«Η γυναίκα που τόλμησε» στο Ντορέ

Πολιτισμός
«Η γυναίκα που τόλμησε» στο Ντορέ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιβλίο
Δευτέρα,15 Οκτ 2018, 20:00
Ντορέ
Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο του Μπάμπη Πλαϊτάκη

Παρουσιάζεται την Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, στο Μέγαρο “Ντορέ” στο Ηράκλειο, το νέο μυθιστόρημα του Μπάμπη Πλαϊτάκη με τίτλο “Η γυναίκα που τόλμησε”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Ηρόδοτος”.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο φιλόλογος Ζαχαρίας Καραταράκης και η υποψήφια διδάκτωρ Κατερίνα Ζωγραφιστού. Ο συντονισμός της παρουσίασης θα γίνει από την παραγωγό ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών Ρένα Παπαδάκη. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει ο συγγραφέας Μπάμπης Πλαϊτάκης, ενώ την εκδήλωση θα ντύσει μουσικά ο Λουδοβίκος των Ανωγείων.

Μέσα από τις σελίδες του μυθιστορήματος ξετυλίγεται το νήμα της ζωής της τελευταίας φιλοσόφου της ύστερης αρχαιότητας και πρώτης γυναίκας που κατείχε έδρα σε πανεπιστήμιο. Η Υπατία η Αλεξανδρινή (370-415) είχε μυηθεί στη φιλοσοφία και την ορθολογική σκέψη από τον πατέρα της Θέωνα, που της είχε ανοίξει από πολύ νωρίς τους δρόμους της έρευνας και της ελευθερίας της σκέψης. Σε μια εποχή όπου οι γυναίκες έπρεπε να σωπαίνουν, εκείνη έκανε τον λόγο εργαλείο της δουλειάς της. Πέντε αιώνες μετά την εποχή της Κλεοπάτρας, η πόλη που ίδρυσε ο Αλέξανδρος είχε ξαναβρεί τη βασίλισσά της, όχι στις υλικές ηδονές, αλλά στον χώρο των πνευματικών απολαύσεων!

“Η γυναίκα που τόλμησε” είναι το τρίτο μυθιστόρημα του Μπάμπη Πλαϊτάκη. Το πρώτο, “Πατέρα Γκρέκο (Ο Γκρέκο και ο Μέγας Ιεροεξεταστής)”, κέρδισε το βραβείο ιστορικής βιογραφίας “Σικελιανά 2004” και μεταφράστηκε σε πέντε γλώσσες (Γαλλικά, Ιταλικά, Αγγλικά, Κινεζικά και Ισπανικά). Το δεύτερο, “Αλκιβιάδης, η Ελλάδα δε θα άντεχε...”, κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις “Ηρόδοτος” και στη Γαλλία από τις εκδόσεις “L’ Harmattan”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News