Ιστορίες του δρόμου - Ένας Χανσενικός στη Σπιναλόγκα ζωγράφιζε... υδροπλάνα

Πολιτισμός
Ιστορίες του δρόμου - Ένας Χανσενικός στη Σπιναλόγκα ζωγράφιζε... υδροπλάνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι «Ιστορίες του δρόμου», με το Στέλιο Ζέρβο, μας ταξίδεψαν ανατολικά…

Ελούντα, ένας μικρόκοσμος πολυτέλειας και μια από τις ωραιότερες περιοχές της Κρήτης.

Εργάτες σε αλυκές και ακονιές, (λατομεία ακονόπετρας) ήταν παλιά οι Ελουντιανοί. Κατά τον Μεσοπόλεμο ξεκίνησε δειλά ένα είδος τουρισμού, λόγω της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας Imperial.

Από το 1929 έως την έναρξη του Δεύτερου Παγκοσμίου πολέμου, τα υδροπλάνα της Imperial Airways, χρησιμοποιούσαν τον  κόλπο της Ελούντας ως ενδιάμεσο σταθμό στο ταξίδι προς την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και τις Ινδίες, με επιστροφή στη μεγάλη Βρετανία.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη μεταστάθμευση του πολυτελούς σκάφους Imperia για τη φιλοξενία των επιβατών, τη δημιουργία σταθμού υποστήριξης των υδροπλάνων, τη βενζιναποθήκη. Έφερε την Ελούντα πιο κοντά στον πολιτισμένο κόσμο της εποχής, έναν τόπο που ζούσε ουσιαστικά από την αλιεία και το λεπροκομείο της Σπιναλόγκας.

Οι λεπροί της Σπιναλόγκας, έγκλειστοι και απομονωμένοι για μια δεκαετία έβλεπαν να περνούν μπροστά τους τα υδροπλάνα και να μεταφέρουν ανθρώπους. Θα πρέπει να ήταν τόσο έντονη η αίσθηση ανάμεσα στην ελευθερία και στη φυλακή της Σπιναλόγκας, που ένας από τους έγκλειστους είχε σκιτσάρει στο τοίχο του σπιτιού του ένα υδροπλάνο, σκίτσο το οποίο ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα από τους αρχαιολόγους που δουλεύουν στο νησί.

Μπορεί να είναι ζωγραφισμένη με απλοϊκό τρόπο όμως εντύπωση προκαλεί η λεπτομέρεια αλλά και τα ζωντανά χρώματα. Η τοιχογραφία αυτή ήρθε στο «φως» το 2013 κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης...

Αυτό το ίχνος της ιστορίας, αυτό το συγκλονιστικό αποτύπωμα, η χρωματιστή ζωγραφιά ενός υδροπλάνου πάνω στο σοβά του σπιτιού που έζησε ένας ανωνύμως ασθενής, που έζησε απομονωμένος στη Σπιναλόγκα χτυπημένος από την νόσο του Χάνσεν είναι άλλη μια άγνωστη Ιστορία του δρόμου.   

Η εποχή των υδροπλάνων στην Ελούντα, έληξε με την έναρξη του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά το τέλος του, ο κόσμος είχε πλέον τόσο αλλάξει, η τεχνολογία είχε κάνει τεράστια άλματα, οπότε τα υδροπλάνα και οι ενδιάμεσοι σταθμοί δεν ήταν αναγκαία.

Δείτε τη σχετική εκπομπή με τον Στέλιο Ζερβό πατώντας εδώ.

Το ταξίδι στην Κρήτη άρχισε… «Ιστορίες του δρόμου»: Κάθε Σάββατο στις 7:25 το απόγευμα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News