Πολιτισμός

Η άγνωστη ιστορία πίσω από το άγαλμα της Ελευθερίας της Κρήτης

Οι «Ιστορίες του Δρόμου» μας ταξιδεύουν στα Χανιά

Μία ξεχασμένη ιστορία ενός εμβληματικού αγάλματος που κάποτε βρισκόταν στα Χανιά, όμως τώρα έχουν μείνει μόνο απομεινάρια, ανέδειξαν οι «Ιστορίες του Δρόμου».

Πρόκειται για τη νέα εκπομπή της ΚΡΗΤΗ TV που παρουσιάζει ο Στέλιος Ζερβός και ήδη μας αποκάλυψε μία όμορφη και άγνωστη γωνιά του νησιού. Ο λόγος για το Άγαλμα της Ελευθερίας.

Ένα άγαλμα της θεάς Αθηνάς – σύμβολο της ελευθερίας της Κρήτης που δίχασε τους Χανιώτες από το 1937 έως το 1970 και έστεκε στους Τάφους των Βενιζέλων.

Σύμβολο μιας κοινωνίας που αδιαφορεί για το παρελθόν, προσπερνά το παρόν και υπονομεύει το μέλλον της.

Το άγαλμα απεικόνιζε την θεά Αθηνά και ήταν αφιερωμένο στην επέτειο 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πατρίδας μας από τον τουρκικό ζυγό. Ήταν ύψους συνολικά 25 μέτρων, τοποθετημένο σε κλιμακωτό βάθρο, κατασκευασμένο από κόκκινη μαρμαρόπετρα της Μάνης.

Η θεά Αθηνά φορούσε αρχαϊκή περικεφαλαία και κρατούσε ασπίδα στο αριστερό χέρι και δόρυ στο δεξί. Το γλυπτό ήταν έργο του Θ. Θωμόπουλου και επιβίωσε (ακόμα και των  βομβαρδισμών την περίοδο του Παγκοσμίου Πολέμου), από το 1937 μέχρι το 1970 όταν το άγαλμα απομακρύνθηκε.

Ήταν στραμμένο προς τα δυτικά της πόλης των Χανίων και η ιδέα πίσω από το τεράστιο μέγεθός του, ήταν για να είναι ορατό από τα πλοία που προσέγγιζαν στο λιμάνι των Χανίων.

Οι αρχιτέκτονες που ανέλαβαν στη δεκαετία του ’60 την ανάπλαση και τον «εξωραϊσμό» του χώρου στο Ακρωτήρι, μετά τον θάνατο του Σοφοκλή Βενιζέλου, πρότειναν την απομάκρυνσή του αγάλματος.

Συγκεκριμένα, το 1967 ο Ε.Ο.Τ. εκτελούσε εργασίες διαμόρφωσης του χώρου στον Προφήτη Ηλία και ζήτησε από το Νομάρχη Χανίων Γ. Μαρκόπουλο την απομάκρυνση του αγάλματος και την αντικατάστασή του με άλλο γλυπτό έργο.

Ο ΕΟΤ κατεδάφισε τελικά το Άγαλμα, γεγονός που προκάλεσε τη μερική δυσαρέσκεια λίγων Χανιωτών. Τα κομμάτια του έμεναν σε παραπλήσιο χώρο στον Προφήτη Ηλία για χρόνια, πολλά από αυτά όμως χάθηκαν, άγνωστο πώς.

Τα σπασμένα κομμάτια του υπάρχουν ακόμα στην είσοδο αριστερά του κήπου, στους Τάφους των Βενιζέλων. Παραμένει μέχρι και σήμερα, με κομμάτια μαρμάρου να είναι πεταμένα στον χώρο και τις όποιες προσπάθειες για αποκατάστασή του να έχουν «πέσει» στο κενό.

Τα τεράστια κομμάτια, διάσπαρτα σαν «σκουπίδια» στον Προφήτη Ηλία, είναι ό,τι έχει απομείνει από το Άγαλμα της Ελευθερίας της Κρήτης που δημιουργήθηκε ως σύμβολο των αγώνων που έδωσαν οι Κρήτες για την ελευθερία τους.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την εκπομπή.

Σχόλια