Πρεμιέρα με δύο παραστάσεις για τη «Θέση» και τους Stravaganti NUOVI

Πολιτισμός
Πρεμιέρα με δύο παραστάσεις για τη «Θέση» και τους Stravaganti NUOVI

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεατρική Παράσταση
Σάββατο,10 Νοε 2018, 21:00
Πειραματική Σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου
Η Αντιγόνη του Σοφοκλή και η παράσταση «Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα» στο Ηράκλειο

Η θεατρική σεζόν ξεκινάει για τη «Θέση» και τους Stravaganti NUOVI, με ένα έργο το οποίο έχει μαγνητίσει χιλιάδες θεατές.

Ο λόγος για την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή που θα πραγματοποιήσει δύο πρεμιέρες το Νοέμβριο στην Πειραματική Σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου. Στις 10 Νοεμβρίου εγκαινιάζεται και η εφηβική σκηνή, καθώς την παράσταση θα επισκεφτούν γυμνάσια και λύκεια του νησιού.

Στις 16 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η πρεμιέρα για την παράσταση «Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα» του Άκη Δήμου.

«Αντιγόνη» Σοφοκλέους

Η σύγκρουση μεταξύ των δύο γιων του Οιδίποδα, Πολυνείκη και Ετεοκλή, για τον θρόνο της Θήβας έχει τελειώσει. Τα δύο αδέλφια βρίσκονται νεκρά στο πεδίο της μάχης. Ο Κρέων, ο νέος βασιλιάς της Θήβας, έχει δώσει διαταγή να παραμείνει άταφος ο Πολυνείκης, που πολέμησε ενάντια στην πατρίδα του. Όμως η αδελφή του νεκρού, Αντιγόνη, αποφασίζει να τον τιμήσει με την πρέπουσα ταφή. Συλλαμβάνεται και οδηγείται στον Κρέοντα, που, τηρώντας τους νόμους της πολιτείας, την καταδικάζει σε θάνατο. Ο βασιλιάς παραμένει αμετάπειστος ακόμη και μετά την παρέμβαση του γιου του, Αίμονα, και διατάζει να θαφτεί η Αντιγόνη ζωντανή σε μια σπηλιά. Ωστόσο, τα δεινά που έχει προβλέψει ο μάντης Τειρεσίας δεν θα αργήσουν να γίνουν πραγματικότητα. Η καθυστερημένη υπαναχώρηση του βασιλιά δεν θα προλάβει την καταστροφή. Η Αντιγόνη έχει απαγχονιστεί μέσα στη φυλακή της, ο Αίμονας έχει αυτοκτονήσει και η Ευρυδίκη, γυναίκα του Κρέοντα, ακολουθεί τον γιο της στο θάνατο.

Η Αντιγόνη παρουσιάστηκε πιθανότατα στα Μεγάλα Διονύσια του 442 π.Χ και εκφράζει τους πνευματικούς προβληματισμούς που κυριαρχούσαν στην Αθήνα την περίοδο κατά την οποία ολοκληρωνόταν ο Παρθενώνας και ταυτόχρονα άρχιζε η σοφιστική. Στο έργο αυτό, ένα από τα αρτιότερα της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας, η θεματική της σύγκρουσης μεταξύ των νόμων της ηθικής και των νόμων της πολιτείας φτάνει στην κορύφωσή της, με τους δύο ήρωες να επαληθεύουν την τραγική τους υπόσταση, κρατώντας, μέχρι τέλους, τη θέση στην οποία τους έφερε η μοίρα.

Μετάφραση: Νίκος Παναγιωτόπουλος

Σκηνοθεσία: Σοφία Δερμιτζάκη

Σκηνικός χώρος – Κοστούμια: Σοφία Δερμιτζάκη, Στέλλα Κουφάκη

Πρωτότυπη μουσική: Γιάννης Βάρδας

Βοηθός Σκηνοθέτις: Στέλλα Κουφάκη

Αντιγόνη/Εξάγγελος: Ελένη Στρατάκη

Κρέων: Κώστας Μεταξάκης

Ισμήνη/Τειρεσίας: Καλιάννα Γιγουρτσή

Φύλακας/Αίμονας/Αγγελος: Ζαχαρίας Περογαμβράκης

Χορός: Όλοι

Παραστάσεις: Σάββατο 10, Κυριακή 11 και Δευτέρα 12 Νοεμβρίου, στις 21:00

«Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα» Άκης Δήμου

Σ’ ένα ορεινό χωριό της Κρήτης στις αρχές του περασμένου αιώνα. Στην ηλικία που γεννιέται η επιθυμία. Που το κορμί ξεχειλίζει, ξυπνάει κι ανακαλύπτει την έκτασή του.  Ένα Αγόρι ερωτεύεται για πρώτη φορά. Όχι ένα κορίτσι, αλλά μια Γυναίκα. Ένας Άντρας και μια Μάνα κλείνουν τον κύκλο των σωμάτων που χορεύουν στην άκρη του γκρεμού. Των σωμάτων που απαγορεύεται να συναντηθούν. Με τη θάλασσα από κάτω τους να περιμένει.

Με όχημα την εμβληματική νουβέλα του Ιωάννη Κονδυλάκη, «Η Πρώτη Αγάπη», ο Άκης Δήμου, μας παραδίδει, ένα νέο, γεμάτο λυρισμό και ποιητικότατο έργο, για όλες τις σιωπές μας που γίνονται κραυγές. Ένας χορός τεσσάρων σωμάτων, που κινούνται και σαρώνονται από την Αγάπη. Την απελπισμένη, την αδύνατη Αγάπη. Εκείνη που φωλιάζει στο χείλος του γκρεμού και βυθίζεται στα βάθη και στα χάη. Ο Άκης Δήμου, συνθέτει, έναν κόσμο ονείρων και ματαιώσεων, λαχανιάσματος, φιλιών και αναφιλητών.

Κείμενο: Άκης Δήμου

Σκηνοθεσία: Σοφία Δερμιτζάκη

Σκηνικά – Κοστούμια: Νίκος Καλαθάκης

Βοηθός Σκηνοθέτις: Στέλλα Κουφάκη

Γιώργης: Στέλλιος Αναστασιαάδης

Βαγγελιώ: Σοφία Δερμιτζάκη

Μάνα: Ειρήνη Κουτσάκη

Άνδρας: Θοδωρής Θεοδωρίδης

Παραστάσεις: Παρασκευή 16, Σάββατο 17, Κυριακή 18 και Σάββατο 24, Κυριακή 25 και Δευτέρα 26 Νοεμβρίου στις 21:00

Εισιτήρια: 12 ευρώ, Μειωμένο 8 ευρώ

Προπώληση: Βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης 10 ευρώ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942291891

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News