Πολιτισμός

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Όσκαρ Ουάιλντ: Ένα σπουδαίο μυαλό καταστράφηκε και πέθανε λόγω έρωτα

Δείτε αναλυτικά τα γεγονότα που σημάδεψαν τη σημερινή μέρα, 16 Οκτωβρίου

Βίος και Πολιτεία του Όσκαρ Ουάιλντ

To ημερολόγιο έδειχνε 16 Οκτωβρίου του 1854 όταν έρχεται στη ζωή ένας από τους σπουδαιότερους Ιρλανδούς –και όχι μόνο- λογοτέχνες. Ο λόγος για τον Όσκαρ Ουάιλντ. Γεννήθηκε στο Δουβλίνο και μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Λονδίνο, σε ηλικία 24 ετών. Ο Ουάιλντ από μικρός έδωσε μεγάλη βάση στο… παράδοξο και το ωραίο.

Το αποκορύφωμα της δόξας του ήρθε το 1891, οπότε και εκδόθηκε το πιο διάσημο έργο του, το «Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι». Στα τέλη του 19ου αιώνα η ομοφυλοφιλία ήταν στη Βρετανία… ποινικό αδίκημα. Το 1895, ο Όσκαρ Ουάιλντ οδηγήθηκε στο εδώλιο του δικαστηρίου για τις στενές σχέσεις που είχε με το νεαρό ομότεχνό του Άλφρεντ Ντάγκλας.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον λογοτέχνη καταδικάζοντάς τον σε δύο χρόνια καταναγκαστικών έργων. Ο διασυρμός αυτός του Ουάιλντ είχε τεράστιο αντίκτυπο στη βρετανική κοινή γνώμη, καθώς ο συγγραφέας ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.

Κατά τη διάρκεια της έκτισης της ποινής του ο Όσκαρ Ουάιλντ έγραψε το έργο «De profundis» (μεταφρ. Εκ βαθέων). Το «De profundis» αποτελεί έναν αυτοβιογραφικό μονόλογο που απευθύνεται στο νεαρό Άλφρεντ Ντάγκλας. Ο Όσκαρ Ουάιλντ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 46 ετών: Πέθανε μέσα σ’ ένα φτηνό ξενοδοχείο του Παρισίου στις 30 Νοεμβρίου του 1900… 

Η Μάχη των Εθνών και η αρχή του τέλους για το Ναπολέοντα

Σαν σήμερα, στις 16 Οκτωβρίου του 1813, ξεκινά στα εδάφη της –σημερινής- Γερμανίας η περίφημη Μάχη της Λειψίας. Η εν λόγω πολεμική σύρραξη είχε χαρακτηριστεί ως η Μάχη των Εθνών, καθώς αποτέλεσε τη μεγαλύτερη μάχη στη Γηραιά Ήπειρο μέχρι και το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η μάχη εντάσσεται στους Ναπολεόντειους Πολέμους (1800-1815) και διήρκησε από τις 16 έως τις 19 Οκτωβρίου του 1813. Σ’ αυτήν συμμετείχαν περισσότεροι από 500.000 στρατιώτες: Από τη μια πλευρά παρατάχθηκαν οι δυνάμεις του Ναπολέοντα και από την άλλη ο 6ος συνασπισμός που αποτελείτο από τη Μεγάλη Βρετανία, την Πρωσία, τη Ρωσία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Αυστρία και τη Σουηδία.

Η μάχη της Λειψίας είχε αίσια έκβαση για τον 6ο συνασπισμό ενώ αποτέλεσε την αρχή του τέλους για το Ναπολέοντα, ο οποίος ένα χρόνο νωρίτερα είχε υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή κατά την εκστρατεία του στη Ρωσία.

Ο Ναπολέων προσπάθησε να ανακτήσει τα γερμανικά εδάφη που είχε απωλέσει, ενώ ο 6ος συνασπισμός σκόπευε να εκδιώξει τους Γάλλους από την Κεντρική Ευρώπη. Οι Γάλλοι είχαν 190.000 στρατιώτες, ενώ οι αντίπαλοί τους αριθμούσαν περισσότερους από 330.000 άνδρες. Η ήττα του Ναπολέοντα σήμανε το τέλος της Γαλλικής Αυτοκρατορίας στα ανατολικά του ποταμού Ρήνου, αλλά και την αρχή του… τέλους της παντοκρατορίας του Κορσικανού στρατηλάτη. 

Η δίκη για το μακελειό του Πολυτεχνείου

Το ημερολόγιο έδειχνε 16 Οκτωβρίου του 1975 όταν ξεκινούσε στο Πενταμελές Εφετείο των Αθηνών η δίκη για το μακελειό που ακολούθησε την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το Νοέμβριο του 1973. Στο εδώλιο κάθισαν συνολικά 33 άτομα, κατηγορούμενα για τα αιματηρά γεγονότα και το θάνατο δεκάδων ανθρώπων. Μεταξύ των κατηγορουμένων ο ίδιος ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος, αλλά και ο Δημήτριος Ιωαννίδης. 

Σχόλια