Μελίνα Μερκούρη: Εντυπωσιακό κέρινο ομοίωμα της «τελευταίας Ελληνίδας Θεάς»

Πολιτισμός
Μελίνα Μερκούρη: Εντυπωσιακό κέρινο ομοίωμα της «τελευταίας Ελληνίδας Θεάς»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φιλοτεχνήθηκε από τον Θεόδωρο Κοκκινίδη και φιλοξενείται στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων

Ανυπότακτη, εκρηκτική και ανυποχώρητη σε οτιδήποτε διεκδικούσε, η Μελίνα Μερκούρη άφησε το αποτύπωμά της σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό με το ταπεραμέντο, το ταλέντο και την οξυδέρκεια της.

Η Μελίνα Μερκούρη με ανάστημα λέαινας στάθηκε απέναντι στη χούντα, ενώ αποτελεί σύμβολο υπεράσπισης της ελευθερίας και των ίσων δικαιωμάτων και δικαίως χαρακτηρίστηκε ως «η τελευταία Ελληνίδα Θεά».

Με έμπνευση όλα όσα έχει προσφέρει ο σπουδαίος αυτός άνθρωπος, ο καλλιτέχνης Θεόδωρος Κοκκινίδης δημιούργησε το κέρινο ομοίωμά της αποτυπώνοντάς την στην ηλικία των 44. Όπως αναφέρει ο ίδιος «στόχος μου ήταν  να συνδυάσω χαρακτηριστικά από τρεις περιόδους της ζωής της.

Με την πόζα που στέκεται το έργο θέλησα να δείξω την ανεξάρτητη, την ελεύθερη Μελίνα της «Στέλλας».

Η αποτύπωση της φυσιογνωμίας της είναι από την περίοδο των ξενόγλωσσων ταινιών  του Ζυλ Ντασεν, «Τοπ Καπί», «Φαίδρα», τότε που το άστρο της έλαμψε παγκόσμια. Είχε προηγηθεί λίγα χρόνια πριν η διάκριση της με το πρώτο βραβείο γυναικείου ρόλου στις Κάννες.

Με τον τρόπο που έχει ντυθεί το έργο αγγίζει τα στοιχεία της εικόνας της από την εποχή της δράσης της ως πολιτικός, ενώ σε κάθε περίοδο της ζωής της ασκούσε μία μοναδική εσωτερική γοητεία.».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News