«Ο παράδεισος Κρήτη και οι άνθρωποί του», μία κατάθεση ψυχής του Β. Πλεύρη

Πολιτισμός
«Ο παράδεισος Κρήτη και οι άνθρωποί του», μία κατάθεση ψυχής του Β. Πλεύρη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα βιβλίο αφιερωμένο στη νεολαία… και όχι μόνο - Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Πλεύρης παρουσιάζει τα γεγονότα στις περιόδους της βενετικής και τουρκικής κυριαρχίας

«Ο παράδεισος Κρήτη και οι άνθρωποί του». Αυτός είναι ο τίτλος βιβλίου από τον γνωστό τουριστικό επιχειρηματία της Κρήτης και με αναγνωρισμένη προσφορά στον κλάδο, Βασίλη Πλεύρη.

Πρόκειται για το πρώτο του συγγραφικό εγχείρημα, έχοντας ως πυξίδα την αγάπη του για το νησί μας και τους υπερήφανους Κρητικούς και έχοντας ως επίκεντρο την ιστορική και Πολιτιστική μας κληρονομιά, πολύτιμη προίκα η οποία πρέπει να μεταλαμπαδεύεται και να μεταδίδεται ως θεία κοινωνία στους επερχόμενους.

Ο Βασίλης Πλεύρης καταθέτει την ψυχή του στο βιβλίο, το οποίο έγραψε κυρίως για τη νεολαία προκειμένου να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις, αλλά κυρίως να αντιληφθούν την αξία του νησιού μας, από μια άλλη οπτική γωνία, αυτή της φιλοξενίας, της παράδοσης, της φυσικής ομορφιάς του νησιού σε συνδυασμό με ιστορικά γεγονότα, άγνωστα ή λιγότερα γνωστά, καθώς και στον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν σημαντικές προσωπικότητες του τόπου μας, «φωτίζοντας» τις αξίες της κάθε εποχής, οι οποίες παραμένουν ανεξίτηλες μέχρι σήμερα.

«Τα έγραψα για σας τους νέους. Να διαβάσετε τι γράφουν ξένοι και ντόπιοι για την αξία την Κρήτης. Να διαβάσετε τους αγώνες των Κρητικών. Θα πρέπει να διατηρήσουμε αυτές τις αξίες», δήλωσε ο κ. Πλεύρης, ενώ στο ερώτημα, τι σημαίνει η Κρήτη για τον ίδιο, απάντησε: «Είναι η Ήπειρος των Ηπείρων. Η Κρήτη είναι παράδεισος. Έχει θάλασσα, βουνά, σπήλαια, φαράγγια, βότανα και φυσικά ιστορία και ανθρώπους με αξιοπρέπεια. Δεν λείπει τίποτα».

Πώς γεννήθηκε η ιδέα

Όπως μας ανέφερε ο κ. Πλεύρης, η ιδέα «γεννήθηκε» πριν από 25 χρόνια, όταν μάλιστα ξεκίνησε να διαβάζει εκατοντάδες βιβλία περιηγητών που είχαν επισκεφθεί την Κρήτη, οι οποίοι έπλεκαν το εγκώμιο για το νησί μας γύρω από την φιλοξενία, το Περιβάλλον και όχι μόνο.

Από τότε, άρχισε να κρατάει σημειώσεις από τα βιβλία των περιηγητών, μεταξύ αυτών, αρχαιολόγων, σπηλαιολόγων, περιβαλλοντολόγων, βοτανολόγων και άλλων ερευνητών. Ως Πρόεδρος των Ξενοδόχων Ελλάδας, τη χρονική περίοδο 1993 - 2000, επισκέφθηκε το αρμόδιο υπουργείο, καταθέτοντας πρόταση για τη συγγραφή σχετικού βιβλίου μεταφρασμένο σε τρεις γλώσσες από το υπουργείο, το οποίο να διανέμεται στους τουρίστες, σε μια προσπάθεια προώθησης του Κρητικού Τουρισμού, της Ιστορίας και του Πολιτισμού μας.

Δυστυχώς, όπως μας περιέγραψε ο κ. Πλεύρης, η επίμαχη πρόταση δεν έγινε δεκτή από το υπουργείο και έτσι αποφάσισε να αναλάβει… δράση προκειμένου ο οραματικός αυτός στόχος να πάρει σάρκα και οστά.

Έχοντας συλλέξει σημαντικά στοιχεία και γεγονότα μέσα από τα «μάτια» περιηγητών που μαγνητίστηκαν και εντυπωσιάστηκαν από την Κρήτη και τους ανθρώπους της, αποφάσισε από το 2010 και μετά, οπότε συνταξιοδοτήθηκε να ενώσει όλα τα κομμάτια του παζλ τα οποία περιγράφουν με γλαφυρό τρόπο γιατί η Κρήτη αποτελεί τον Παράδεισο… των Παραδείσων! Μετά από 8 χρόνια, ο σκοπός ζωής επιτεύχθηκε, με τις τελευταίες πινελιές να μπαίνουν τους τελευταίους τρεις μήνες.

Ο κ. Βασίλης Πλεύρης παραθέτει ορισμένα αποσπάσματα με τίτλο «Άλλοι μιλούν για μας». Στο βιβλίο υπάρχουν αναφορές από 60 περίπου περιηγητές στο νησί μας, οι οποίοι επελέγησαν μεταξύ 500 περίπου περιηγητών, τους οποίους διάβασε με κάθε λεπτομέρεια ο γνωστός επιχειρηματίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Πλεύρης παρουσιάζει τα γεγονότα στις περιόδους της βενετικής και τουρκικής κυριαρχίας, αλλά και της νεότερης ιστορίας της Κρήτης με το ρόλο των πρωταγωνιστών στον πνευματικό και εθνικό τομέα.

Όπως σημειώνει ο κ. Πλεύρης στο βιβλίο, «από τον 15ο αιώνα, που αρχίζει η κάθοδος των πρώτων Ευρωπαίων περιηγητών, ανοίγεται ο δρόμος της γνωριμίας με την Ευρώπη. Οι περιηγητές αυτοί, με τις γνώσεις και τα ενδιαφέροντά τους, που καταγράφουν και δημοσιεύουν ό,τι συναντούν στην Κρήτη, γίνονται οι πρώτοι πρεσβευτές μας στον Ευρωπαϊκό χώρο».

Το βιβλίο «ο Παράδεισος Κρήτη και οι άνθρωποί του», θα παρουσιαστεί στο φιλότεχνο κοινό στις 11 Οκτωβρίου και ώρα 19:00 το απόγευμα στην αίθουσα Ανδρόγεω του Δήμου Ηρακλείου, ενώ το βιβλίο θα παρουσιάσει μεταξύ άλλων ο συγγραφέας Γ. Παναγιωτάκης ο οποίος παράλληλα περιγράφει το σκεπτικό της νέας εκδοτικής προσπάθειας, αναφέροντας μεταξύ άλλων στο εισαγωγικό του σημείωμα:

 «Κάθε λαός μεριμνά για την ιστορία του. Για την Ελλάδα και την πολύπαθη Κρήτη, έχουμε υποχρέωση να κρατούμε ατόφια και αναποφλοίωτη την πλούσια ιστορίας μας».

Και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βασίλης Πλεύρης: « Στη σκέψη της παρούσας έκδοσης οδηγήθηκα από το γεγονός, ότι έχω συλλέξει κατά καιρούς ένα πλούσιο υλικό διαφόρων αποχρώσεων με ιστορικό προσανατολισμό, που έπρεπε να αποσφραγιστεί κάποτε και να μιλήσει με τη δική του γλώσσα. Δεν διεκδικώ τον τίτλο του ιστορικού, αισθάνομαι, όμως, την υποχρέωση να βοηθήσω και να συμβάλλω και εγώ με το υλικό που διαθέτω σε μικρό έστω βαθμό, στην ολοκλήρωση της τόσο πλούσιας ιστορίας μας».

Τα έσοδα που θα προκύψουν για όσους ενδιαφέρονται να αγοράσουν το βιβλίο, θα προσφερθούν από τον κ. Πλεύρη στην Παναγία Καλυβιανή. «Έχω τα βιβλία στην αποθήκη μου, όποιος και όποια επιθυμεί να αγοράσει το βιβλίο μου, θα πρέπει να απευθυνθεί σε υπάλληλο μου», επισήμανε ο ίδιος.

Ζητήσαμε από τον κ. Πλεύρη να μας αναφέρει μια από τις πολλές πτυχές που παρουσιάζονται στο βιβλίο. Ο ίδιος μας περιέγραψε τη στάση ενός αγροφύλακα ο οποίος συνέλαβε έναν σπηλαιολόγο ο οποίος πραγματοποιούσε έρευνα σε δύο σπήλαια.

«Όταν ανέφερε ότι ήταν καθηγητής και ότι μελετούσε τα σπήλαια, ο αγροφύλακας τον πήρε αγκαλιά και τον πήγε στο σπίτι του. Είπε στην γυναίκα του να του δώσουν το κρεβάτι τους για να κοιμηθεί και την επόμενη μέρα να του δώσει ένα μουλάρι για τις ανάγκες των ερευνών του στα σπήλαια», λέγοντας μάλιστα « ο θεός να τον σώσει, να βγει από το σπήλαια ζωντανός».

Πέρα από το αξιόλογο αυτό βιβλίο, ρωτήσαμε τον κ. Πλεύρη, ποιο είναι το πιο σπουδαίο πράγμα στη ζωή του, με τον ίδιο να μας απαντά: «Αφιέρωσα τη ζωή μου, στο να δημιουργώ» και συνέχισε λέγοντας «είχα πρόταση να γίνω Καθηγητής σε Πανεπιστήμιο στο Παρίσι. Απάντησα αρνητικά. Πήρα την απόφαση να πάω στην Κρήτη με στόχο την ανάπτυξη του Τουρισμού».

Αναφερόμενος στις πρώτες προσπάθειες για την ανάπτυξη του Τουρισμού στην Κρήτη, ο κ. Πλεύρης μας ανέφερε ότι από τις 800 συνολικά κλίνες του νησιού, οι 250 αφορούσαν το ξενοδοχείο «Αστόρια», ενώ το πρώτο τσάρτερ από Νορβηγία, προσγειώθηκε στο νησί μας στις 15 Μαΐου του 1965. 

Σύμφωνα με τον επιχειρηματία, πέρα από τον ήλιο και την θάλασσα, οι τουρίστες επισκέπτονται τα χωριά μας, αντικρίζουν τους βοσκούς, λέγοντας «πόσο ωραίοι άνθρωποι είναι» , απολαμβάνοντας τα ποιοτικά και πλούσια αγαθά μας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News