Μια αναπάντεχη συνάντηση στα Λιοντάρια

Πολιτισμός
Μια αναπάντεχη συνάντηση στα Λιοντάρια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το γιασεμί, η ροδιά και η χαρουπιά

Οι ήρωες του παραμυθιού «βγήκαν» από την ιστορία τους και περπάτησαν ανάμεσα στους περαστικούς στους δρόμους της πόλης.

Ο λόγος για τις τρεις ηρωίδες της παράστασης «Το γιασεμί, η ροδιά και η χαρουπιά» οι οποίες προξένησαν την έκπληξη, την περιέργεια αλλά και τα αυθόρμητα χαμόγελα των Ηρακλειωτών!

Σάββατο πρωί και η κίνηση στο κέντρο του Μεγάλου Κάστρου είναι αυξημένη. Κόσμος πάει κι έρχεται. Βιαστικά και συνηθισμένα. Ώσπου ο ανυποψίαστος πολίτης έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με τις κεντρικές ηρωίδες του λαϊκού παραμυθιού «Το γιασεμί, η ροδιά και η χαρουπιά».

Η Καλή Κόρη, η Μικροκόρη και η Βασίλισσα της Ιωνίας αλωνίζουν τη σύγχρονη πόλη με τα λαμπερά κοστούμια τους, μαγνητίζοντας τα βλέμματα. Ένα ασυνήθιστο θέαμα που συναρπάζει αμέσως τα παιδιά ενώ η επιφυλακτικότητα των ενηλίκων είναι έκδηλη μέχρι να καμφθεί και να μιμηθεί τις αντιδράσεις των λιλιπούτειων  συμπολιτών μας.

Χαμόγελα και απολαυστικοί διάλογοι αντηχούν γύρω από την Κρήνη Μοροζίνι και οι ηθοποιοί δίνουν κυριακάτικο ραντεβού με τους διαβάτες, κάθε εβδομάδα στις 11 και μισή το πρωί, ως τις γιορτές των Χριστουγέννων στον νέο χώρο πολιτισμού του Ηρακλείου, Materia Prima.

H υπόσχεση των περαστικών φαίνεται πως κρατήθηκε στο ακέραιο, μιας και η πρεμιέρα της Κυριακής γέμισε από μικρούς και μεγάλους που αγαπούν την τέχνη του θεάτρου και λατρεύουν τα παραμύθια του τόπου μας!   

«Το γιασεμί, η ροδιά και η χαρουπιά», στοιχεία της ανόθευτης φύσης, συνδιαλέγονται με τη λαϊκή μας παράδοση, τα ήθη και τις συνήθειες μιας άλλης εποχής, επικεντρώνοντας την ενέργειά τους στην επικράτηση του καλού έναντι του σκοτεινού και του χθόνιου με γεωγραφικό προσδιορισμό τη Μικρά Ασία και δη την ευρύτερη περιοχή της Αλικαρνασσού∙ ιδιαίτερο τόπο καταγωγής του λεκτικού υλικού.

Οι πρόσφυγες του 1922, με την εγκατάστασή τους στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο σημείο που ονομάστηκε Νέα Αλικαρνασσός, μετέφεραν στις καρδιές τους και διέδωσαν μέσω της προφορικής αφήγησης τις δοκιμασίες της Καλής Κόρης ως την κατάκτηση της ευτυχίας με την καρτερία και τα αγαθά συναισθήματα που διατήρησε άσβεστα ως την τελική δικαίωση. Μια άλλη Σταχτοπούτα που παρά τις μεθοδευμένες κινήσεις του κακού, η άδολη καρδιά της θα βρει απάγκιο στην αγκαλιά του πριγκιπόπουλου από το γειτονικό βασίλειο στα παράλια της Ιωνίας.

Ένας αβίαστος παραλληλισμός με τα δεινά και τις περιπέτειες των ίδιων των Μικρασιατών -από τον φρικτό ξεριζωμό μέχρι την εγκατάσταση στη νέα πατρίδα, τη συμπόρευση με τους Κρήτες, την πρόοδο και τη βαθιά πίστη σε ένα καλύτερο αύριο.

Μια χειροποίητη παράσταση συνόλου που συνδυάζει το θέατρο του δημιουργού με το θέατρο σκιών, την πρωτότυπη μουσική με τον ανατολίτικο ήχο –γραμμένη ειδικά για τη θεατρική εκδοχή του λαϊκού παραμυθιού, τα περίτεχνα κοστούμια που εντυπωσιάζουν με την αισθητική τους και τις εμπνευσμένες φιγούρες που μαγεύουν το βλέμμα, επιτρέποντας στη φαντασία του παιδιού να ενεργοποιηθεί και να ξαναβρεί –έστω πρόσκαιρα-τη θέση που της αρμόζει στη φρενήρη εποχή των εικόνων με την ψηφιακή τεχνολογία.   

Η εν λόγω παράσταση έκανε πρεμιέρα στα τέλη Αυγούστου, στο θεματικό φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου «Κρήτη, μια ιστορία, 5+1 πολιτισμοί» αποσπώντας θερμό χειροκρότημα και ενθουσιώδη σχόλια.

Το παραμύθι «Το γιασεμί, η ροδιά και η χαρουπιά» ανεβαίνει για πρώτη φορά από επαγγελματικό θίασο.

Κάθε Κυριακή στις 11:30 π.μ.

Materia Prima, οδός Στρατηγού Βάσου 8 & λεωφόρος Πλαστήρα, πλησίον Χανιόπορτας – Ηράκλειο Κρήτης

Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ (κανονικό), 7 ευρώ (μειωμένο)

Διάρκεια παράστασης (χωρίς διάλειμμα): 45 λεπτά

Πληροφορίες - κρατήσεις: 699 7166 210

Σκηνοθεσία - θεατρική προσαρμογή - αφήγηση: Δημήτρης Φοινίτσης

Πρωτότυπη μουσική: Κωστής Μακάκης

Φιγούρες θεάτρου σκιών: Αντώνης Κοσμαδάκης

Προσωπεία - κοστούμια: Άννα Μαχαιριανάκη

Επιμέλεια κίνησης: Μικαέλα Κεφαλογιάννη

Παραγωγή: stravaganti NUOVI

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρία Καλιακάκη, Κωνσταντία Σμαριανάκη, Αλεξάνδρα Τζουανάκη

Ηχογραφημένη πρωτότυπη μουσική από τους οργανοπαίκτες: Κωστή Μακάκη (βιολί), Βαγγέλη Συλιγάρδο (κιθάρα), Μανώλη Τζανάκη (ούτι)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News