Όταν ο σπουδαίος Ζοζέ Σαραμάγκου μπήκε στο πάνθεον της παγκόσμιας λογοτεχνίας

Πολιτισμός
Όταν ο σπουδαίος Ζοζέ Σαραμάγκου μπήκε στο πάνθεον της παγκόσμιας λογοτεχνίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις 8 Οκτωβρίου του 1998 απονέμεται στον Σαραμάγκου το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 20 χρόνια, ο σπουδαίος Πορτογάλος συγγραφέας, Ζοζέ Σαραμάγκου εισέρχεται δια παντός στο πάνθεον της παγκόσμιας λογοτεχνίας: Στις 8 Οκτωβρίου του 1998 απονέμεται στον Σαραμάγκου το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Ήταν η πρώτη φορά που το Νόμπελ Λογοτεχνίας πηγαίνει σε χέρια Πορτογάλου…

Ο Σαραμάγκου άφησε την τελευταία του πνοή 12 χρόνια αργότερα. Στις 18 Ιουνίου του 2010, ο μεγάλος λογοτέχνης φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών.

Στα δημοφιλέστερα έργα του Ζοζέ Σαραμάγκου περιλαμβάνονται - μεταξύ άλλων - το "Κατά Ιησούν Ευαγγέλιον", το "Περί Τυφλότητος" και το "Περί Φωτίσεως".

Τι άλλο συνέβη σαν σήμερα 8 Οκτωβρίου;

Η γέννηση και το τραγικό τέλος του Κώστα Ταχτσή

Σαν σήμερα, στις 8 Οκτωβρίου του 1927, έρχεται στη ζωή ο μεγάλος Έλληνας λογοτέχνης, Κώστας Ταχτσής.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο και οι δυο του γονείς κατάγονταν από την Ανατολική Ρωμυλία. Ο Ταχτσής ανήκε στο λογοτεχνικό ρεύμα της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς.

Εξάλλου, το μοναδικό μυθιστόρημα που έγραψε, το «Τρίτο στεφάνι» σημάδεψε όσο λίγα έργα την ελληνική λογοτεχνία του περασμένου αιώνα.

Ο Κώστας Ταχτσής δολοφονήθηκε πριν από 30 χρόνια, στην Αθήνα. Το πτώμα του εντοπίστηκε στις 25 Αυγούστου του 1988 στο σπίτι του στον Κολωνό. Ήταν 61 ετών.

Βίος και Πολιτεία του Μπομπ Μάρλεϊ

Το ημερολόγιο έδειχνε 8 Οκτωβρίου του 1980, όταν καταρρέει επί σκηνής ο Μπομπ Μάρλεϊ. Ο Τζαμαϊκανός μουσικός, που θεωρείται σήμερα ως ένας από τους πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες του 20ου αιώνα, μεταφέρεται εσπευσμένα σε νοσοκομείο. Εκεί διαπιστώνεται ότι έχει όγκο στον εγκέφαλο… Μερικούς μήνες μετά, τον Μάιο του 1981, ο Μάρλεϊ θα αφήσει την τελευταία του πνοή.

Ο Ρόμπερτ Νέστα Μάρλεϊ, όπως ήταν το πλήρες του όνομα, γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 1945. Ο Μάρλεϊ είναι ομολογουμένως ο πιο γνωστός καλλιτέχνης της ρέγκε μουσικής. Με τραγούδια όπως “Ι shot the sheriff”, “No woman, no cry”, “Three little birds”, “One Love” και “Redemption Song” κατάφερε να κάνει γνωστή τη ρέγκε στα πέρατα του κόσμου, πουλώντας εκατομμύρια δίσκους ανά την υφήλιο.

Τον Ιούλιο του 1977 ο Μάρλεϊ διαγιγνώσκεται με κακοήθες μελάνωμα στα πόδια. Ο ίδιος πίστευε ότι πρόκειται για τραύμα από το ποδόσφαιρο, το οποίο λάτρευε. Αρνείται τον ακρωτηριασμό, καθώς δε θα μπορούσε να χορεύει, αλλά και επειδή, σύμφωνα με τους ρασταφαριανούς, «το σώμα πρέπει να είναι ολόκληρο».

Τελικά η εξάπλωση του μελανώματος στους πνεύμονες και τον εγκέφαλό τού προκάλεσε λίγα χρόνια μετά το θάνατό του. Ο Μπομπ Μάρλεϊ έφυγε από τη ζωή στις 11 Μαΐου του 1981. Ήταν μόλις 36 ετών. Τα τελευταία λόγια που απηύθυνε, πριν ξεψυχήσει, στο γιο του Ziggy ήταν «Money can’ t buy life» («Τα λεφτά δεν αγοράζουν τη ζωή»).

Η κηδεία του έγινε στην Τζαμάικα: Ο Μάρλεϊ αποτεφρώθηκε σε περιοχή κοντά στο πατρικό του σπίτι μαζί με την κιθάρα του, μια μπάλα ποδοσφαίρου, ένα μεγάλο κλαδί κάνναβης, ένα δαχτυλίδι που του είχε δωρίσει ο πρίγκιπας της Αιθιοπίας Asfa Wossen και μια Βίβλο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News