Σαν σήμερα η μυθική ροκ αμερικανική τριάδα των “J”, «χάνει» ένα ακόμη μέλος της

Πολιτισμός
Σαν σήμερα η μυθική ροκ αμερικανική τριάδα των “J”, «χάνει» ένα ακόμη μέλος της

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή η τραγουδίστρια Τζάνις Τζόπλιν

Βίος και πολιτεία της Τζάνις Τζόπλιν

Ήταν 4 Οκτωβρίου του 1970, όταν εντοπίζεται νεκρή από υπερβολική δόση ηρωίνης η νεαρή καλλιτέχνιδα της ροκ και μπλουζ μουσικής Τζάνις Τζόπλιν. Η Τζάνις Λιν Τζόπλιν γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου του 1943 στο Πορτ Άρθουρ του Τέξας. Από μικρή ηλικία επηρεάστηκε από τη γενιά των μπιτ. Ξεκίνησε να ζωγραφίζει, ωστόσο γρήγορα άρχισε να ασχολείται με τη μουσική.

Το 1962 εγκαταλείπει τις σπουδές της και εγκαθίσταται στο Σαν Φρανσίσκο. Το 1967 κυκλοφορεί το πρώτο της άλμπουμ με τίτλο “Big Brother and the Holding Company” και τον επόμενο χρόνο εκδίδεται το “Cheap Thrills”.

Η Τζάνις με τη σπαρακτική της φωνή μαγεύει τα πλήθη στο Φεστιβάλ του Μοντερέι, ενώ εμφανίζεται και στο περίφημο Φεστιβάλ του Γούντστοκ, τον Αύγουστο του 1969. Ωστόσο, η εξάρτησή της από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά δεν την άφηνε να αφοσιωθεί στην τέχνη της.

Υποβάλλεται σε θεραπεία απεξάρτησης κι ενώ δείχνει να έχει επανέλθει, ηχογραφώντας το νέο της δίσκο με την καινούργια της μπάντα, τελικά την προλαβαίνει ο θάνατος. Η Τζάνις Τζόπλιν βρίσκεται νεκρή στις 4 Οκτωβρίου του 1970 μέσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο Χόλιγουντ. Ο θάνατός της οφειλόταν σε υπερβολική δόση ηρωίνης.

Μετά το τέλος της, ο θρύλος της γιγαντώθηκε ακόμη περισσότερο: 48 χρόνια μετά το θάνατό της, η Τζάνις αποτελεί μαζί με τους Τζιμ Μόρισον και Τζίμι Χέντριξ τη μυθική ροκ αμερικανική τριάδα των “J”, οι οποίοι πέθαναν εξαιτίας των καταχρήσεων, όλοι τους σε ηλικία 27 ετών! Το περιοδικό “Rolling Stone” την έχει κατατάξει στην 46η θέση στη λίστα με τους 100 σπουδαιότερους καλλιτέχνες όλων των εποχών και στην 28η θέση με τους 100 σημαντικότερους τραγουδιστές.

Τι άλλο συνέβη σαν σήμερα;

Η ομιλία του Χίμλερ στους γκαουλάιτερ

Σαν σήμερα, στις 4 Οκτωβρίου του 1943, λαμβάνει χώρα στο Πόζναν της Πολωνίας η ομιλία του Χάινριχ Χίλμερ απέναντι σε συγκέντρωση Γερμανών γκαουλάιτερ. Στην ομιλία του, ο Χίμλερ περιγράφει γλαφυρά την εξολόθρευση των Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η μαγνητοφώνηση της ομιλίας αυτής αποτέλεσε ένα από τα πιο σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία για την καταδίκη των στελεχών του ναζιστικού κόμματος στη δίκη της Νυρεμβέργης.

Ο θάνατος του Αλέξανδρου Παπάγου

Στις 4 Οκτωβρίου του 1955 αφήνει την τελευταία του πνοή ο Αλέξανδρος Παπάγος, ο οποίος υπήρξε αρχιστράτηγος του Εθνικού Στρατού κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, αλλά και πρωθυπουργός της χώρας από το 1952 έως τον θάνατό του.

Η εκτόξευση του “Σπούτνικ” από την ΕΣΣΔ

Το ημερολόγιο έδειχνε 4 Οκτωβρίου του 1957, όταν οι Σοβιετικοί στέλνουν στο διάστημα, για πρώτη φορά, μη επανδρωμένο δορυφόρο. Ο λόγος για τον “Σπούτνικ 1”, η εκτόξευση του οποίου αιφνιδίασε τους Αμερικανούς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News