Πολιτισμός

Μη χάσετε τα ιστορικά ντοκιμαντέρ Καλής Συκιάς και των χωριών του «Κέντρους»

Στην ΕΡΤ2 η προβολή, ανήμερα της εθνικής γιορτής του ελληνο-ιταλικού πολέμου στα αλβανικά βουνά

Δύο ντοκιμαντέρ με επίκεντρο χωριά της Κρήτης που έχουν ζήσει τις θηριωδίες των Γερμανών κατακτητών κατά τη διάρκεια του ελληνο-ιταλικού πολέμου, θα απολαύσουν οι τηλεθεατές στην ΕΡΤ2 ανήμερα της 78ης επετείου της εθνικής γιορτής την ερχόμενη Κυριακή 28 Οκτωβρίου.

Πρόκειται για δύο ιστορικά ντοκιμαντέρ των δημοσιογράφων Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη. Οι θηριωδίες διαπράχθηκαν σε βάρος γυναικών και άμαχου πληθυσμού στα οκτώ χωριά του «Κέντρους» Βασιλείου και Αμαρίου και της Καλής Συκιάς στα νότια του Ρεθύμνου.

Και τα δυο ντοκιμαντέρ, «Πυρπόληση γυναικών στην Καλή Συκιά από Γερμανούς ναζί» και «Το Αμάρι στις φλόγες»,  συμμετείχαν, όπως είναι γνωστό, σε διεθνή και ελληνικά φεστιβάλ και προβλήθηκαν σε πανεπιστήμια, δήμους και κοινότητες, σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πολιτιστικούς συλλόγους και άλλους φορείς.

Παράλληλα, οι ταινίες με την ολοκλήρωσή τους, απεστάλησαν στην Καγκελαρία της Γερμανίας, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε άλλους Έλληνες και διεθνείς παράγοντες οι οποίοι, μάλιστα, με απαντητικές επιστολές τους καταδικάζουν τις βαρβαρότητες που διέπραξαν οι ναζί στις συγκεκριμένες περιοχές και απένειμαν με τις ευμενείς κριτικές τους τα εύσημα στους δημοσιογράφους παραγωγούς.

Στο Γυμνάσιο και Λύκειο Φουρφουρά

Ωστόσο, οι προβολές των δύο ιστορικών ταινιών συνεχίζονται και την ερχόμενη Παρασκευή το πρωί, 26 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του εορτασμού της επετειακής εκδήλωσης της  28ης Οκτωβρίου, προγραμματίζεται  η προβολή της παραγωγής «Το Αμάρι στις φλόγες» στον Φουρφουρά Αμαρίου, και θα την παρακολουθήσουν οι μαθητές του γυμνασίου και λυκείου του Φουρφουρά.

Για τις ηλικίες αυτές, ταυτόχρονα, είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία, να έρθουν σε οπτικοακουστική επαφή με τα πλέον αποτρόπαια γεγονότα της Σύγχρονης Ιστορίας της περιοχής τους και να λάβουν τα μηνύματα των αγώνων και της αντίστασης των προγόνων τους για την κατάκτηση υπέρτατων ιδανικών.

«Το Αμάρι στις φλόγες», υπενθυμίζεται, έχει προβληθεί στους μαθητές του γυμνασίου Συβρίτου και του δημοτικού σχολείου Αποστόλων, ενώ, άγνωστο για ποιους λόγους, δεν έχει προβληθεί μέχρι σήμερα από τον δήμο Αμαρίου ή τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους σε κανένα από τα εφτά χωριά της περιοχής που ισοπεδώθηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές  και αναφέρονται στο ντοκιμαντέρ.

Τα ντοκιμαντέρ θα προβληθούν στην ΕΡΤ2 στις 11:30 και στις 12:15.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια