default-image

Με την ταινία «Η ψυχή και το σώμα» επιστρέφει η Λέσχη Κινηματογράφου

Πολιτισμός
Με την ταινία «Η ψυχή και το σώμα» επιστρέφει η Λέσχη Κινηματογράφου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Cinema
Τρίτη,09 Οκτ 2018, 21:30
Κινηματοθέατρο Rex
Το σινεμά επιστρέφει στον Άγιο Νικόλαο.

Η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου επιστρέφει ανανεωμένη την Τρίτη 9 Οκτωβρίου στις 21:30 με  εβδομαδιαίες προβολές επιλεγμένων ταινιών για την χειμερινή περίοδο 2018 - 2019.

Στο δημοτικό κινηματογράφο REX, θα προβληθεί η ρομαντική, κοινωνική ταινία από την Ουγγαρία «Η ψυχή και το σώμα – Testrol es Lelekrol», με γενική τιμή εισόδου 5 ευρώ. Την σκηνοθεσία υπογράφει η Ίλντικο Ενιέντι και πρωταγωνιστούν οι: Αλεξάντρα Μπόρμπελι, Γκέζα Μόρσανι, Έρβιν Νάγκι. Είναι παραγωγής 2017, διάρκειας 116’ και έχει αποσπάσει δεκάδες βραβεία σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ, ανάμεσα τους Χρυσή Άρκτο και βραβείο κριτικών στο Φεστιβάλ Βερολίνου και υποψηφιότητα για ξενόγλωσσο Όσκαρ.

Σ’ ένα σφαγείο στη Βουδαπέστη, μια νεοφερμένη υπεύθυνη ελέγχου ποιότητας και ο οικονομικός διευθυντής ανακαλύπτουν πως κάθε βράδυ βλέπουν τα ίδια όνειρα. Η αυτιστική Μαρία ζει σε έναν κόσμο όπου οι κανόνες είναι αυστηρά απαραβίαστοι και η επαφή με τον περίγυρο είναι πρακτικά ανύπαρκτη. Ο Έντρε, ένας εσωστρεφής άντρας με κατεστραμμένο ηθικό και ένα παράλυτο χέρι, δε βγαίνει ποτέ από το γραφείο του και έχει και αυτός προβλήματα επικοινωνίας.

Εμβόλιμα στην ιστορίας τους, παρακολουθούμε το παραμυθένιο σμίξιμο δύο ελαφιών στο χιονισμένο δάσος. Αργότερα καταλαβαίνουμε πως αυτές οι εικόνες βρίσκονται στα κοινά τους όνειρα! Όνειρα που η επιστημονική λογική αδυνατεί να καταλάβει, αλλά που εντελώς απρόσμενα θα φέρουν τους δύο αντικοινωνικούς χαρακτήρες κοντά…

Η Ουγγαρέζα σκηνοθέτης Ίλντικο Ενιέντι μας προσφέρει ένα τραχύ και ταυτόχρονα αιθέριο παραμύθι για μεγάλους και καταφέρνει όχι μόνο να το κάνει πιστευτό, αλλά και να γοητεύσει τον θεατή από τα ερωτήματα που προκύπτουν και τη διαύγεια της οπτικής τους.

«Η Ψυχή και το Σώμα» είναι μια ταινία γεμάτη αγάπη για την αδυναμία, γεμάτη ελπίδα για τις απροσδόκητες ερωτικές ιστορίες, γεμάτη πραγματισμό για τις σκιές της ζωής και αφηγείται μια όμορφη ανορθόδοξη ερωτική ιστορία με κομψότητα, λυρισμό και ειλικρινή συγκίνηση. Αντιπαραθέτει «αντίθετες» μεταξύ τους έννοιες (άντρας-γυναίκα, ελεύθερα-φυλακισμένα ζώα, όνειρο-πραγματικότητα, σωματική-ψυχική αναπηρία), αναζητώντας την πιθανή σύνδεσή τους.

Ο ρομαντισμός του παραμυθιού ισορροπεί με χιούμορ, καθώς με αριστοτεχνικούς ελιγμούς η πλοκή περνά από την κωμωδία στο δράμα στην ίδια σκηνή. Με εικαστική ψυχρότητα αναδεικνύεται η αδυναμία της ανθρώπινης επικοινωνίας και η αντίθεση ανάμεσα στο σώμα και το πνεύμα, τη λογική και το συναίσθημα.

Υπέροχες σκηνές σε χιονισμένα δάση εναλλάσσονται με μια τυπική καθημερινότητα, που διακόπτεται από την επώδυνη μοναχικότητα των προβληματικών ηρώων. Η ταλαντούχα σκηνοθέτιδα πλάθει ένα πολυεπίπεδα αμήχανο, συναισθηματικά παγωμένο σύμπαν, το οποίο αναζητά διαφυγή σε μια ονειρική πραγματικότητα και προσφέρει στον θεατή μια αξέχαστη ταινία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News