Κλειστά όλα τα μουσεία & οι αρχαιολογικοί χώροι σήμερα

Πολιτισμός
Κλειστά όλα τα μουσεία & οι αρχαιολογικοί χώροι σήμερα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24ωρη απεργία προκήρυξε η Ομοσπονδία του Υπουργείου Πολιτισμού για την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου

Την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων σε περίπτωση που η κυβέρνηση δείξει αδιαφορία, άγνοια των αιτημάτων τους και εντέλει παραχωρήσει την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας στους δανειστές ήταν το μήνυμα που έστειλε προς πάσα κατεύθυνση ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων Μανόλης Αποστολάκης.

Συγκεκριμένα, στην 24ωρη προειδοποιητική απεργία που προκήρυξε η Ομοσπονδία του Υπουργείου Πολιτισμού για την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου θα συμμετάσχουν και οι αρχαιοφύλακες, με ομόφωνη απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων.

Έτσι, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι θα είναι εκείνη την ημέρα κλειστά.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Καλούμε την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να δώσει στη δημοσιότητα εδώ και τώρα τον πλήρη κατάλογο των παραχωρηθέντων μνημείων, να δημοσιοποιηθούν οι όροι παράδοσης στους δανειστές της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, καθώς και η σύνθεση της επιτροπής που έλαβε τη σχετική απόφαση, και να κατοχυρωθεί θεσμικά η άρση της παράδοσης αλλά και η δημιουργία του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου που θα κάνει αδύνατη στο μέλλον τη δυνατότητα παραχώρησης της κυριότητας αλλά και της διαχείρισης των μνημείων μας», σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Μέσα από αυτήν την παράγραφο γίνεται σαφές το δριμύ κατηγορώ της ΠΕΥΦΑ απέναντι στην πολιτική εξουσία. Σχολιάζοντας το συγκεκριμένο μέρος της ανακοίνωσης, ο κ. Αποστολάκης είπε χαρακτηριστικά: «Την περασμένη Τετάρτη, στις 3 Οκτωβρίου, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου αποφασίσαμε την κήρυξη της απεργίας και ζητούμε από την κυβέρνηση να υπάρξουν διορθώσεις στον Ν. 4389/2016 και τον Ν. 196/2018, ώστε να μην παραχωρηθεί η πολιτιστική μας κληρονομιά στο Υπερταμείο. Θεωρώ ότι σε ερώτηση του προέδρου μας εάν ο υπουργός μας γνώριζε πόσοι αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία πληρούνται, απάντησε ότι δε γνώριζε αλλά σύντομα το ζήτημα θα επιλυθεί. Γι’ αυτό, η ανακοίνωση είναι δριμύτατη, γιατί πιστεύουμε ότι παραχωρείται η πολιτιστική μας κληρονομιά στους δανειστές άνευ όρων».

«Κύριοι υπουργοί, δεν έχετε κανένα δικαίωμα και καμία εξουσιοδότηση από τον ελληνικό λαό να διαπραγματεύεστε και να εκχωρείτε την πολιτιστική μας κληρονομιά σε οποιονδήποτε και με οτιδήποτε αντάλλαγμα, διότι δε σας ανήκουν, δεν είναι περιουσία σας. Η ΠΕΥΦΑ θα κλιμακώσει στον υπέρτατο βαθμό τον αγώνα για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς γιατί, όπως την προστάτευσαν και τη διαφύλαξαν οι προηγούμενες γενεές, έτσι έχουμε χρέος και ευθύνη να την παραδώσουμε κι εμείς στις επόμενες. Γι’ αυτό σας καλούμε άμεσα να καταργήσετε τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις, που θίγουν το καθεστώς ιδιοκτησίας των μνημείων και των μουσείων της χώρας μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο κ. Αποστολάκης, μεταξύ άλλων, μίλησε και για το σενάριο της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων σε περίπτωση που η διαχείριση των μνημείων θα γίνει από το Υπερταμείο.

«Εμείς θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις εάν η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα, και γι’ αυτόν τον λόγο κάνουμε μια 24ωρη απεργία. Είναι προειδοποιητική. Η κλιμάκωση θα γίνει σε μεγάλο βαθμό σε κινητοποιήσεις που οι κυβερνώντες δεν μπορούν να φανταστούν ακόμη. Ο λόγος είναι απλός και δεν είναι άλλος από το να αφήσουμε τη διαχείριση των μνημείων μας να την έχουν το Υπερταμείο και οι δανειστές. Οι κινητοποιήσεις θα είναι κλιμακωμένες και πολύ μεγάλες. Τώρα αποφασίσαμε να κάνουμε απεργία μία μέρα μόνο για να ενημερωθεί και ο κόσμος και τα ΜΜΕ, καθώς, δυστυχώς, η σπουδαιότητα του θέματος δεν έχει αναδειχτεί».

Τέλος, κατέληξε λέγοντας: «Έχουμε τόσα προβλήματα και κατά τη διάρκεια της συνέλευσης του Διοικητικού Συμβουλίου δεν κάναμε καμία νύξη για κανένα άλλο πρόβλημα. Τέσσερις ώρες συζητούσαμε για την εκποίηση των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων και θέλουμε η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, κ. Στρατής, να ενημερώσει την κοινή γνώμη πόσοι κωδικοί υπάρχουν, διότι κανείς δεν ξέρει τους κωδικούς εκποίησης προς το Ταμείο. Αποφασίσαμε να κάνουμε μια 24ωρη απεργία και όχι 48ωρες επαναλαμβανόμενες, μόνο και μόνο σεβόμενοι την καλή εικόνα που έχει ο τουρισμός φέτος, για να μην τον βλάψουμε».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News