Πολιτισμός

Βιβλίο

Παρουσιάζονται τα βιβλία Βαρουφάκη και Λουλουδάκη

Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2018, 8:00 μμ, Πολύκεντρο Νεολαίας Ηρακλείου

Συντονιστής ο δημοσιογράφος Γιώργος Σαχίνης

Με αφορμή την έκδοση των βιβλίων των Γιάνη Βαρουφάκη “Η Αρπαγή της Ευρώπης” από τις εκδόσεις “Πατάκη” και Κώστα Λουλουδάκη “Από το τρίτο Ράιχ στην Ευρωπαϊκή Ένωση” από τις εκδόσεις ΚΨΜ, το βιβλιοπωλείο “Πολύγραφος” πραγματοποιεί εκδήλωση-συζήτηση στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου στις 24 Οκτωβρίου και ώρα 8 το βράδυ, με θέμα “Ποιος χρειάζεται την Ε.Ε.;”.

Θα μιλήσουν οι Γιώργος Σαχίνης, δημοσιογράφος Ομίλου “ΚΡΗΤΗ TV”, Γιώργος Νικολακάκης, καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, και οι συγγραφείς των βιβλίων Γιάνης Βαρουφάκης, γραμματέας του ΜέΡΑ25, και Κώστας Λουλουδάκης, αρθογράφος-συγγραφέας. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

«Θα ήταν χαράματα όταν η όμορφη Ευρώπη ξύπνησε βίαια από τον βαθύ της ύπνο. Την ξύπνησε ένας εφιάλτης: βρισκόταν λέει ανάμεσα σε δυο γυναίκες, τη μια την έλεγαν Ασία, η άλλη όμως της ήταν άγνωστη, δεν είχε καν όνομα! Το τρομαχτικό ήταν ότι αυτές οι γυναίκες πάλευαν άγρια μεταξύ τους για το ποια θα την κρατήσει. Το έπαθλο της νικήτριας θα ήταν η Ευρώπη! Όμως ο Δίας σταματά την αμφίρροπη μάχη, αρπάζει την Ευρώπη και την παραδίδει στην άγνωστη. Αυτή είναι η στιγμή που η Ευρώπη ξυπνάει κατατρομαγμένη. Λίγο μετά, αφού ξέχασε το όνειρο, βγήκε βόλτα στο ακρογιάλι της Σιδώνας. Εκεί, ένας λευκός Ταύρος την πλησίασε, γονάτισε και της πρόσφερε τη ράχη του. Η Ευρώπη ανέβηκε και ο Ταύρος πετάχτηκε με ορμή προς την άλλη μεριά της θάλασσας...

Αυτά λέει ο μύθος για το τρελό ταξίδι της Ευρώπης και, αν διαθέτουμε διψαλέα φαντασία, θα πρέπει να υποθέσουμε πως την είχε συγκλονίσει το ερωτικό μουγκάνισμα του ταυρόμορφου Δία! Ο μύθος, ωστόσο, αν και δημιουργείται από τη συνείδησή μας καθώς χρειάζεται αιτιότητα, υπάρχει παράλληλα με τον επιστημονικό λόγο και την ιστορική γνώση.

Με τη σειρά τους ο επιστημονικός λόγος και η ιστορική γνώση εξαρτιούνται από την ποιότητα της έρευνας, την ελεύθερη από κάθε ωφελιμιστικό εμπόδιο. Η γνώση δεν είναι προσδιοριζόμενο αγαθό από τους κυριάρχους νόμους της αγοράς, αλλά καθήκον διδαχής όλων των ανθρώπων».

Σχόλια