Παρέμβαση του ΥΠΟΙΚ για τα ακίνητα που εκχωρούνται στην ΕΤΑΔ

Πολιτισμός
Παρέμβαση του ΥΠΟΙΚ για τα ακίνητα που εκχωρούνται στην ΕΤΑΔ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με μια καθησυχαστική ανακοίνωση στην οποία τονίζεται ότι η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να δώσει τέλος στις διαστάσεις που πήρε το θέμα της εκχώρησης περίπου δέκα χιλιάδων ακινήτων του δημοσίου στο Υπερταμείο

Το Υπουργείο κάνει κατ’ αρχήν σαφές, ότι τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν παραχωρούνται στην ΕΤΑΔ.

Τα μνημεία, τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι ιστορικοί τόποι, η πολιτιστική κληρονομιά εν γένει δεν παραχωρούνται και δεν υπάγονται σε καθεστώς συναλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό, η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί αποκλειστική και αδιαπραγμάτευτη αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Από τα ακίνητα του δημοσίου που εκχωρούνται στην ΕΤΑΔ με την απόφαση που έλαβε τον περασμένο Ιούνιο ο Υπουργός Οικονομικών, εξαιρούνται ακόμη αιγιαλοί, παραλίες και υδρότοποι, περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ, αμιγώς δασικές εκτάσεις.

Στην αρχική απόφαση πάντως περιλαμβάνονται ακίνητα όπως τα Νεώρια των Χανίων, το Παλιό Τελωνείο, το Πολεμικό Μουσείο  ακόμη και το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην τοπική κοινωνία.

«Εκεί μέσα βρίσκονται ακίνητα που ήδη έχουν παραχωρηθεί στο δήμο Χανίων, όπως είναι ο παλαιό τελωνείο, που ήδη έχει ανακατασκευαστεί και χρησιμοποιείται, άλλα ακίνητα όπως είναι η Βίλα Κούνδουρου που έχουν επίσης δοθεί στο δήμο Χανίων για εικοσαετή χρήση», ανέφερε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων αποφασίστηκε η καταγραφή όλων των μνημείων που περιλαμβάνονται στην απόφαση του Υπουργείου για εκχώρηση στο Υπερταμείο.

«Από εκεί θα επιλέξουμε  ποια ακίνητα αφορούν το δήμο Χανίων και τον ενδιαφέρουν και σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο αυτό το θέμα θα μπει και θα αποφασιστεί η απαίτηση που έχουμε για κάθε ένα από αυτά», τόνισε.

Συνολικά 196 ακίνητα του δημοσίου που βρίσκονται στα Χανιά εκχωρούνται στο Υπερταμείο ως εγγύηση της χώρας μας για την αποπληρωμή του δανείου.

Διάψευση υπουργείων για παραχώρηση ιστορικών μνημείων στο Υπερταμείο

Το υπουργείο Πολιτισμού διαψεύδει δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία παραχωρείται δημόσια περιουσία και συγκεκριμένα ιστορικά μνημεία (μνημεία των Χανίων – Ενετικές οχυρώσεις και τάφρος του Βυζαντινού τείχους) στο Υπερταμείο (ΕΤΑΔ/ΕΕΣΥΠ), κάτι το οποίο επισημαίνουν οι Αρχαιολόγοι μέσω ανακοινώσεών τους.

Ανάλογη ήταν και η διάψευση του υπουργείου Οικονομικών το οποίο επισημαίνει ότι δεν πρόκειται να παραχωρηθεί κανένας αρχαιολογικός χώρος, καθώς στις εξαιρέσεις της υπουργικής απόφασης συμπεριλαμβάνονται οι αρχαιολογικοί χώροι.

Ειδικότερα, το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται στην υπουργική απόφαση ΦΕΚ 2320/Β’/19.6.2018 (ένα από τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης) διευκρινίζοντας ότι από τη μεταβίβαση ακινήτων εξαιρούνται -μεταξύ άλλων- και οι αρχαιολογικοί χώροι.

Στην ανακοίνωση μάλιστα, τονίζεται ότι, τόσο στον νόμο 4389/2016 όσο και στην υπουργική απόφαση, τα ακίνητα στα οποία γίνεται αναφορά είναι αυτά που βρίσκονται στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου με τη στενή έννοια. Δεν συμπεριλαμβάνονται δηλαδή ακίνητα τα οποία τελούν νομίμως στην κυριότητα των ΟΤΑ, των ΝΠΔΔ, των ΝΠΙΔ, των ασφαλιστικών ταμείων, των ΔΕΚΟ κλπ.

Επιπλέον, στην υπουργική απόφαση μεταφοράς των ακινήτων, που γίνεται κατόπιν εισήγησης από την ΕΕΣΥΠ, διευκρινίζεται πως «δεν σημαίνει αυτομάτως την μεταφορά των ακινήτων αυτών από το δημόσιο στην ΕΤΑΔ/ΕΕΣΥΠ. Θα πρέπει να γίνουν πρώτα οι απαραίτητοι έλεγχοι για να διασφαλιστεί ποιά από αυτά τα ακίνητα δεν είναι δυνατόν να μεταβιβαστούν στην ΕΤΑΔ. Οι έλεγχοι αυτοί καθίστανται απαραίτητοι λόγω και του ότι η πληροφορία που υπάρχει στις διαθέσιμες βάσεις δεδομένων είναι πολύ συχνά ελλιπής, καθώς οι φορείς δεν έχουν προβεί στις απαραίτητες επικαιροποιήσεις και ενημερώσεις με τα πλήρη στοιχεία των ακινήτων που έχουν στην κυριότητά τους».

Η διάψευση του υπουργείου Πολιτισμού

«Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται στο θέμα της δήθεν παραχώρησης μνημείων και ακινήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού προς την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου το ΥΠΠΟΑ διευκρινίζει ότι η σχετική Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018-ΦΕΚ Β΄2320/2018) και η παρ. 4 του άρθρου 196 του ν.4389/2016 διασφαλίζουν ότι τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν παραχωρούνται στην ΕΤΑΔ Α.Ε.

Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι για τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν τυγχάνει εφαρμογής η παράγραφος 5 του άρθρου 196 του ν.4389/2016 σχετικά με τη διατήρηση του καθεστώτος διαχείρισης από την ΕΤΑΔ, γιατί αυτή αφορά αποκλειστικά σε ακίνητα τα οποία ήδη διαχειριζόταν η ΕΤΑΔ πριν από την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου.

Τα μνημεία, τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι ιστορικοί τόποι, η πολιτιστική κληρονομιά εν γένει δεν παραχωρούνται και δεν υπάγονται σε καθεστώς συναλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό, η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί αποκλειστική και αδιαπραγμάτευτη αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού».

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: Άμεση εξαίρεση μεταβίβασης της κυριότητας και διαχείρισης των μνημείων των Χανίων.

Υπενθυμίζεται ότι, την Τρίτη, με ανακοίνωση του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ζητούσε «την άμεση εξαίρεση μεταβίβασης της κυριότητας και διαχείρισης των μνημείων των Χανίων και άλλων περιοχών της χώρας που περιλαμβάνονται στον μακρύ κατάλογο των 10.119 ακινήτων προς μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ ΑΕ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ)», καθώς και «την ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιακών μονάδων και των κατά τόπους Περιφερειακών Υπηρεσιών σχετικά με τα ακίνητα που έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο της ΕΤΑΔ ΑΕ».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News