Πολιτισμός

Βορεάδες - Η σύγχρονη Βαβέλ έρχεται στο Ηράκλειο

Με την παράσταση “Βορεάδες” συνεχίζεται σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο στην αίθουσα “Φουγάρο” του συγκροτήματος “Αθηνά” το Monitor Fest 2018.

Οι “Βορεάδες” συναντιούνται τον καιρό της σύγχρονης Βαβέλ, τον καιρό που όλοι μιλούν για το τέλος της ιστορίας, για το τέλος κάθε βεβαιότητας. Συναντιούνται για να κοινωνήσουν μια νέα γλώσσα που έχει τις ρίζες της στο παρελθόν και επιθυμεί να επαναπροσδιορίσει το μέλλον. Χαρτογραφούν μια αέναη προσπάθεια συνύπαρξης αλλά και νέους τρόπους συνεννόησης. Με παλλόμενα πέλματα υφαίνουν τους ρυθμούς των χορών τους και γεννούν την “απόγειο” κίνηση.

Την κίνηση που ταξιδεύει ανοδικά από τη γη προς τους κορμούς. Τους κορμούς που ακούν και γέρνουν και απλώνουν τα χέρια ως κλαδιά για αγγίγματα, ως κραυγές στον χώρο. Κρατώντας ο ένας το βήμα του άλλου φέρνουν τον χώρο σε περιδίνηση, σωριάζουν το τοπίο και οικοδομούν τη νέα πόλη. Οι Βορεάδες σαν χορός αρχαίας τραγωδίας αποτυπώνουν τη λειτουργία του συνόλου και γίνονται ο καθρέφτης της κοινότητας.

Η παράσταση αποτελεί προϊόν της κινητικής έρευνας “απόγειος”, η οποία επιχειρεί τη δημιουργία μιας νέας κινητικής πρότασης και πρακτικής μέσα από τη μελέτη των παραδοσιακών ρυθμών και χορών και τη σύνδεσή τους με τον σύγχρονο χορό.

Η ομάδα πραγματοποίησε με επιτυχία 4 παραστάσεις στην Αθήνα (sold out), στο Θέατρο “Πόρτα” (Μάιος 2018), ενώ ακολούθησαν δύο πολύ επιτυχημένες παραστάσεις σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη και στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών (Ιούνιος 2018).

Συντελεστές

Τη χορογραφία-έρευνα έχει κάνει η Πωλίνα Κρεμαστά και η πρωτότυπη μουσική σύνθεση είναι του Μπάμπη Παπαδόπουλου. Χορευτές είναι οι Γιώργος Αμέντας, Ερικέτη Ανδρεαδάκη, Θένια Αντωνιάδου, Ελένη Βλάχου, Αγγελική Δαλαγγέλη, Ραλλού Καρέλλα, Ναταλία Μπάκα, Γιάννης Σταυρόπουλος και Στέλλα Τριπολιτάκη. Βοηθός χορογράφου είναι η Θένια Αντωνιάδου.

Στους φωτισμούς είναι η Μελίνα Μάσχα, σύμβουλος δραματουργίας είναι ο Ορέστης Τάτσης, ενώ τις φωτογραφίες επιμελήθηκε ο Γιάννης Ζινδριλής. Ο σχεδιασμός του έντυπου υλικού είναι της Ευγενίας Κόττικα και το promo trailer της Χρυσάνθης Μπαδέκα. Στην επικοινωνία είναι ο Άρης Ασπρούλης. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 10 και 12 ευρώ, με την προπώληση να γίνεται στο viva.gr και το βιβλιοπωλείο “Λέξις”.

Υπενθυμίζεται πως το Monitor Fest επέστρεψε για δεύτερη χρονιά στην Κρήτη, με στόχο την ανάδειξη σύγχρονων μορφών τέχνης μέσω ενός διαλόγου μεταξύ παράδοσης και νεωτερικότητας, τεχνών και καλλιτεχνών, εντοπιότητας και εξωστρέφειας, ευελπιστώντας να αποτελέσει ταυτόχρονα ένα βήμα καλλιτεχνικής έκφρασης νέων ανθρώπων ανεξαρτήτως ηλικίας.

Σχόλια