Πολιτισμός

Cinema

«Ο άνθρωπος που ενόχλησε το σύμπαν» - Μη χάσετε το ντοκιμαντέρ του Στ. Ψυλλάκη

Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2018, 8:30 μμ, Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών

Ένα εξαιρετικά συγκινητικό έργο

Το ντοκιμαντέρ του Σταύρου Ψυλλάκη με τίτλο «Ο άνθρωπος που ενόχλησε το σύμπαν» πρόκειται να προβληθεί την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου, στις 20:30, στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (Μελισσινού και Νικηφόρου Φωκά 130).

Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη με θέμα «Ιστορίες εμπιστοσύνης και ντοκιμαντέρ».

Ο Σταύρος Ψυλλάκης

Ο Σταύρος Ψυλλάκης γεννήθηκε στα Χανιά και ζει στην Αθήνα. Απόφοιτος του Πολυτεχνείου και της σχολής σκηνοθεσίας Χατζίκου, είναι σκηνοθέτης και παραγωγός ντοκιμαντέρ, βιομηχανικών και διαφημιστικών ταινιών. Μεταξύ των ταινιών του είναι και το «Άλλος δρόμος δεν υπήρχε», η οποία βραβεύτηκε από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και στο 3ο φεστιβάλ ελληνικού ντοκιμαντέρ Χαλκίδας το 2010.

Το ντοκιμαντέρ «Ό άνθρωπος που ενόχλησε το σύμπαν» βραβεύτηκε ως καλύτερη ελληνική συμμετοχή στο διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Καλαμάτας το 2000.

Ακολουθεί η περιγραφή του ντοκιμαντέρ από τον σκηνοθέτη:

Ψυχιατρείο Χανίων. Μια ομάδα ασθενών μας φιλοξενεί στην «Εκκλησία του Δήμου», το χώρο που καθημερινά συναλλάσσονται και συνομιλούν, εκεί που άλλος ζητάει κατοστάρικο κι άλλος ζητάει λόγο. Το χώρο που καθημερινά διαχειρίζονται την ομορφιά τους και τη σχέση τους καλά. Μια άλλη ομάδα, πρώην χρόνιων, ασθενών, εκτός Ψυχιατρείου πλέον, βιώνει μια επίπονη διαδικασία κοινωνικής επανένταξης και αποτολμά, στο πλαίσιο διεθνών ανταλλαγών, ένα εβδομαδιαίο ταξίδι στη Δανία. Η ταινία, μέσα από τον παράλληλο λόγο των δυο ομάδων, προσπαθεί ν` ακούσει το λόγο της τρέλας, κάτω από το χαώδες παραλήρημά της, κρούστα μιας βαθιάς θάλασσας. Προσπαθεί να δει τη δραματική σύγκρουση του ανθρώπου με την τρέλα, στη βαθύτατη απόγνωση και απόλυτη αμφιβολία για κάθε όψη του είναι που εμπεριέχει. «Αν τη ζωή μας κυκλώνει ο θάνατος, τη διανοητική μας υγεία γυροφέρνει η παραφροσύνη». Στην τρέλα ο άνθρωπος νοιώθει πώς δεν έχει να επιστρέψει πουθενά. Δεν είναι πια. Ήταν.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια