάν στο υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, για την πολιτιστική διπλωματία της χώρας.

Βιβλίο για τον Γιάννη Σμαραγδή: “Ο αρχιτέκτονας της ψυχής”

Μέσα στις επόμενες μέρες θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις “Άρμος” ένα βιβλίο του Μίμη Τσακωνιάτη, θεωρητικού του κινηματογράφου, με τίτλο “Γιάννης Σμαραγδής - Ο αρχιτέκτονας της ψυχής”, με υπότιτλο “Καλή σου νύχτα, κυρ Αλέξανδρε”, που τοποθετεί τον Γιάννη Σμαραγδή στην κορυφή όχι μόνο του ελληνικού κινηματογράφου, αλλά του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.

Ο συγγραφέας μάλιστα του βιβλίου γράφει: «Είναι δυνατόν το έργο ενός από τους κορυφαίους συγγραφείς του ελληνικού αισθήματος, όπως ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, να μεταφερθεί στον κινηματογράφο και η ταινία να είναι ισάξια ή και ανώτερη ακόμη πνευματικά του μεγάλου ελληνότροπου λογοτέχνη;.. Υπάρχει τελικά ελληνική ιδεολογία που μπορεί να δώσει λύσεις στα πολλαπλά και ακανθώδη προβλήματα ταυτότητας του σύγχρονου Νεοέλληνα; Και αν ναι, πώς βρίσκει αυτή την ιδανική έκφρασή της στο φιλμικό έργο του Γιάννη Σμαραγδή, του πνευματικότερου εν ζωή Έλληνα σκηνοθέτη;».

Επίσης, στο οπισθόφυλλο του βιβλίου σημειώνεται: «Υπάρχει σύγχρονη πρόταση που μπορεί να δώσει λύσεις στα πολλαπλά και ακανθώδη προβλήματα ταυτότητας του Νεοέλληνα; Είναι δυνατόν το έργο ενός εκ των κορυφαίων Ελλήνων συγγραφέων, όπως ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, να μεταφερθεί στον κινηματογράφο επάξια;

Στο βιβλίο του ο Μίμης Τσακωνιάτης αναδεικνύει με συναρπαστικό τρόπο το πώς ο “βιογράφος του ελληνικού φωτός” Γιάννης Σμαραγδής επιχειρεί για πρώτη φορά στην ιστορία του κινηματογράφου μας, με όχημά του τον άγιο των ελληνικών γραμμάτων Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, να επανασυνδέσει το βλέμμα του Έλληνα “θεατή” με την υπέρτατη ιδέα της ομορφιάς!».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News