Στο Face Forward ξεναγήθηκαν μαθητές από το 10ο Γυμνάσιο

Πολιτισμός
Στο Face Forward ξεναγήθηκαν μαθητές από το 10ο Γυμνάσιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 10ο Γυμνάσιο Ηρακλείου επισκέπτεται την έκθεση Face Forward.

Στην έκθεση Face Forward βρέθηκαν οι μαθητές από το 10ο Γυμνάσιο Ηρακλείου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus με τίτλο “ME & EU” που συνεχίζεται για τρίτη χρονιά στο σχολείο, οι μαθητές επισκέφτηκαν την έκθεση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου «Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί» και που εστιάζει σε ιστορίες ανθρώπων, οι οποίοι αναγκάστηκαν να αφήσουν την πατρίδα τους και τώρα προσπαθούν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους στην Ελλάδα.

Η έκθεση με τίτλο “ Face Forward...into my home” αποτελεί παραγωγή του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) και της Ύπατης Αρμοστείας του OHE για τους Πρόσφυγες (UNHCR), με την υποστήριξη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO).

Ως επισκέπτες της Στοάς Μακάσι στα πλαίσια της εκπαιδευτικής δράσης του ΙΜΚ εμπνευστήκαμε από έργα τέχνης, είδαμε πορτραίτα προσφύγων που φιλοξενούνται στην Κρήτη και στην Αθήνα μέσω του προγράμματος ESTIA και ταυτόχρονα ακούσαμε ηχητικά κείμενα των προσωπικών ιστοριών τους.

“Στην έκθεση που πήγαμε αυτό που θα μείνει έντονα στη σκέψη μου είναι οι ιστορίες των προσφύγων. Παρόλο που έχουν περάσει τόσα πολλά ακόμα έχουν τη δύναμη να μοιραστούν την ιστορία τους με ανθρώπους που δεν γνωρίζουν και εμένα αυτό μου άρεσε πολύ.” Γουϊσάλ Ε. 15 ετών

Με στόχο την γνωριμία με το προσφυγικό ζήτημα και την κατανόηση των προβλημάτων που βίωσαν και βιώνουν οι συνάνθρωποι μας σε αρκετά μέρη του κόσμου, το σχολείο μας σε συνεργασία με μαθητές σχολείων της Αυστρίας, Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus+ με θέμα το προσφυγικό.

Επόμενο βήμα, στο τέλος Νοεμβρίου οπότε τέσσερις μαθητές μας με την συνοδεία δύο καθηγητών θα ταξιδέψουν στην Αυστρία στο Αυστριακό σχολείο «ΒΗΑΚ/ΒΗΑS» Γκένζεντορφ, όπου θα φιλοξενηθούν στα σπίτια μαθητών και θα συμμετέχουν στις δραστηριότητες που αφορούν στο πρόγραμμά μας όπως τη δημιουργία ταινίας μικρού μήκους για το προσφυγικό και την επίσκεψη στον ΟΗΕ στη Βιέννη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News