Αυλαία με την Λένα Πλάτωνος στο Monitor Fest

Πολιτισμός
Αυλαία με την Λένα Πλάτωνος στο Monitor Fest

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θρυλικά ονόματα μας διασκεδάζουν Παρασκευή και Σάββατο

Μια ιστορική συναυλία περιμένει το κοινό της Κρήτης αύριο Παρασκευή 26 Οκτωβρίου. Η Λένα Πλάτωνος με τους Σαβίνα Γιαννάτου και Γιάννη Παλαμίδα θα εμφανιστούν στην αίθουσα “Φουγάρο” του εργοστασιακού συγκροτήματος “Αθηνά”, στις 9:30 το βράδυ, σε μια μοναδική βραδιά στα πλαίσια του Monitor Fest.

Από τις μέρες του εμβληματικού “Σαμποτάζ”, που σηματοδότησε την αρχή του ηλεκτρονικού ήχου στην Ελλάδα, μέχρι την πρόσφατη, ενθουσιώδη ανακάλυψή της από μια νέα γενιά μουσικών εντός και εκτός συνόρων, η καριέρα της Λένας Πλάτωνος μετράει πλέον περισσότερα από 30 συναρπαστικά δημιουργικά χρόνια.

Από τις κλασικές σπουδές στον αναλογικό ήχο των συνθεσάιζερ, η Πλάτωνος έχει υπάρξει όχι μόνο δημιουργός νέων ήχων, αλλά μιας μη ορθολογιστικής προσέγγισης στη μουσική και μιας αισθητικής, της οποίας το αποτύπωμα είναι ευδιάκριτο ακόμα και σήμερα. Πειραματίστηκε με τη μουσική, τον λόγο και τις ερμηνείες, χρίστηκε διάδοχος του Μάνου Χατζιδάκι από τον ίδιο τον Μάνο Χατζιδάκη, και μελοποίησε Καβάφη, Καρυωτάκη και Έμιλυ Ντίκινσον.

Το 2015 το “Γκάλοπ” της επανακυκλοφόρησε σε βινύλιο από την αμερικανική Dark Entries, αποθεώθηκε από τον διεθνή Τύπο και έγινε ανάρπαστο. Τον Δεκέμβριο του 2017 ένα πολύχρωμο πλήθος γέμιζε ασφυκτικά την κεντρική σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση για την πρεμιέρα του “Λ.Π.”, του ντοκιμαντέρ του Χρήστου Πέτρου για τη ζωή και το έργο της.

Η Λένα Πλάτωνος, τόσο underground όσο και mainstream, είναι η ζωντανή ιστορία της ελληνικής ηλεκτρονικής μουσικής. Πάντα επίκαιρη, σοφότερη και πιο συγκινητική από ποτέ, θα βρεθεί στη σκηνή του “Μόνιτορ Φεστ” με τη Σαβίνα Γιαννάτου και τον Γιάννη Παλαμίδα.

Αυλαία παρέα με τον “Grooverider”

Ο θρύλος της ηλεκτρονικής μουσικής στο Ηράκλειο

Ο “Grooverider”, ένας θρύλος της σύγχρονης μουσικής, και μέσα στους 25 καλύτερους djs παραγωγούς όλων των εποχών, θα βρεθεί ανάμεσά μας μεθαύριο Σάββατο 27 Οκτωβρίου στο πάρτι κλεισίματος του “Μόνιτορ Φεστ”, στην αίθουσα “Φουγάρο” του εργοστασίου “Αθηνά” (Ικάρου 9) σε ένα σετ διάρκειας δυόμισι ωρών.

Ήταν από τους πρώτους Βρετανούς djs που έπαιξαν house μουσική και έπειτα την ανάμειξαν με άλλα είδη και ήχους για να δημιουργηθεί σταδιακά η Drum and Bass, ενώ δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι η δημιουργία διαφόρων νέων ειδών ηλεκτρονικής μουσικής, όπως τα liquid, jump up, technical, minimal, και half-time, είναι αποτέλεσμα και της δικής του επιρροής.

Δεν είναι τυχαίο ότι συμπεριλήφθηκε πρόσφατα στους 25 κορυφαίους djs/παραγωγούς ηλεκτρονικής μουσικής όλων των εποχών από το διεθνές μουσικό περιοδικό “Mixmag”, και έχει τιμηθεί διεθνώς πολλές φορές, όπως με το βραβείο “Best of British” του dj Mag, για την εξαιρετική συνεισφορά του στην εξέλιξη της μουσικής.

Πολύ δραστήριος και ως καλλιτέχνης και παραγωγός, έχοντας ιδρύσει τις δισκογραφικές Prototype και Sunshine, και ως ραδιοφωνικός παραγωγός του BBC Radio 1 και του Ministry of Sound για πολλά χρόνια, ανέδειξε, συνεργάστηκε ή επηρέασε τη δουλειά πολλών μεγάλων ονομάτων της διεθνούς σκηνής, όπως τους Goldie, Bailey, Matrix, John B και Calibre Ltj Bukem, ενώ είχε πολλές προσωπικές επιτυχίες στα charts με δικά του ρεμίξ και παραγωγές. Οι πόρτες ανοίγουν στις 9:30 το βράδυ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News